úterý 11. února 2014

ŠAMPION VLAŠÁKŮ Z VINAŘSTVÍ GALANT

Už dlouho Vám dokazujeme, že Ryzlink vlašský je naší národní odrůdou. Ty nejlepší Vlašáky pochází z vinic s vápencovým podložím, které se nachází zejména kolem Pálavských vrchů. Uspět s touto prestižní domácí odrůdou v nadupané konkurenci ještě více podněcuje rivalitu vinařů z mikulovské podoblasti.


V loňském Vlašákovém klání v soutěži Prague Wine Trophy 2013, kterou pořádá časopis Víno Revue, triumfovalo vinařství GALANT z Mikulova.

Jeho polosuchý Ryzlink vlašský 2011 pozdní sběr - Pod Mušlovem (viniční trati zde musíme rozlišovat, protože má v nabídce víc Vlašáků stejného ročníku) získal s 90,25 body titul Vlašákového Šampiona. Tím však vlašáková medailová sklizeň Galantu nekončí. Jeho suchý Ryzlink vlašský 2011 pozdní sběr - Pod Mušlovem skončil na 7. místě a byl oceněn zlatou medailí. Další zlatou získal Ryzlink vlašský ze tří významných tratí, který je však téměř vyprodán. Jejich Ryzlink vlašský 2011 pozdní sběr ze slavné vlašákové trati Železná si vybojoval stříbrnou medaili.

Ve všech čtyřech Vlašácích z Galantu odhalíte podobný štych. Nejsou ovocné a šťavnatě voňavé, spíš se vyznačují tóny mladých, lehce nahořklých jader vlašských ořechů. Vína mají díky pálavské mineralitě vysoký extrakt, takže jejich silné tělo nezničí ani to, když je necháte déle otevřené. Jsou určitě zajímavým exemplářem i pro archivaci.

MEDAILE:
  • ŠAMPION - 90,25 bodů: GALANT - Ryzlink vlašský 2011 pozdní sběr - Pod Mušlovem - polosuchý
  • Zlato - GALANT - Ryzlink vlašský 2011 pozdní sběr - Pod Mušlovem - suchý (limitované množství)
  • Stříbro - GALANT - Ryzlink vlašský 2011 pozdní sběr - Železná

O SOUTĚŽI:
Prague Wine Trophy patří mezi 5 neprestižnějších tuzemských vinařských soutěží. Probíhá průběžně celý rok a je rozdělena do několika kol podle odrůd či druhů vín. Vína přihlašují výrobci, prodejci ale i dovozci, což znamená, že zde soutěží i zahraniční vína. Soutěž je považována i mezi odbornou veřejností za objektivní, férovou a postupně si získává oblibu a prestiž.

Oceněná vína se bohužel velmi rychle vyprodala, z vinařství Galant ale můžete ochutnat několik dalších vín.

Žádné komentáře: