středa 16. prosince 2015

první moravský vinný likér: MOLVAN

Molvan obdržíte ve vychytaném
stříbrném balení s čokoládou (viz. níže)

Po čtyřech letech zrání jsme se konečně dočkali nalahvování prvního vinného likéru, který vyrobili šikovní kluci Zlomkovic a Vávrovic. Likér byl vyroben z hroznů, které uzrály na vinicích v Boršici u Blatnice. Právě po zdejší známé vinařské trati, které se říká Molvy, dostal likér své jméno: Molvan.

Kluci z vinařství Zlomek & Vávra našli inspiraci k výrobě tohoto likéru ve Francii v oblasti Cognac. Recepturu výroby si trochu upravili, takže likér není tak silní (18 % alkoholu) jako známý koňak. Vína byla 3x destilována a vzniklý destilát zrál čtyři roky v malých dubových sudech se 100% hroznovou šťávou. Likér voní jako sušený kokos, křížaly a sušené meruňky. V chuti je šťavnatý a medově-ovocný. 

Bílý Molvan je vyroben z odrůdy Chardonnay a má 160 g/l zbytkového cukru.
Červený Molvan je vyroben z Merlotu a má o něco méně, 107 g/l zbytkového cukru. 


Molvan a čokoláda = nejlepší kombinace

Servírování

Díky tomu, že je likér sladší je vhodné ho servírovat jako sladkou tečku po jídle, anebo kdykoliv vás bude honit mlsná. S mlsáním souvisí i chuťově vyladěná čokoláda, která je součástí krásného, stříbrného dárkového balení MOLVANU. Čokoláda je vyrobená z prvotřídních kakaových bobů z Ekvádoru. Jsou do ní navíc přimíchány bylinky z vinice z trati Molvy. Čokoláda má tvar vinného listu tak, aby aby mohl být zavěšen na skleničku, a vy jste mohli k likéru vonět skrz tento čokoládový lísteček, což váš zážitek posune ještě o úroveň výš. 

Náš tip:

Vinný likér se dá pít samotný, ale naučili jsme se, že ho můžete míchat i se suchým šumivým vínem, čímž mu zvednete obsah zbytkového cukru. Je to i taková pomůcka pro některé páry, aby si nemusely otevírat dva druhy bublinek. Otevřou si společně jen BRUT, jeden ho pije suchý a druhý ho pije oslazený vinným likérem. (Do skleničky si nalijte trošku MOLVANU a zalijte šumivým vínem).

Žádné komentáře: