středa 16. října 2013

Beaujolais bude letos opět málo!

Beaujolais Nouveau je slavné mladé víno z Francie. Podle posledních prognóz bude jeho letošní produkce opět nízká – loni byla nejnižší v historii. Nedostatek tohoto oblíbeného nápoje pocítí také čeští milovníci vín, kteří si své Beaujolais Nouveau letos nestihnou včas zajistit.

Zdá se, že radostné zvolání „Beaujolais nouveau est arrivé“, které se každý třetí čtvrtek v listopadu (letos 21. listopadu) ozývá z mnoha částí světa, bude v tomto roce znovu slyšet daleko méně než v předchozích letech.


Francouzští vinaři z oblasti Beaujolais tvrdí, že ročník 2013 je opět „komplikovaný“. Navzdory nepříznivému počasí, kdy se, světe div se, na teplé dny nečekalo do června jenom v ČR, ale i ve Francii (!), je však už dnes jasné, že kdo umí, ten umí. Vinaři už dnes vědí, že objem úrody je sice nižší, ale na kvalitě neutrpěl. Ceny Beaujolais tedy oproti loňskému roku nebudou nijak klesat.


Prodejci vín ale varují, sklizeň se odhaduje na objem podobný roku 2011. Kdo tedy letos zaváhá, stejně jako loni a předloni Beaujolais Nouveau vůbec neochutná.
Komplikovaný ročník

Hrozny letos začaly měknout až 21. srpna, protože sluníčko začalo pořádně pracovat až poloviny června. Červen 2013 byl prý pro oblast Beaujolais dokonce druhým nejchladnějším červnem od roku 1959. Od konce června ustal déšť a započalo období sucha, kdy byly srážky dokonce pod patnáctiletým průměrem.


Červenec byl ve Francii jako obvykle příjemný a teplý – to se tak někdo má, že? V srpnu opět v oblasti převládalo slunečné počasí s výjimkou nečekaného atmosférického jevu, kterému naši francouzští dodavatelé říkají roztomile „minitornádo“. To sice poničilo některé vinice, ale větší škody nenadělalo. Chladnější srpnové noci zato zajistily hroznům příjemnou kyselinku.


Sklizeň letos začala 25. září a její zakončení je naplánováno na 15. října. Vzhledem k tomu, že třetí čtvrtek v listopadu letos připadá až na 21. listopadu, má letošní Beaujolais oproti loňskému roku jeden týden k dobru, kdy si může v klidu zrát.


Fialky, růže, konvalinky, třešně, maliny… To vše najdete v Beaujolais Nouveau

Toto svěží, řízně ovocité víno se stalo fenoménem až ve druhé polovině 20. století, do té doby bylo pouze Beaujolais Nouveau vínem pařížských a lyonských bister. Přitom odrůda Gamay noir, ze které se víno vyrábí, ovládla oblast Beaujolais už ve 14. století. Rozsah výsadby Gamay v roce 1395 dokonce natolik rozzuřil tehdejšího francouzského krále Filipa Smělého, že přikázal révu vytrhat a nahradit odrůdou Pinot noir. Od 60. let 20. století ale nárůst popularity vína Beaujolais Nouveau nemohlo nic zastavit.


Zvláštní šarm mladých vín z Beaujolais spočívá v jejich intenzivním aroma. Při pití tohoto červeného vína můžete ucítit fialky, růže, konvalinky a dokonce třešně, maliny a červený rybíz nebo borůvky.


U Beaujolais Nouveau je lehké ovocité chuti dosahováno karbonickou macerací – kvašením nelisovaných hroznů. Pokud je tato technologie zvládnuta správně, zdůrazňuje barvu a ovocitost nápoje, srazí třísloviny na minimum a zmírní svíravou chuť vína. Navíc je víno připraveno k pití během několika týdnů po sklizni. Do sklenky si jej proto můžete nalít jen o pár dní později než tuzemské Svatomartinské. Podle tradice se Beaujolais Nouveau pije vždy třetí čtvrtek v měsíci.


Žádné komentáře: