Cabernet Sauvignon je velmi oblíbený a to zejména kvůli tomu, že jeho milovníci ve víně téměř vždy poznají typické odrůdové aroma.
Nejasná oblast původu, známí rodičové
O tom odkud se rozšířil Cabernet Sauvignon do světa se často spekuluje. V literatuře je jako oblast původu označována Francie. Věřte, že Francouze to zajisté potěšíi! Nahrávají tomu zejména dochované písemnosti ze 17. století, které vysvětlují, jak se mocný kardinál Richelieu zasloužil o rozšíření Cabernet Sauvignonu v okolí Bordeaux. Mnozí však věří, že se jednalo o Cabernet Franc, a označují proto jako oblast původu údolí řeky Ebro na severu Španělska.
I přes nejasnosti ohledně oblasti původu je Cabernet Sauvignon kabrňák, dokonce je často uváděn jako “král červených vín”! Říká se, že zásluhou pěstování této odrůdy se vinařství a jejich vína mohou stát trendy jak doma, tak i ve světě. Někteří to přirovnávají k situaci, kdy se v určité části města otevře kavárna Starbucks a ceny okolních restaurací a bytů začnou náhle stoupat, a tím i pomyslná prestiž města.
Divoký příbuzný v chuti i vůni
Divokost souvisí i s charakterem vín Cabernet Sauvignon. Vysoký obsah taninu, tělnatost, sytě červené až granátové zbarvení a kořenitá chuť se často zmírňuje ve směsi s odrůdou Cabernet Franc. Otec Franc tak svou jemnější strukturou umírňuje divoký projev potomka Sauvignona.
Ve víně z Cabernet Sauvignonu byste měli cítit typický černý rybíz. V jeho plné chuti s dlouho trvajícím dojmem by měla být nejvýraznější zelená paprika, dále třešně, cedrové dřevo, marmeláda nebo hořká čokoláda. Hrozny Cabernet Sauvignonu nevyzrají tak rychle jako Merlot nebo Cabernet Franc, a proto se sbírají s menším zpožděním. Neúplná vyzrálost hroznů podporuje výraz zelené papriky a ve víně z opravdu chladných oblastí můžete nalézt blahovičník (neboli eukalyptus) a mátu. Zrání vína v dřevěných sudech barrique dodává odrůdě zajímavé vanilkové tóny.
Nutné je podotknout, že vína Cabernet Sauvignon jsou zpravidla vhodná k dlouhodobému uložení. Nebojte se archivovat, ale také nezapomeňte průběžně prochutnávat!
Praktický nácvik pro osvojení studijního okruhu Vám nabízí naše
Z historických důvodů má Cabernet Sauvignon až intimní vztah k okolí Bordeaux. Přesněji je mu ve Francii domovem hlavně Médoc, kvůli kvalitnímu štěrkovému podloží. Médoc se stal vinařskou oblastí, kde Cabernet Sauvignon dosahuje jednoho z nejlepších výrazu a kde se rodí úchvatně elegantní a bohatá vína. I ta nejslavnější vinařství jako je Château Mouton Rothschild nebo Château Latour vyrábějí svá nejlepší vína z velké části z této odrůdy.
Přestože Cabernet Sauvignon zaujímá až 7. místo mezi nejrozšířenějšími odrůdami se zdá, že se stal kolonizátorem světových vinic. Odrůda se pěstuje v rozlišných klimatických podmínkách od kanadského údolí Okanagan až po Libanonské údolí Beqaa. Kalifornské Nappa Valley je třetím největším producentem Cabernet Sauvignonu a prvním je již zmíněná Francie. Díky klimatickým podmínkám v kalifornských vinařských oblastech dosahují hrozny správné vyzrálosti a v chuti vína se tak podaří krásně projevit zrálé červené ovoce. Druhým největším producentem Cabernet Sauvignonu je překvapivě Moldávie.
Přestože Cabernet Sauvignon zaujímá až 7. místo mezi nejrozšířenějšími odrůdami se zdá, že se stal kolonizátorem světových vinic. Odrůda se pěstuje v rozlišných klimatických podmínkách od kanadského údolí Okanagan až po Libanonské údolí Beqaa. Kalifornské Nappa Valley je třetím největším producentem Cabernet Sauvignonu a prvním je již zmíněná Francie. Díky klimatickým podmínkám v kalifornských vinařských oblastech dosahují hrozny správné vyzrálosti a v chuti vína se tak podaří krásně projevit zrálé červené ovoce. Druhým největším producentem Cabernet Sauvignonu je překvapivě Moldávie.
U nás
Cabernet Sauvignon byl do Státní odrůdové knihy zapsán až v roce 1980. U nás nepatří k těm nejrozšířenějším právě z důvodu toho, že je to pozdě zrající odrůda. V Čechách se nepěstuje vůbec a na Moravě se odrůdě daří hlavně v mikulovské, velkopavlovické a mutěnické vinařské podoblasti.
Cabernet Sauvignon byl do Státní odrůdové knihy zapsán až v roce 1980. U nás nepatří k těm nejrozšířenějším právě z důvodu toho, že je to pozdě zrající odrůda. V Čechách se nepěstuje vůbec a na Moravě se odrůdě daří hlavně v mikulovské, velkopavlovické a mutěnické vinařské podoblasti.
Partner na večer
Při studiu je důležité čerpat síly. Cabernet Sauvignon by měl rozhodně doprovázet pořádný kus masa. Steakem na pepři, z dobře odleželé střední části svíčkové, tzv. peprstejkem, nebo jehněčí kotletou marinovanou ve víně s čerstvým rozmarýnem vytvoříte vínu perfektního partnera na pozdní večer. Nebojte se masíčko trošku přismahnout nebo více připepřit, protože pikantní a grilovaná jídla pomáhají v chuti Cabernet Sauvignonu potlačit vysoký obsah tříslovin.
Všechny naše Cabernety najdete na: http://www.vino-klub.cz/odruda-c-11-cabernet-sauvignon-5.htm
1 komentář:
Zdravím, jen tak náhodou jsem si přečetl text až do konce..pěkně napsané, pokud to hodnotím jako základní učební text...ale mám jednu malou poznámku...chápu, že tématem jsou odrůdy a asi v dalších lekcích dojde i na ostatní znalosti jako např. vinařský zeměpis apod. ale prosím kde je ta mutěnická podoblast...?
Díky a hezký den
Pavel Kolbaba
Okomentovat