úterý 31. března 2015

5 DOBRÝCH DŮVODŮ, PROČ PÍT MALBEC

  1. Je těžké ho nemít rád...
    Správný argentinský Malbec má hodně intenzivní barvu s fialovými odlesky (ve Francii mu dokonce říkají černé víno). V chuti je krásně kořenitý, šťavnatě ovocný a díky svým nasládlým a hladkým tříslům je v ústech plný a sametový.

    Vinná publicistka Jancis Robinson za návykovou označuje kombinaci vyššího alkoholu a hladké ovocnosti. 

     
  2. Je přímo "orgasmický"
    ...to o něm v roce 1993 napsal britský novinář Harold Hechor. 

    Je to krásný dvojsmysl, který v sobě ukrývá fakt, že se vína pěstují s dodržováním zásad organického zemědělství, a druhým smyslem je to, že si ho okamžitě zamilujete...
     
  3. Patří mezi nejušlechtilejší vína na světě
    Ukázalo se, že Malbec ve své nové domovině (Argentině) krásně prospívá. Zakrátko zde předčil i slavnější a pěstovanější Cabernet Sauvignon. Zvládá vyšší nadmořské výšky, vyhovují mu velké rozdíly denních a nočních teplot a tvrdé vápencovo-jílovité půdy. Pokud se redukuje sklizeň, proběhne šetrné zpracování a zrání ve dřevě, vznikají jedny z nejelegantnějších červených vín na světě.

    Vinný expert Oz Clarke Malbec vidí jako neustále stoupající hvězdu na vinařském nebi. Slavný vinný kritik Hugh Johnson říká, že Malbec bude do roku 2015 patřit mezi nejušlechtilejší vína na světě.


  4. Můžete ho pít hned nebo archivovat
    Mladé Malbeky, které zrály jen v nerezech, můžete pít hned. V chuti i vůni jsou krásně ovocné. Vína s delší macerací, kvašená s použitím divokých kvasinek a delším zráním v dubových sudech můžete nechat zrát po dobu 2 - 10 let. Francouzské Malbeky, které mají tvrdší tříslovinky, vydrží v archivu i 20 let.


  5. Hodí se k jídlu i ke krbu
    Asi nejslavnější kombinací je snoubení argentinského Malbecu s argentinským steakem. Zvládne ale i vepřové, zvěřinu, skopové a zralé sýry. Plnou, sametově ovocnou chuť si však můžete vychutnat i jen tak, u krbu či u televize.






Žádné komentáře: