SAUVIGNONY Z NEJLEPŠÍCH SVĚTOVÝCH OBLASTÍ
Odrůda Sauvignon blanc je ideální odrůdou pro začátečnické degustátory, protože má intenzivní aroma, které se dá velmi dobře identifikovat a tudíž naučit - listy černého rybízu (nebo kopřiv - záleží na úhlu pohledu ), vůně broskve, angreštu nebo lépe josty (což je angreštorybíz).Doplňkově v něm ucítíte nezralé fíky a další tropické ovoce, listy rajčete, chilli papriku, černý bez, šalvěj, rozmarýn, ve zralejších pak vařený chřest, anýz. Na základě specifičnosti podloží dále odhalíte vápennou omítku, kouř, pazourek nebo křesnutí křemenem. V naší kolekci SVĚTOVÝCH SAUVIGNONŮ poznáte od každého něco.
Malborough, Nový Zéland |
V grafu vidíte stoupající popularitu Sauvignonu oproti jiným nejprodávanějším odrůdám. Sauvignon se vyšplhal na 2. místo nejoblíbenějších odrůd ve Víno-klubu. |
Některé novozélandské Sauvignony jsou dělány (možná až příliš) na aromatický efekt a po opadnutí jejich intenzivní vůně vás občas čeká jen tenká krátká chuť. To však není případ několikanásobné Vinařky roku Michelle Richardson, která svůj Sauvignon dělá tak trochu po evropsku. 20 % moštu nechává kvasit ve starých sudech, dalších 20 % nechává kvasit s divokými kvasinkami a zbytek klasicky v nerezu při kontrolované nízké teplotě a s ušlechtilými kvasinkami. Vedle podmanivé svěží vůně tak získá i velmi elegantní tělo vína.
Velmi podobný je německý Sauvignon od Marcuse Schneidera z Pfalzu, který na novozélandský styl odkazuje nejen svým jménem "Kaitui", což na Novém Zélandu znamená "Krejčí" a odpovídá to z němčiny přeloženému příjmení vinaře ;-) Klasická svěží vůně a německy vycizelovaná čistá chuť je doplněná o příjemnou minerální dochuť.
Pohled na štýrské vinice, Rakousko |
Ve Štýrsku vyrábějí ty nejlepší rakouské a světově proslulé Sauvignony. Svěží styl vín je dokladován i použitím
Malebné Sancerre, Francie |
Jednotícím prvkem dalších třech vybraných vín z kolekce Světových Sauvignonů je fakt, že jsou uzavřeny klasickými korky, které jsou ideální pro zrání vína v lahvi.
Nejznámější francouzské Sauvignony s archivačním potenciálem (cca 5 - 7 let) pochází z vinic v oblasti Údolí řeky Loiry - ovocnější jsou z oblasti Sancerre a kamenitější a kouřovější z Pouilly-Fumé (fumé = francouzsky kouř).
Přípravnou lekci si na ně můžete udělat se Sauvignonem z italského Friulli, který v sobě kombinuje novozélandskou vůni a lehce kamenitou chuť.
Žádné komentáře:
Okomentovat