pondělí 18. listopadu 2013

VČELOVINA - nejlepší medovina světa je ze Smolenic

Vyrábět alkoholický nápoj ze zkvašeného medu bylo běžné už ve starověkých kulturách. V Africe ji pili před 20 000 až 40 000 lety a také byla velmi oblíbeným nápojem královských dvorů a šlechty. Slovo líbánky v angličtině (honeymoon) nebo francouzštině (lune de miel) je také odvozeno od medoviny. Tento alkoholický nápoj se dával jako svatební dar novomanželům a ti měli medovinu pít každý den, aby zabezpečili své rodině plodnost a hojnost. Darujte novomanželům tu nejlepší medovinou na světě, kterou se letos stala Včelovina ze Smolenic na Slovensku.

Naši slovenští sousedé svoji výtečnou medovinu vyrábí na úpatí Malých Karpat a provedli desítky experimentů, např. zkoušeli kolem 34 druhů kvasinek, než se dopracovali k finální receptuře. Tím nejdůležitějším při výrobě Včeloviny jsou právě ušlechtilé kvasinky. Kvasinka Saccharomyces Cerevisia („taká bacuľatá“) se potvrdila jako nejvhodnější a medovině dodává velmi specifickou chuť.


Základ medového vína


Tým, který za Včelovinou stojí, i samotný Včelovinař Pavol o Včelovině mluví jako o medovém víně, čímž si získal naši vínomilnou pozornost. Takové označení není protiprávní, naše česká alkoholová legislativa mu to dovoluje. Včelovina dosahuje jen 13,5 % alkoholu a řadí se tak mezi tichá vína.

Stejně jako u vína je při výrobě Včeloviny důležitá trpělivost. Tato medovina se vyrábí za studena, to znamená kvašením při nízkých teplotách kolem 17 °C. Je to sice náročnější způsob, avšak jen takovým způsobem lze uchovat v chuti ty pravé nuance medu. Výroba je nejen 100 % přírodní, ale také využívá pouze lokální zdroje. Ve Včelovině nenajdete žádné chemické konzervanty, aroma ani barviva. Pitná voda do ní přidaná pochazí z Malých Karpat a je čtyřikrát filtrovaná ( to musí být opravdu průzračná voda).

Mistři včelovinaři neexpermentovali jen s kvasinkami. Dlouho také chutnali různé druhy medu, přeci jen je to ta nejdůležitější složka Včeloviny! Nakonec je zaujaly tři různé druhy a tak se rozhodli je do medoviny smíchat všechny a udělali dobře. Kupáž zajistila kvalitní základ chuti a aroma Včeloviny. 

Tmavá specialitka

Nemyslete si, že ve Smolenicích vyrábí jen jednu Včelovinu, mají je dvě - světlý Originál a tmavý Špeciál. Tou opravdovou lahůdkou je Včelovina Špeciál.

Tmavá Včelovina je špeciální tím, že je barikovaná a zrála v dubových sudech. V její chuti jsou cítit včelí plástve, čokoláda, nádech vanilky a sušeného ovoce. Její ohřátá varianta vás přivede do zlatého medového nebe, sametově se vám rozpustí na jazyku a po zimní depresi nebude památky. 

A právě tento tmavý Špeciál přinesl Včelovině mezinárodní slávu.


Mezinárodní úspěchy

Včelovina má pořádné žihadlo, sbírá ocenění a kulaté medaile kudy chodí. Za svoji krátkou existenci si vydobila již slušné renomé doma i ve světě. Díky nedávnému světovému kongresu včelařů Apimondia se
Včelovina stala naprostou hvězdou. 

Kongres se konal na přelomu září a října v Kyjevě na Ukrajině a zúčastnily se i takové včelařské velmoci jako je Argentina, Čína nebo USA. O to větší měli malí slovenští výrobci z ocenění radost. Slovensko dohromady nasbíralo za medovinu nejvíc ocenění - 2 zlaté, 2 stříbrné a 1 bronzovou medaili a třešničkou na dortu bylo vyhlášení nejlepší medoviny na světě. Toto mimořádné ocenění porota vyhlašovala poprvé a získala ho tmavá Včelovina Špeciál!!!!

Co Včelovině píchne

Včelovina se většinou podává jako aperitiv nebo dezert a můžete ji pít jak chlazenou (12 – 16 °C) tak ohřátou (55 °C). Teplotě přízpůsobte i skleničku při podávaní, horké včelovině sluší sklenička na brandy a studené zas tulipánový tvar sklenice. 

Jako u každého dobrého pití, je nutností vyzdvihnout, co se by se mělo ke včelovině přikusovat. Chuť medoviny ladí hlavně se sýry, a to zejména se sýry s modrou plísní nebo jakoukoliv jemnou plísňí. A pokud si ji dáte k moučníku, pak se nebojte šáhnout jednoduše po medovníku.

Všechna medová vína, i v přírodním dárkovém balení se svíčkou z včelího vosku a malým balením sušených plodů v medu, si můžete koupit zde a nebo ve Víno-klubím BARu na adrese: Benediktská 3, Praha 1.

Žádné komentáře: