pondělí 14. prosince 2015


VÁNOČNÍ BAVORÁK do každé rodiny

O tvrdém alkoholu vám zas tak často nepíšeme, ale když na to přijde, tak to stojí za to! Minulý týden jsme si na pracovním obědě užili míchání nápojů s novým fernetem, teda vlastně se starým, v podstatě tedy s novým, ale udělaným podle staré receptury. Jmenuje se ALTFERNET a vyrábí ho v Zámecké palírně v Blatné (stejně jako Hildprandta). ALTFERNET se vyznačuje extra dlouhou macerací bylin a není tak sladký, jak byste čekali.

Jsou dva typy:
  • klasický (digestivní) ALTFERNET 40% je vyroben z 18 druhů bylin (hořec, zeměžluč, lékořice, máta...) a má jen 8 g/l zbytkového cukru. Je ideální k míchání s kolou, nejlépe s Fritz-kolou, která je jednou z nejnabitějších kol na světě (má 25 mg kofeinu na 100 ml). Oboje najdete v kolekci ALTFERNET BAVORÁK.
     
  • kořeněný ALTFERNET Spiced 35% je vyroben ze 30 druhů bylin (hořec, zeměžluč, lékořice, máta, tymián, koriandr...) a z vanilky, která mu dává pikantně vánoční příchuť, takže ani nepoznáte, že má 120 g/l zbytkového cukru.
Z Altfernetu je nadšený a vánočně naladěný celý Víno-klub, hlavně Veronika, která plánuje, že si bude dávat po šťopičce s babičkou v neděli po kostele ;-)

Tip pro vás: drink - VÁNOČNÍ BAVORÁK

Bavorák (fernet + tonic) je jedním z nejpopulárnějších a nejklasičtějších longdrinků u nás, a to proto, že se v něm snoubí příjemně hořké chutě fernetu a tonicu. 

Vše, co na VÁNOČNÍ BAVORÁK potřebujete, najdete v naší krabici se stejným názvem: VÁNOČNÍ BAVORÁK, a sice: 1x ALTFERNET Spiced 1 L, 10x Thomas Henry - Tonic Water 0,2 L, 5 x pytlík celé skořice a 1 pytlík sušených rozinek.

Rozinky nechte 24 hodin macerovat v ALTFENETU Spiced. Před macerací je ještě spařte, zbavíte je tak konzervačních látek a navíc, díky vyšší teplotě, pak rozinky macerát lépe absorbují. 

Na led do skleničky nalijete 1 díl ALTFERNETU Spiced a 3 - 4 díly tonicu. Dále do drinku vmíchejte 2 lžičky macerovaných rozinek a vložte 1 trubičku skořice. Pokud máte rádi pikantnější chuť, skořici před ponořením do nápoje rozlomte. V opačném případě doporučujeme použít celou skořici místo brčka. Je to velmi chutné a zábavné ;-)

I na kvalitě tonicu záleží, proto jsme do našeho drinku vybrali tonic značky Thomas Henry, který se vyznačuje mimořádně vysokým obsahem chininu a osvěžující vůní citrusů. (Thomas Henry byl britský lékárník, který v roce 1773 vyrobil první sodovku).   


klasický: ALTFERNET BAVORÁK

Ti z vás, kteří nejsou na sladké, si mohou Altfernet míchat s kolou a limetou, doporučujeme vám především s Fritz-kolou, jednou z nejnabitějších kol na světě (25 mg kofeinu/ 100 ml), která obsahuje i pravé kolové ořechy a přírodní kofein. Balíček s Alfernetem a Fritz-kolou najdete zde
I tahle může vypadat Alfernet bavorák na vašem stole. 
***

Pozor, poučili jsme se, že zgruntu hořké nápoje nemají rády vyšší teplotu, proto nejsou vhodné pro výrobu horkých nápojů. Pokud se ale potřebujete zahřát, zkuste třeba HORKOU GRIOTKU (v poměru 1 díl griotky k 6 dílům horké vody).

Žádné komentáře: