pátek 30. května 2014

ŠLÁGR TÝDNE č. 22

- 5 nejzajímavějších vín, co jsme tento týden ochutnali



#1 / Argentinský Cabernet Sauvignon


víno-klubToto víno už jednou ve Šlágru bylo, ale protože jsem ho ve středu ochutnala znovu a dostalo mě ještě víc než předtím, zaslouží si další odstaveček ;-) Už včera jsem zbořila předsudky dvou pánů, kterým jsem ho u nás na baru dala náhodně ochutnat. Mysleli si, že novosvětská vína jsou jen jak převařená marmeláda s nepříjemnou sladkou dochutí v puse.

To však není případ tohoto Cabernetu Sauvignonu, který vyrostl na vinici v nadmořské výšce 980 m.n.m. společně s cca 10 % Cabernet Francu. Frank mám moc ráda, proto tam jeho přítomnost vítám, i když do 15% přídavku jiné odrůdy se tabulkově furt jedná o jednoodrůdové víno. Líbí se mi také, že vinařství investuje do francouzského dubu, který je elegantnější než americký. Po 8 měsících zrání v sudu se v něm víno krásně zakulatí, tříslovinky jsou hladké, ale znatelné, což jej odlišuje od nudnějších marmeládových vín.

Asi Vám nemusím připomínat, že vinařství Bodega ReNacer založil syn libereckého emigranta ;-)


#2 / Hvězdný vinař Marcus Schneider opět zazářil


víno-klub

Za podobnou raritu, jakou je v Argentině Cabernet Sauvignon, může být považováno Chardonnay z Německa. Marcus Schneider z Pfalzu však opět dokázal, že je mistr ve svém oboru a že každou odrůdu povznese. Ne náhodou byl časopisem Falstaff zařazen mezi 5 nejlepších výrobců bílých Sauvignonů na světě. (P.S. Jeho Sauvignon si oblíbila i Michelle Obamová!) Ale zpět k Chardonnay.

Zařadila jsem ho do degustace Světových Chardonnay spíše jako raritu, která ovšem v nadupané konkurenci nezapadla, ale zazářila. Podobně jako všechny jeho burgundské odrůdy, je krásně čistá ve vůni a široká v chuti. Na patře Vás nadchne šťavnatá chuť ovoce vybalancovaná příjemnou kyselinkou a dlouhou minerální dochutí.





#3 - Ve víně otce i syna i dědy i pradědy...


víno-klub
Mladý vinař Honza Stávek z Němčiček se ve třech vínech vrací k odkazu svých předků. Nejoblíbenější je asi Dědova večerka, ve které se inspiroval receptem svého dědečka Josefa. Ten vždy do odrůdy Veltlínské červené rané, které se u nás říká zkráceně Večerka, pro svěžejší kyselinku, přidával trochu Ryzlinku vlašského. Víno patří mezi lehčí, proto je využijete jako aperitiv nebo k dlouhému popíjení od rána do večera...

Áčko je cuvée vyrobené podle receptu jeho tatínka Jaroslava. Dlouho jsem si lámala hlavu s vysvětlením jeho pojmenování, které je ale prozaické. Jedná se o kupáž áčkových odrůd Sauvignonu, Rulandského bílého a Tramínu červeného. Dříve se totiž odrůdy dělily podle kvality do tříd a vybrané odrůdy patřily vždycky mezi ty áčkové. Poměr jednotlivých odrůd je pevně daný, protože společně zrají ve staré rodinné vinici ve viniční trati Bočky.


Třetí rodinný poklad se jmenuje Karmazín, podle starého označení pro odrůdu Frankovka, která v cuvée tvoří základ 60 %. Je doplněna 30 % Svatovavřineckého a 10 % Modrého Portugalu. Víno je vyrobeno podle receptu a metod pradědečka Františka Kopřivy, proto má takový rustikální charakter a díky zrání ve starých velkých sudech má příjemně nasládlé tříslovinky. Hodí se k masům, ideálně ke zvěřině nebo vepřovému. Není filtrované, takže do zobáčku dostanete maximum zdravých a chutných látek. Před konzumací je lepší jej dekantovat. Pokud Vám někdo řekne, že na Moravě neumíme udělat dobré červené, ukažte mu toto.
J.Stávek - Áčko 2013
J.Stávek - Karmazín 2012

+ To nejlepší od Stávka - BEST OF... J.STÁVEK


#4 - Nejen z hroznů šťáva jest



víno-klub 
Naše oblíbené vinařství Réva Rakvice na trh právě uvádí sérii čerstvě lisovaných moštů. Každý má samozřejmě jiné chutě a preference, ale já jsem se zamilovala do rafinované sladkokyselé chutě Jablka s višní. Ještě si můžete vybrat z dalších druhů: Jablko, Jablko + Hruška a mega zdravá kombinace Jablko + Bezinka. Ta má takovou zvláštní vůni, ale její blahodárné účinky na naše tělo potvrzuje rada našich babiček a prababiček: před heřmánkem smekni, před bezinkou klekni.

Réva Rakvice - Tekuté ovoce - Jablko s višní
Réva Rakvice - Tekuté ovoce - 100% Jablko
Réva Rakvice - Tekuté ovoce - Jablko s hruškou
Réva Rakvice - Tekuté ovoce - Jablko s bezinkou

+ speciálně vytvořená KRABICE PRO DĚTI

víno-klub



#5 - Bordeaux je nejvíc


První víno, které znám, které dostalo 18 bodů od mojí oblíbené kritičky vína Jancis Robinson. Jedná se o víno z oblasti Margaux, kterou mám ráda proto, že zdejší červená jsou víc femininní. Takové je i Chateau Giscours 2010, které je svou kvalitou srovnáváno s ročníkem 2009 a je prý možná ještě lepším. Ono se to úplně projeví až za dýl, protože má potenciál k pití mezi 2020 až 2040, a nejedná se o hodiny! ;-)




1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

This article explains method to|tips on how to} design Material Jetting 3D printed components together with technical design specs, materials, limitations and an introduction into the post-processing choices available. If you export your 3D model with too many polygons, then the file dimension fingerprint door lock waterproof might be too large and difficult to deal with for most printers. When you create meshes of polygons, the finer the mesh , the larger the file dimension, so anything below that threshold is not going to print (or won’t print to the right quality level). 3D printers are enormously flexible within the sorts of components they will produce.