čtvrtek 5. listopadu 2015

VZPOMÍNKY NA SKITEST


Nejlepší vína z nejlepšího skitestu

Firma Mujsport každoročně organizuje předsezónní testování nových lyží. Díky naším dobrým sousedským vztahům nás letos na test přizvala, abychom účastníky zájezdu otestovali i ve víně. Do této kolekce jsme vybrali ty nejzajímavější lahve, kterými byl náš zájezd doslova prošpikován ;-)


Ke každé vybrané lahvi se váže nějaká příjemná (a publikovatelná) vzpomínka na skitest. Připomeňme si společně atmosféru úžasného podzimního lyžařského zájezdu:
Toto Prosecco je asi nejvyzdvihovanější lahví celého skitestu, protože aperitivní a dobře pitelné bublinky vždy dobře stmelí partu, ale hlavně proto, že právě tato lahev byla hlavní výhrou soutěže VINNÉ PEXESO. Výherce Standa ji sebou vzal hned druhý den na svah, kde ji, po celodenním chlazení sněhem, sabrážoval švýcarskou lyží značky AK.
Co je to sabráž? Sabráž je speciální technika otevírání šumivého vína šavlí tak, že se jí odsekne hrdlo lahve. Byla to oblíbená kratochvíle Napoleonových důstojníků, kteří tím ohromovali mladou a bohatou vdovu - Madame Cliquot. No a my jsme na to využili dobře nabroušené hrany lyží AK ;-)
Do VINNÉHO PEXESA vždy vybíráme typické zástupce daných odrůd. Nejlepším zástupcem Veltlínů je právě tento od Finka z rakouské oblasti Wachau, proto jsme ho sebou vzali i na SKI & WINE TEST. Na svahu byl zase oblíbený hlavně proto, že je opatřen šroubovacím uzávěrem, takže se vždy při návštěvě "pít stopu" (jak jsme říkali naší základně, kde jsme si měnili testované lyže) dobře a jednoduše konzumoval.


Pít stop: Fotograf @ACA_74 (uprostřed) s Veronikou a Radkem z Víno-klubu
Klasik je klasik, proto v našem vzpomínkovém výběru nechybí ani tento německý Riesling Classic ze strmých svahů klikaté řeky Mosely. Účastníci zájezdu byli po našem vyprávění o obtížích moselských vinařů rádi, že na podobně strmých svazích "pouze" lyžují.

AK Ski
Ryzlink vlašský je naší národní odrůdou, která nesmí chybět v žádném našem VINNÉM PEXESU. Jednou z nejreprezentativnějších viničních tratí je "Goldhamer", který je situován pod nejdražší viniční tratí "Železná", a proto mu říkáme "baby Železná". Pokud chcete někdy v budoucnu v našem VINNÉM PEXESU uspět stejně jako Standa nebo Karola (výherkyně z 1. turnusu), musíte pečlivě trénovat právě na tomto vzorku.








Olga Charvátová Křížová - AK Ski white
Chcete-li si z lyžování přivézt nějakou medaili a pokud zrovna nejste Olga Charvátová Křížová (medailistka ze zimních olympijských her 1984 Sarajevo), vyberete si v nákladním voze firmy Mujsport (kterému jsme říkali pojízdná vinotéka) právě toto růžové Rulandské modré, které vás potěší rafinovanou jahůdkovou chutí na jazyku a zlatou medailí z Paříže na pohled. Je to ideální podzimní víno, které můžete popíjet jak samotné, třeba při pohledu na červánky probleskující za vrcholky hor, nebo ho můžete podávat k pikantnímu lososovi s teplou majonézovou omáčkou z mušlí nebo k roastbeefu s dušenou mrkví a dýňovým pyré. Mám hlad ;-)

Slavná česká lyžařka - Olga Charvátová Křížová, která jezdí, stejně jako já, Tereza z Osla a Madonna, na lyžích značky AK, preferuje červené, proto tato barva vína nemůže chybět ani v naší vzpomínací kolekci. Sice už to není vzorek z doublemagnum (3 L) lahve (viz foto níže), který nám na závěrečný přípitek na terase poslala Franceska z firmy AK, ale je to pěkně strukturované francouzské červené víno s teplými tříslovinami a kořenitostí po Syrahu, které zahřeje nejen duši, ale i prokřehlé prsty dotýkající se dýnka kvalitní italské skleničky.
  
Veronika z Víno-klubu s AK Ski vínem
PODĚKOVÁNÍ...
Díky Mujsport za organizaci, šroubování a vracení se pro naše zapomenuté věci, díky TerezaInOslo za náš cool pink tým, ambasadorství AK lyží, tip na čelenku a za krásný a srdečný článek, díky Olga a Radek za cenné AK rady, díky ACA za úžasné fotky, díky Walda za fórky, Fishermen´s friend bonbony a Michalovu básničku, díky Erikovi a Jirkovi za video, díky Jurovi za hruškovicu, díky Radkovi, že jsem mohla spát v autě, díky do nebe za počasí a zkrátka díky, díky všem! Byli jste skvělí :-)))


P.S. Celé fotoalbum zážitků najdete díky Acovi zde.

Žádné komentáře: