čtvrtek 5. března 2015

ŽENY VINAŘKY DĚLAJÍ ÚŽASNÁ VÍNA

V naší (vinařské) branži je žen jako šafránu. Ty, které se zde zvládly prosadit, bezmezně obdivuji a hltám každý jejich doušek i slovo. Dnešní kolekcí bych jim chtěla vzdát hold a poukázat na určitá specifika, která vína od vinařek mají.


Toto téma jsem měla v hlavě už dlouho, trvalo mi jen poskládat vína. Blížící se MDŽ a Radkova nepřítomnost v naší aktuálně dámské kanceláři jsou okolnosti čistě náhodné ;-)

Tato kolekce nutí k zamyšlení (nejlépe u skleničky vína) o tom, jaká musí být konstelace, že se žena vymkne ze své tradiční role v rodině a společnosti a začne vinařit a také, jaktože tak energické ženy, které Vám níže představím, dělají tak delikátně něžná vína? Tento kontrast, mezi jejich charakterem a jejich vínem, je to, co mě na vínech od vinařek baví. 

Obecně lze říci, že všechny uvedené ženy vinařky spojuje velká ctižádostivost, trpělivost, pečlivost a cit pro detail, což se odráží i v jejich vínech a vinařstvích. 


Poznejte 6 příběhů skrze těchto 6 skvělých vín v limitované kolekci:
VÍNA ŽEN VINAŘEK


Domaine Félines Jourdan - Claude Jourdan - Languedoc, FRA
Rodina Jourdan vinaří od nepaměti. Claude Jourdan vinařství převzala od své matky v roce 1995. Kromě jiných vyrábí slavný Picpoul de Pinet, o kterém New York Times, v textu slavné vinné kritičky - Jancis Robinson, napsaly, že je návykový. Tajemství úspěchu vín tkví podle Claude v tom, že hrozny sbírá vždy o maličko později než ostatní v okolí a díky tomu má ve vínech bohatší a intenzivnější aromatiku. Její vinice přímo navazuje na zátoku, kde jsou ústřicové sádky, což Picpolu nabízí poměrně jasnou gastronomickou linku. Kromě mořských plodů se nádherně snoubí i se specialitami z chřestu. (Už brzy!)


Elena Walch - Alto Adige / Süd Tirol, ITA
Elena Walch původně vystudovala architekturu. Vinařkou se stala, když se přivdala do tradiční vinařské rodiny působící přímo ve vesnici Tramin. Díky své obrovské ctižádostivosti a pracovitosti pozvedla toto vinařství mezi světovou špičku. Přebudovala sklepy, pořídila technologie na moderní zpracování hroznů, ale i přesto si je vědoma faktu, že se víno vyrábí na vinici. Do této kolekce jsme vybrali klasický suchý Tramín z Tramínu. Elena už do vinařských tajů zasvětila i své dvě dcery, které by po ní měly vinařství převzít, coby 5. generace Walchů.
Michelle Richardson - Central Otago, NZ
Michelle je křehká žena, která půl roku vinaří na Novém Zélandě a půl roku učí angličtinu v Praze, kam se přivdala. Dělá limitované série vín z nejlepších poloh oblastí Marlborough (pro Sauvginony) a Central Otago (pro Pinot noiry a Chardonnay). V roce 1999 a 2000 získala titul Novozélandský Vinař roku a v roce 2001 ji na mezinárodní soutěži ve Velké Británii vyhlásili Vinařem roku v kategorii bílých vín. Její vína jsou v porovnání s víny novozélandských kolegů mnohem elegantnější, krémovější a s delší dochutí.
Domaine Marc Roy - Alexandrine Roy - Burgundsko, FRA
Vinařství Marc Roy založil ve slavné burgundské vesnici Gevrey Chambertin Alexandrin pradědeček. I na Burgundsko se jedná o malé vinařství vlastnící pouze 4 ha vinic. Otec Alexandrine, Marc Roy, začal svá vína lahvovat až v roce 1982. Dříve prodávali jen hrozny nebo víno negociantům. Alexandrine se vinařství začala naplno věnovat od roku 2003, po studiu a praxi v Austrálii a na Novém Zélandě. Žádná výzva pro ni není nepřekonatelná, a proto se rozhodla, že lidi naučí pít bílé Marsannay (z odrůdy Chardonnay). Jelikož se Marsannay běžně vyrábí jen jako červené, z odrůdy Pinot noir, zákazníci bílé Marsannay nekupovali. Dnes je to víno, které se jim prodává nejrychleji. Bohužel, není ho moc, proto je naše kolekce limitovaná. Alexandrine má obrovský smysl pro detail, i proto si na otci prosadila přísnější redukci ve vinici (trhají zelené hrozny, aby zbylé hrozny lépe vyzrály a byly koncentrovanější). Ochutnejte sami!
    Clos Bagatelle - Christine Deleuze - Languedoc, FRA
    Vinařství Clos Bagatelle bylo založeno už v roce 1623 a od té doby přechází vždy z matky na dceru. Ženskou stopu lze vyčíst i z dochovaného rodového erbu, který našli ve zdi sklepa. Rytíři totiž měli erby hranaté, dámy zas kulaté. Aktuálními vlastníky jsou Christine a její bratr Luc Simon. Vína vyrábí Christine, bratr se jí stará o vinice. Zajímavostí je, že má na svých vinicích 3 rozdílná podloží - jílovito-vápenité, neprůstupné jíly a břidlici. Christine o svých vínech mluví jako o svých dětech, popisuje jejich osobnost, silné a slabé stránky i jaká do nich vkládá očekávání. A vůbec na ně nespěchá. Každé lahvi, kterou pošle do světa, zamává. Její červená vína jsou velmi elegantní a přesně zapadají do mého chlívečku vín od ženy vinařky. Ona byla vlastně první, na kterou jsem při skládání této kolekce pomyslela ;-)
        Savignola Paolina - Ludovica Fabbri - Toskánsko, ITA
        Usedlost Savignola byla v Greve in Chianti, v srdci toskánské oblasti Chianti Classico, postavena už v 17. století. V roce 1780 ji koupila rodina Fabbri, která ji vlastní až do současnosti. První úspěchy ale zaznamenali až díky energické Paolině Fabbri, která mezi válkami pomáhala s vedením statku své ovdovělé matce. Po smrti Paoliny, v roce 1988, vedl vinařství 10 let její vnuk Carlo. Od roku 1998 je ale zpět v čele žena, Carlova dcera - Ludovica. Jméno Savignola je etruského původu a našince možná svádí k očekávání bílých Sauvignonů. Jelikož se ale vinařství nachází v srdci oblasti Chianti Classico, vyrábí pouze červená vína, a to z 85 nebo 90 % Sangiovese, doplněné odrůdami Colorino a Malvasia Nera. Obě její Chianti jsou sametová a krásně vyvážená.

        Vše o vínech se dočtete v kolekci VÍNA ŽEN VINAŘEK.

        Žádné komentáře: