úterý 1. října 2013

Vinařství Malat se (Krem)stalo zástupcem mineralit z Rakouska

To, že nejlepší Rýňáky rostou a zrají ve slavné oblasti na svazích klikaté německé řeky Mosely, už víte. Tentokrát Vám chceme přiblížit stejně slavné a námi oblíbené oblasti v Rakousku, které se nachází v malebném údolí řeky Dunaje. 

Jen kousíček od Wachau se rozprostírá téměř dvojnásobně větší vinařská oblast Kremstal (přesně zabírá až 2600 hektarů). Podmínky pro zraní hroznů jsou v oblasti Kremstal velmi podobné (ne-li stejné) jako ve Wachau. Výhodou je, že je víno odsud o poznaní levnější, než z Wachau.

Kremstal je vážným konkurentem svého slavného souseda Wachau!

Vinice v oblasti Kremstal se rozprostírají na úrodných svazích Dunaje. Terasy, kterých je zde také hodně, jsou pro vinaře mnohem lépe dostupné než ty ve Wachau. Podstatnou část podloží v Kremstalu tvoří mateční hornina a spraš, které představují ideální základ pro výrobu úžasných Veltlínů a Ryzlinků. Nefalšovaný výraz kremstalského terroiru výrazně ovlivňuje i “napětí mezi mikroklimaty”. Vznikají zde proto šťavnatá bílá vína, ale i málo známá, zato výrazná červená. Vinařství Malat, které Vám nyní představujeme, je toho důkazem. Vyniká ve všech typech vín, která vyrábí výhradně z vlastních hroznů.
Apelace KREMSTAL DAC

Pozor, Kremstal hraje i první ligu! Obdobou francouzského Premier Cru je v Rakousku Erste Lage, tedy označení vín nejvyšší kvality z těch nejlepších poloh. Stále se však jedná jen o Veltlíny a Ryzlinky rýnské.

Weingut Malat ist sehr gut!

Michaelův otec, Gerald Malat, vinařství přebíral v roce 1974 s celkem 10 hektary vinic. V roce 1990 se již pyšnil 35 hektary vinic a k dnešnímu dni se vinařství rozšířilo o dalších 15 ha. Tento nárůst je důsledkem jejich snahy vyrábět vína jen ze svých vlastních hroznů. Rodina Malatů se nikdy nebála inovací, jak ve smyslu rozvoje technik zpracování vína, tak i v pídění se po světových odrůdách, kterým by se dobře dařilo na vinicích v oblasti Kremstal. Otec Gerald se proslavil, mimo kvalitních minerálně stavěných bílých vín, i svými sekty vyráběnými tradiční a originální (šampaňskou) metodou, ale překvapivě i výbornými červenými víny světového formátu. Jako správný vínomilec se soustředil na odrůdu Pinot noir (Rulandské modré), stydět se však nemusí ani za Cabernet Sauvignon, za který dostal mnohá významná světová ocenění.

Pro nás je chuť Malatových vín rozšířena o vzpomínku na pohled na široké a romantické údolí Dunaje poseté vinicemi, ale i na andělský vzhled, široký úsměv a zasněnou tvář vinaře Michaela.

Co bychom to byli za gurmány, kdybychom Vám k těmto úžasným vínům nenabídli to správné menu. Tato minerální a suchá vína se vždy krásně snoubí s rybími pokrmy. Překvapením možná může být více než svěží sladění Veltlínu se sushi. Veltlín v tomto případě rybičku krásně spláchne a pomůže zneutralizovat chuť, podobně jako zázvor, avšak bez pálení! 

Opravdu prestižní a světoznámou oblastí je Wachau, a to hned z několika důvodů. Vinice se zde rozléhají na ojedinělých, zato strmých a tím pádem těžce dostupných terasách, a jsou silně ovlivněny odlišnými mikroklimaty, jejichž interakce vytváří v hroznech zajímavé a komplexní aroma. Wachau si vydobylo své renomé i dalším faktorem, což se odráží i na ceně tohoto výrazně minerálního vína, a tím je zápis oblasti na seznam světového dědictví UNESCO. Tento zápis nedovoluje další rozšiřování vinic dále než za hranice měst Melk a Krems, a proto jsou viniční tratě ve Wachau značně limitované.

Benediktínský klášter Göttweig, postavený v roce 1083 na hoře tyčící se na jižní straně Dunaje, báječně podtrhuje charakter oblasti a zároveň se tváří jako ochránce místních vinic. Klášter je symbolem pro mnoho vinařů, kteří zde své vinice opečovávali již před příchodem Římanů. 

Rakouské označení vín v minulosti reflektovalo zvyky německého souseda. Nyní se veze spíše na francouzské, italské a španělské vlně a apeluje na použití regionálních apelací (označení místa původu). Kremstal DAC (Districtus Austriae Controllatus) se zrodilo v roce 2007 a vztahuje se na dvě odrůdy - Grüner Veltliner a Riesling - z vybraných oblastí a vinic. Vína z apelace Kremstal DAC se dále rozdělují na Classic a Reserve, a to podle obsahu alkoholu ve víně. Typ Classic je slabší verzí s minimálním obsahem alkoholu ve výši 12 % a Reserve začíná až od 13 %.

My jsme Vám v Kremstalu vybrali vína od mladého vinaře Michaela Malata, který své vinařské znalosti a um získal nejen studiem na vídeňské univerzitě, ale i praktickými zkušenostmi sesbíranými z cest po světových vinařských oblastech. Základy však dostal do vínku už v rodině, která vinaří už po 9 generací (od roku 1722). Malatovi však neusnuli na vavřínech, i když vzhledem ke svým úspěchům mohli, a dále se rozvíjí a rostou.

VÍNO & JÍDLO

Klasicky se kombinuje Veltlín s chřestem, ovšem to zas musíme počkat na sezónu. Pokud máte rádi ústřice, osobně Vám k nim doporučuji Riesling.

I když se nám slunce snaží v posledních dnech dodat svými paprsky energii, teplo je jenom za okny. Zahřát se můžete i jednoduchým pečeným kuřetem, labužnickými ledvinkami, nebo i pro nás dost typickým hezky pečeným vepřovým s křupavou kůrčičkou. K tomuto menu Vám doporučujeme Zweigelt nebo St. Laurent - Reserve.  

Žádné komentáře: