Nejlepší Rieslingy jsou ty z Mosely. Čistě geografické charakteristiky pěstování révy v údolí kolem této německé řeky příliš nenahrávají. Vinice se nacházejí z pohledu pěstování révy ve velmi severně položené oblasti (na podobné rovnoběžce je například český Tachov), sníh na nich leží poměrně dlouho a strmé svahy nad řekou jsou jen těžko dostupné. Říká se tady, že pravý vinař má jednu nohu kratší. Za život se po řádcích vinice ve svahu něco nachodí…
Moselská klikatice a Marx, Engels, Kristus…
Údolí řeky Mosely, nebo alespoň její část, které se věnuje tento článek, leží na jihozápadě Německa a patří k nejzajímavějším scenériím v Evropě. Řeka Mosela se totiž romanticky klikatí mezi strmými svahy osázenými vinnou révou, a na mnoha místech tak nabízí kouzelnou vyhlídku.
Přirozené centrum regionu, město Trevír, pamatuje ještě doby slávy římského impéria. Římské architektonické památky se nachází na seznamu UNESCO. Trevírské biskupství se pyšní tunikou, kterou prý nosil sám Ježíš Kristus, a pokud si budete chtít nějaký ten svršek pořídit i vy, v domě na ulici Brückenstrasse si koupíte rudé tričko s obličejem vousatého muže s oduševnělým výrazem ve tváři. V Trevíru se totiž narodil sám Karl Marx!
Veni, vidi, vici (vini)
Ale od červeného (trika) zpátky k bílému (vínu)… Oblast Mosely byla vinařsky objevena vlastně náhodou. Když Římané kvůli konfliktům na obchodních stezkách přestali své kolonie na území dnešního Německa zásobovat vínem dováženým z Apeninského poloostrova, začali ho pro pěstovat právě na Mosele. Místní produkce vína se tak Římanům vyplácela víc než nákladný dovoz, a na svazích Mosely proto keře révy rostly už ve 4. století.
Staří Římané tak jako první odhadli a otestovali unikátní mikroklima Mosely, které je dostatečně teplé pro zrání hroznů a stabilní proto, aby se v něm dařilo především odrůdě Ryzlink rýnský, kterému se v Německu říká Riesling.
MOSELA + RR = VSL
Daří se jim proto jen v polohách, kde jsou pro ně ideální podmínky. Právě ty našel Rýňák na Mosele, paradoxně v dost severně položené oblasti alespoň, co se týče pěstování vinné révy. Na podobné rovnoběžce leží například západočeský Tachov, od kterého bychom (tachovští prominou) žádné velké vinařské výkony nečekali.
I sníh leží na Mosele déle než by si jakýkoliv nechoromyslný vinař přál. Moselské mikroklima ale všem hrůzným následkům středoevropské nepohody odolává. Základním zaklínadlem jsou zde tři magická slovní spojení: břidlicové podloží, strmé svahy a odraz slunečních paprsků od vodní hladiny.
Ray-Ban efekt
Strmé břidlicové svahy, které sluníčko opaluje celý den, spolu s řekou Moselou zapřičiňují vysokou vyzrálost hroznů. Grilovací účinky slunce totiž umocňují ty sluneční paprsky, které se odrážejí od vodní hladiny. Na hrozny tak slunce svítí celý den zeshora i zespodu.
Ve vinařství Markus Molitor této spolupráci říční hladiny, světelných paprsků a příkrých břehů Mosely říkají Ray-Ban efekt – připodobňují jej k účinku slunečních brýlí. Zavedený význam tohoto slovního spojení (používá se v situaci, kdy mladý muž, jdoucí po ulici, je pro dívky v okolí daleko atraktivnější, má-li brýle značky Ray-Ban na očích, než když si je sundá) Markuse Molitora zřejmě nechává chladným. A nás taky.
