pondělí 17. února 2014

ROZLUŠTILI JSME ÚDOLÍ ŘEKY RHONY

Když se podíváte na rozdělení Francie (na její departmenty, komuny), stejně jako na dělení jejich vinařských oblastí, vše se jeví hrozně komplikovaně. Složité názvy vín, na kterých se uvádí různé skupiny a podskupiny, nám při rozšifrování etiket nepomáhají. My jsem se rozhodli pro Vás rozluštit jednu část francouzské hádanky - Údolí řeky Rhony. Věřte, že se Vám po přečtení článku bude vše jevit jasně! Tedy záleží, kolik vínka při čtení ochutnáte.. ;-)
Tato vinařská oblast se proslavila svými plnými, kořenitými až ohnivými červenými víny, nejlepším růžovým světa a produkuje jen malé množství vín bílých, za to excelentních!

AOC kam se podíváš
Oblast „la Vallée du Rhône“ se rozpíná mezi městem Vienne a dřívějším papežským sídlem - městem Avignon. Jak už název napovídá vinice jsou rozprostřeny v okolí řeky Rhony. 

Pramen Rhony vytváří voda z tajícího ledovce Rhonegletscher ve Švýcarských Alpách. Řeka protéká kolem Ženevského jezera a napájí ho, dotéká do města Lyon, kde se do ní vlévá řeka Saône a odtud pokračuje na jih zavlažit vinice. Putování Rhony končí ve Středozemním moři a vlévá se do něj dvěma rameny v krásné oblasti Camargue (domov plameňáků a divokých koní), přičemž vytváří deltu o rozloze 12 tisíc km2!

Dle rozlohy vinic a objemu produkce vín s apelací AOC (Appellation d'origine contrôlée - označení místa původu) je údolí Rhony po Bordeaux druhou největší ve Francii. Není to tak, že údolí Rhony je i samostaným AOC, ba naopak, apelací je v této oblasti nespočet.

Základní rozdělení apelací: 

- Côtes-du-Rhône - do nich se spadá 16 Cru (rozuměj vyšší apelační řada oblasti) jako je Châteauneuf-du-pape, Lirac, Gigondas nebo Hermitage.

- Côtes-du-Rhône villages - 18 apelačních vesniček v okolí velkých Cru, jako je Sablet nebo Chusclan.

- Dvě přírodně sladká vína - Rasteau a Beaumes de Venise.

- a ostatní okolní - např. Costiéres de Nimes, Luberon nebo Chusclan. 

Administrativně se oblast skládá ze 6 francouzských okresů, a 250 komun. Pro zjednodušení se uvádí i geografické dělení na dvě podoblasti: severní (septentrionale) a jižní (méridionale). První podoblast se táhne od města Vienne až po Valence a spadá do ní 8 apelací. Zbytek je v jižní podoblasti, kterou od severu dělí město Montélimar, známé svým gurmánským nugátem (jen si představte, jak to tam musí krásně vonět!). 

Z historie
O rozšíření pěstování révy vinné v údolí Rhony se sice zasloužili Římané, ale bez Řeků by to nezvládli. Ti totiž do severní části údolí rostlinky révy přivezli a poprvé zasadili už tisíc let před Kristem! Vinice tím patří k těm nejstarším na světě! Oblast byla v té době též frekventovanou obchodní stezkou mezi Galií a Římskou říší. Kromě pěstování vína se zde po řecké kultuře dochovala další tradice a to výroba amfór. Tyto hliněné nádoby byly využívány na přepravu vína a rybích omáček. V okolí Chusclan a masivu Cèze naleznete pozůstatky řecko-římské kultury v podobě keramických nádob v písku nebo pískovci.

Další slavnou epochou pro oblast bylo 14. století. Papežové se v té době přesídlují do Avignonu a jelikož svatí otcové byli vínomilci, prosadili si pěstování vína v širokém okolí města. Jan XXII, druhý ze sedmi Avignonských papežů, si nechal postavit své letní sídlo a založit vinice v městečku, které bylo posleze pojmenováno Châteauneuf-du-pape, nebo-li papežův nový dům. 

V 17. a 18. století vínu z Údolí Rhony kvetla pověst díky zvýšené říční dopravě a přístavu Roquemaure (department Gard), který se stal na dalších 200 let centrem dopravy a obchodu. V tomto období zároveň vzniká nová administrativní část Gard "Côste du Rhône", která se později proslavila červenými víny. Až v polovině 19. století se z vín Côste du Rhône stává Côtes du Rhône. Termín se začal používat jen pro vína z vinic levého břehu Rhony. Oficiálně vinohradníkům apelaci Côtes du Rhône potvrdil až soud v roce 1936. 

Právě tato oblast vždy dbala na kvalitu svých vín a prosadila ve Francii používání apelací. Byl to hlavně správce vinohradu Châteauneuf du Pape, baron Le Roy, který dlouho bojoval s francouzskými úředníky a nakonec vyhrál se svou ochrannou známku AOC. Podmínkami pro udělení známky je: ohraničení oblasti, odrůdy pěstované révy, místní zvyky pěstování a obhospodařování půdy, minimální obsah alkoholu a doba sklizně. Baron Le Roy dokonce založil úřad zodpovědný za udílení známky AOC - INAO, kde zastával post presidenta téměř 20 let. 

Odrůdy a klima
Lidé se často ptají, zda je pro výrobu Châteauneuf-du-pape dovoleno používat 13 nebo 15 odrůd. Pokud započítáme Grenache a Picpoul ve své bílé tak i modré podobě, je odrůd opravdu 15. 

Co se odrůd týče, v údolí Rhony se jich dohromady pěstuje 21, z toho 13 je modrých a 8 bílých. Nejznámější modrou je Grenache a Mourvèdre. V severní podoblasti Rhony je dovoleno pěstovat pouze jednu jedinou modrou odrůdu, a tou je Syrah. Mezi bílými odrůdami je v této oblasti rozšířený hlavně Marsanne, Roussanne, Viognier a Clairette, který se přidává do krále růžových vín Tavelu. Muškát žlutý (Le muscat à petit grain) je zase exkluzivní odrůdou pro výrobu vína apelace Beaume de Venise.

Rozdělení údolí Rhony na dvě podoblasti je logické, když se podíváte na klimatické podmínky na vinicích. Severní podoblast je v mírném podnebném pásu, kde častěji prší, což vinice správně zavlažuje. Terasám, které lemují malé kamenné zídky se v podoblasti říká “chalais”. Vinice se zásobují slunečním svitem orientací na jiho-západ a jiho-východ. 


Jižní část má klima typicky středomořské a sluníčko jim tam svítí až 2 700 hodin za rok. Zvláštním fenoménem jihu je silný vítr, Le Mistral. Vítr vane 120 až 160 dnů v roce a často dosahuje rychlosti až 90 km/h! Vinaři v Provence mu neřeknou jinak než mango-fango a na vítr si nikdy nestěžují. Pomáhá jim totiž zbavovat se nadbytečné vlhkosti po častých bouřkách, rozfouká oblačnost, když hrozny nemají dostatek slunečního svitu a hlavně pomáhá chránit révu před nemocemi a nebezpečným révožravým hmyzem.

Podloží vinic se skládá ze 4 druhů hornin: žula, křemík, vápenec a jíl. Horniny mají důležitou funkci při zadržování vody a také vínu dodají specifický aspekt vůně a chuti.V jižní podoblasti je známo, že l‘argile (jíl) má blahodárné účinky na kůži, a proto občas u řek (jako je Rhona nebo Cèze) potkáte Francouze, jejichž tělo je od hlavy až k patě pokryto bahenním zábalem.

Oblast je stejně věhlasná jako je Burgundsko a Bordeaux, ale poměr cena výkon je mimořádná. Také proto jsou vína z údolí Rhony tolik vyhledávaná.
My jsme vína z Údolí řeky Rhony degustovali 10.2.2014. Musíme se přiznat, že to byla jedna z těch náročnějších degustací. Ochutnali jsme celkem 21 vzorků!

Mandlovo-medové Chateau du Trignon.
Domaine Lafond Roc - růžové víno, které se dobře snoubí se středomořskou či orientální kuchyní.
Château de Valcombe, které voní po kyselých bonbónech. 






Žádné komentáře: