středa 22. ledna 2014

Seznamte se s vinařstvím IXSIR a připomeňte si vínoumění Libanonu

Nejen Evropa se řadí do Starého vinařského světa. Právě Libanon je totiž jednou z nejstarších vinařských oblastí vůbec! Dokonce již prorok Ozeáš (780 – 725 př.n.l.), jak zmíněno ve Starém zákoně, pravil:


„V jeho stínu se lidé znovu zabydlí a vyraší jako obilí. Jak vinná réva rozkvetou a získají si slávu, jako má víno z Libanonu..“





Se Starým zákonem je tato země vína spjata i díky městu Byblos. Jak už sám název napovídá, Byblos dalo název Bibli. Město se nachází v regionu jednoho z našich oblíbených vinařství Domaine de Baal, pojmenované dle fénického boha slunce Baala, kterého prorok Ozeáš ve své zvěsti také zmiňuje.





Charakteristika oblasti

Zdá se, že vinaře napětí v regionu a konflikty v okolních zemích nijak zvláště neovlivňují. Vinařstvím se nesmírně daří a začínají svá vína ve velkém vyvážet do zahraničí, ale jen do několika málo zemí. V Evropě koupíte libanonská vína hlavně ve Francii, Velké Británii, Švýcarsku, Skandinávských zemích a u nás. A my jsme moc rádi, že Vám můžeme vínka z kouzelného Libanonu nabídnout.

Kouzelná, ale i občas dosti drsná je sama hlavní vinařská oblast Libanonu. Většina vinařství soustředí pěstovaní vína do táhlého údolí Beeka. A nejen v údolí, ale i v dalších vinařských oblastech Libanonu se zdá být normální hledat vinice ve vysokých nadmořských výškách. Například vinice Château Musar se tyčí v severní části údolí v nadmořské výšce až 1000 metrů! 

I přes takovouto nadmořskou výšku musí vinaři sklízet v pěkném horku, což způsobuje, že víno někdy začne samovolně kvasit už na korbě náklaďáků. Sklizeň a vůbec práci kolem vinic znepříjemňuje nejen počasí, ale i strmé terasy. Náročnější podmínky pro vinaře ale nakonec umocní vzácnost jejich vína.


Z Degustace

My jsme nemohli jinak, než vína od libanonských vinařů pořádně prochutnat. Krásu libanonských vinic nám při degustaci přiblížilo vyprávění našeho oblíbeného libanofila, Tomáše Blahuta. Popis vín a země jako takové byl zpestřen veselými historkami účastníků zájezdu po libanonských vinicích, na který se v roce 2012 vypravil degustační tým Vino-klubu. Často se vzpomínalo na romantické západy slunce na vinicích a na to, jaké pocity vyvolá v člověku (a v žaludku) nabídka 35 vzorků vína po náročném večeru a opravdu lehké libanonské snídani.

Během vyprávění jsme ochutnali 13 pečlivě vybraných vzorků a následně, dle reakcí degustátorů z řad vybraných, poskládali krabici našich vyvolených.

Zajisté si všimnete, že vína mají v názvu vinařství skoro ve všech případech Domaine nebo Château a popisky vín jsou zas často pouze ve francouzštině. I když se víno v Libanonu pěstuje již od pradávna, moderní éru vinařství totiž značně ovlivnili jezuité z Francie. Jezuité založili například vinařství Ksara a jako první v zemi zasadili například rostlinku odrůdy Cinsault. Vinaři v Libanonu sází na francouzské odrůdy téměř ve všech svých vínech a většina z nich si pěstování vína nastudovala přímo u kolegů v Bordeaux.


Naše TOPky

Při ochutnávkách je občas těžké označit jedno víno, jakožto jasného vítěze degustace. A chutnání červených libanonských vín se nakonec zdálo být spíše požitkem než soutěží.
Za zmínku určitě ale stojí i dvě zařazené řůžovky. Ta od vinařství Domaine des Tourelles, založeného francouzským železničním inženýrem, je hodně ve stylu provensálském - voní po červeném ovoci (pro mě hlavně malinách) a má krásně svěží až mentolový závěr. Toto rosé je děláno tzv. saignée (čti seňé) metodou, kdy se rmut po drcení hroznů nechá chvilku ležet, přičemž se ze slupek modrých odrůd uvolňuje barvivo a hrozny jakoby krvácí.
Další růžové víno od pro nás nového vinařství Ixsir mělo úžasně svěže pivoňkovou vůni. Od stejného vinařství jsme ochutnali i červené s jednoduchým názvem Rouge. Chutnali jsme ročník 2009, který si stále držel krasný projev Cabernet sauvignonu a jak Radek několikrát zmínil - víno mělo ukázkovou vanilku :-)



Nezklamalo ani tolik oblíbené víno Petit Noir od Cave Kouroum. Další takovou líbivku jsme objevila ve víně Marquis de Bey. Toto víno nejdříve zaútočí kořenitě až lékořicově a pomalu se přehoupne do borůvek až do nádherné ovocné koncovky.




Zlatým hřebem večera bylo červené víno ročníku 2005 od Château Musar se stejně jednoduchým názvem jako u Ixsir - Rouge. Víno jsme před degustací nechali dostatečně dlouho dýchat a ono nám na oplátku otevřelo ve vůni vyzrálé červené ovoce s náznakem dřeva a tabáku. Chuť byla malinko nasládlá s jemnou tříslovinou. Po ochutnání bylo Tomášem dodáno, že právě toto víno se řadí mezi sto nejlepších vín světa, co dodat..byla to lahoda a ani si nedokáži představit, jaké bude tak za 5 - 10 let :-)


Dále už jen obrázkový seriál z již zmíněného libanonského Víno-klubího výletu: 


















Žádné komentáře: