Už jste někdy ochutnali 100% Sangiovese? Pokud ano, zpřísníme otázku!
Už jste někdy ochutnali 100% Sangiovese, které nepochází z Toskánska?
Najít 100% Sangiovese mezi italskými víny je tak trochu jako hledat čtyřlístek na louce. Sangiovese je totiž nejrozšířenější italskou červenou odrůdou, která tvoří základ většiny výborných italských červených vín, jakými jsou: Chianti, Brunello, Carmignano nebo méně známé Morellino. I v toskánském Chianti se ale k 100% odrůdovému vínu dostanete jen těžko, protože je zde povoleno přidávat až 25 % jiných odrůd. Vyrobit Chianti ze 100% Sangiovese bylo povoleno až roku 1996. I proto si stěží lze představit, jak vlastně chutná a má chutnat Sangiovese samostatně.
Nám ve Víno-klubu se dostalo do ruky 100% Sangiovese Superiore, které ale nepochází, jak byste pravděpodobně předpokládali, z Toskánska, ale z apelace Romagna DOC. Romagna je východní část spojené oblasti Emilia-Romagna, té lepší ;-)- V Emilii se dělají vína je IGT kvalitě, mimo jiných i Lambrusco. Romagna je nedávno uznaná DOC apelace a může se zde vyrábět až 25 odrůd. My se ale zaměříme jen Sangiovese.
Pokud se na to podíváme z pohledu Sangiovese Superiore z Romagna DOC, chuť je spíše ovocnější (višně, povidla), lehčí (má jen 12,5 % alkoholu) a nemá přísné dubové tříslovinky, protože nezraje v sudech jako vína z Toskánska.
Víno bylo samozřejmě stvořeno k doprovázení jídla. Pokud se to dobře trefí, posunou se prvky na vyšší úroveň, než je jen uspokojení základních potřeb. My jsme toto víno zkombinovali s pečeným krůtím steakem na hruškách, marsale a šalotce a bylo to společně parádní! Je to krásný příklad kombinace těžší drůbeže s lehčím červeným.
Pro ty z Vás, kteří nevědí, kde se oblast Emilia-Romagna nachází:
Žádné komentáře:
Okomentovat