Severní vítr je krutý…
S chladem, který za normálních okolností přísluší stejně severně položeným oblastem, se ostatně sv. Urban,
Na druhou stranu okolní lesy, posílají v noci na vinice studený vánek. Na Mosele tak panují vysoké teplotní rozdíly mezi dnem a nocí, které, jak je známo, mají pozitivní vliv na vývoj množství kyselin a aromatických látek v hroznech.
Moselské hrozny navíc neztrácejí koncentraci hroznového cukru, protože jsou chráněny teplem naakumulovaného břidlicového podloží.
Náš Anton a náš Richard
S vinaři Antonem Maringerem a Richardem Schmittem nás seznámil Vinař roku 2009 Jožka Valihrach . Sympatičtí a energetičtí staří pánové nás dostali nejen svými víny, ale i srdečným přivítáním. Za ta léta, co našim zákazníkům nabízíme jejich vína, jsme se postupně seznámili s jejich dětmi a dětmi jejich dětí a pokaždé, když jsme někde poblíž, nezapomínáme Antona a Richarda v Trittenheimu navštívit. Jednou za námi přijeli i oni. V České republice jim nejvíc chutnalo pivo a s výjimkou Ryzlinku, který vždy poznali, říkali o každém jiném víně, že chutná jako Sauvignon.
Víno z lékárny a chutě na oltáříčku
Nejznámější vinící u Trittenheimu je slavná Trittenheimer Apotheke, tedy „tritteheimerská lékárna“, o které s oblibou tvrdíme, že její vína doslova léčí.
Vinice patří mezi nejlépe situované polohy u Trittenheimu. Leží na úpatí strmých břehů řeky, svítí na ni západní slunce a polední paprsky, které se odrážejí z řeky. Díky tomu se v Trittenheimu rodí delikátní košatá
U moselských Ryzlinků z Trittenheimu jsme se jako vždy řídili strategií: Co chutná nám, to doporučíme našim zákazníkům, takže i „moseláčky“ se rychle staly bestsellerem Víno-klubu.
Richardův meruňkový Riesling Classic trocken (tedy suchý) je vždycky pryč jako první. I Antonovy suché Ryzlinky se skvěle hodí na nadcházející letní pitnou sezónu. Nezklamou Vás ale ani další naše „meruňkáče“ – ty sladší jsou ovocně šťavnaté a mají pevnou minerální strukturu.
Druhou moselskou vinicí, jejíž vína Vám nabízíme, je Trittenheimer Altärchen, kterou jsme si jednoduše přejmenovali na „oltáříček“. Nachází se severně od města Trittenheim na protějším břehu od Apotheky.
Všechna naše vína z Mosely najdete na http://www.vino-klub.cz/mosela.
MALÝ LEXIKON MOSELSKÝCH RÝŇÁČKŮ
Dnešní lekce Alles gutte sice nebude tak vtipná, ale zato se skutečně naučíte něco, co se Vám při výběru a ochutnávání Rýňáků z Mosely vyplatí. Německé přívlastky se totiž dost liší od těch českých.
HOCHGEWÄCHS - je speciální označení pro jakostní víno odrůdy Riesling, které projde zkušební komisí, kde získá známku jakosti 3 a více bodů (z možných pěti). Označení nadprůměrné kvality jakostního vína.
TROCKEN - je moselská verze suchého vína, má mezi 11,5 – 13 % alkoholu a kolem 10 g zbytkového cukru na litr.
HALBTROCKEN - má pouze kolem 11,5 % alkoholu a může mít až 18 g zbytkového cukru na litr.
FEINHERB - vinaři více záleží na harmonii mezi přítomnou kyselinou a dozrálým zbytkovým cukrem. Víno se parametry podobá halbtrockenu, ale může mít i o několik gramů vyšší cukr nebo alkohol.
LIEBLICH - elegantní sladká vína, která nepůsobí jenom sladce, ale díky břidlicové mineralitě i velmi komplexně. Tato vína interně nazýváme "kousací". Mají vyšší obsah zbytkového cukru (50 – 100 g na litr), ale alkohol jen kolem 7,5 - 9,5 %.
Žádné komentáře:
Okomentovat