čtvrtek 28. ledna 2016

ŠKOLA MÍCHÁNÍ - domácí kratochvilná vinařská aktivita

Výroba cuvée, tj. míchání vín, je vlastně nejvyšší a nejtěžší metou vinařského řemesla, protože se při ní vinař snaží o dosažení vyššího kvalitativního stupně, než dokáže sama příroda. Každý klon, hrozen či poloha je jiná a ovlivňuje kvalitu výsledného produktu, a to kladně i záporně. Mícháním vín lze tyto vlivy vyzdvihnout a/nebo eliminovat. Výsledné víno je tak harmoničtější a rozmanitější, než by bylo bývalo víno jednodruhové. Cuvée je často tím nejlepším, čím se může vinař pochlubit.
Škola míchání za 1399 Kč. 


Každý vinař (či stvořitel parfému) se umění míchání vín musí dlouho učit. Pokud vás u prvních pokusů někdo nepovede (jako nás Jirka Hort při míchání KLUB-VÍNA Cuveé 366), tak se vám to (asi) hned tak nepovede. Celý příběh o tom, jak se nám podařilo pracně 
Naučit se základy může být přitom docela snadné a rozhodně zábavné. Musíte ale začít od píky tj. mícháním dvou odrůd. 
V kolekci najdete dvakrát dvě vína, která mohou smícháním získat zajímavější nový rozměr. Vedle nich zároveň najdete mix těchto odrůd v profesionálním provedení, abyste věděli, jak může etalon tohoto dvouodrůdového mixu vypadat.
V bílé verzi si můžete namíchat Ryzlink rýnský s Tramínem červeným. Doporučujeme Tramín do výsledného mixu přidávat po malých dávkách, protože je hodně aromatický. Zároveň jím ale v chuti výsledného vína zjemníte přísnější ryzlinkovou kyselinku. Cílem je najít optimální rovnováhu pro své chuťové buňky. Pak si to porovnejte s tím, jak se to líbilo pánům Binzovi a Brattovi.
Červené cuvée si můžete namíchat z oblíbených italských odrůd Aglianico a Primitivo, které se skvěle doplňují. Aglianico je tmavší a má výraznější tříslovinky. Primitivo je ovocnější a má vyšší zbytkový cukr. Dohromady tak tvoří plnější, ovocnější a strukturovanější červené víno. Ochutnejte je nejdřív zvlášť, následně v profesionálním mixu od Duca di Saragnano a pak si je zkuste namíchat podle svého degusta ;-)

Žádné komentáře: