neděle 31. ledna 2016

ČOKO-KÁVIČKOVÁ PINOTAGE

Pinotage 2014
Pinotage je jihoafrická vlajková odrůda, která byla vyšlechtěna v roce 1925 z odrůd Pinot Noir a Cinsaut. Odrůdě Cinsaut se v Africe říká Hermitage. Odtud pramení i její název Pino-tage. 

Vinařství Diemersfontein vytvořilo svou první čoko-kávičkou Pinotage před 15-ti lety z panenské sklizně. Za ni dostali svou první cenu, a od té doby s ní vyhrávají vše, kam ji přihlásí!  

Pinotage Vás zaujme hned na první přičichnutí. Její silná vůně by se dala přirovnat k tabulce hořké čokolády (Radkovi z Víno-klubu ovšem voní i po uzeném masu). Čokoládové a kávičkové tóny se do vína dostávají díky zrání se speciálně vypáleným (toustovým) dřevem. 

Aneb jak je napsáno na etiketě: This is the one. The originally coffee-chocolate Pinotage.
                                                    
Je to ona. Originální čoko-kávičková Pinotage.  

Pinotage se vyznačuje tóny černého ovoce, především švestek, borůvek nebo višní. Možná Vás překvapí, že Pinotage není typické Languedocké víno. Vína z Languedocu bývají většinou těžká, hutná a marmeládová, I přesto, že má Pinotage poměrně vysoký obsah alkoholu (14%), nemá v porovnání s jihofrancouzskými víny tak silné třísloviny a díky kyselince roku 2013 je i šťavnatější. 

Doporučujeme Vám se podívat i na náš video-Vínomat


Jak jsme si při naší video-degustaci ověřili, můžete ji nechat zrát i 7 a více let. Po letech ležení sice přišla o své výrazné čoko-kouřové tóny, stalo se z ní ale krásně vyvážené, elegantní víno, s pěkně zakomponovanou tříslovinkou a šťavnatou kyselinkou. Nám trochu připomíná  Barbaresco. 


Žádné komentáře: