úterý 13. října 2015

O SLAVNÉ VINICI PIESPORTER GOLDTRÖPFCHEN


Na konci září jsme vyjeli na Moselu, abych zjistili, jak se naši vinaři připravují na sklizeň. (Detailní předsklizňový report naleznete zde). 
Zastavili jsme se i ve vinařství Lothara Ketterna v Piesportu. Celá jeho rodina byla na nohou, aby nám co nejlépe odprezentovala vína nově uváděného ročníku - 2014 (na vína nespěchají a nechávají je pěkně uležet). 




Ketternovi mají to štěstí, že vlastní vinice na jedné z nejvyhlášenějších tratí - Piesporter Goldtröpfchen. O původu jména této vinice se stále vedou spory, z překladu však lze odvodit, že se jedná o malá zlaté kapičky, pravděpodobně popis přezrálých hroznů, z nichž vytékala šťáva a zanechávala na šlupce malé krůpějky, které se třpytili ve slunečních paprscích. 




Abychom měli co nejlepší pozorovací úhel, zařídili nám Ketternovi projížďku na lodi, která je kopií římské dřevěné veslice. (Veslovali naštěstí jen dobrovolníci ;-)


Počasí nám přálo, a tak jsme se mohli kochat tmavě zelenými a strmými svahy moselských vinic a břidlicovými střechami domečků s bílými fasádami.

Na fotografii vlevo vidíte, jak strmé jsou jednotlivé řádky. Fotili jsme to asi ve 2/3 kopce vinice Piesporter Goldtröpfchen. Na protější straně řeky je městečko Piesport, ke kterému se teď hůře dostává, protože most, který Goldtröpfchen s Piesportem spojoval, musel být kvůli následkům povodní stržen.




Na této fotografii šlo o to, překvapit mladého vinaře - Philippa Ketterna, což se povedlo, ale hlavně vyfotit bílý nápis s názvem vinice v pozadí!


Philipp se toužil osamostatnit, a proto si nejprve koupil malou viničku, přes řeku od jejich domu. Tam vykopal starý náhrobek, který si Ketternovi implementovali do loga vinařství.






Vinička je pomalu to nejstrmější, co jsme dosud na Mosele viděli. Picnic se tam rozhodně uspořádat nedá ;-) My jsme si ji prohlíželi jen z lodi.
Na této malé a staré viničce je pouze Ryzlink.

Philipp se k Ryzlinku hrdě hlásí a podepisuje se jako Rieslingwinzer!


I z ní pochází hrozny, ze kterých spolu vyrobili víno portugalský vinař Dirk Niepoort a mladý německý vinař Philipp Kettern.


Spojení Dirkových zkušeností z portugalského rodinného vinařství, i když s úplně jiným odrůdovým sortimentem, a dravostí mladého syna slavného vinaře Lothara Ketterna, dalo vzniknout jedinečnému, komplexnímu a harmonickému bílému vínu s vyšší kyselinkou a mineralitou, s tóny žlutého ovoce, citrusů a lehce květinovou a bylinkovou vůní, s krásně dlouhým a čistým závěrem.

Zajímavostí je, že víno je absolutně suché. U Ketternů totiž běžně dělali svůj Goldtröpfchen trochu nasladko, v přívlastku Kabinett nebo Spätlese. Hrozny totiž na této vinici nádherně dozrají, a proto nemají s cukernatostí problém. Jelikož nestojí o vysoký obsah alkoholu, nechávají ve vínech běžně příjemný zbytkový cukr, který je vždy krásně harmonizován odrůdově typickou kyselinkou.




http://www.vino-klub.cz/niepoort-philipp-piesporter-riesling-trocken.htm
2013 Niepoort Philipp Piesporter Riesling trocken je fakt suchý!!!!


Možná i proto překvapil porotce německé soutěže MUNDUS Vini, kde byl ze 4300 přihlášených vzorků vybrán mezi 33 nejlepších vín. Získal za to Velkou zlatou medaili a protože měl nejvyšší hodnocení ze všech moselských vín, tak má zároveň i titul Bester Weisswein Mosel.

Jen v průběhu naší krátké návštěvy u Ketternů si obchodníci z Německa a Švýcarska rozebrali přes 2500 lahví tohoto vítězného vína. Nějaké lahve jsme pro vás vybojovali i my ;-)










Žádné komentáře: