pondělí 20. května 2013

VOC ZNOJMO - VOCo JIM JDE?

Vína originální certifikace (VOC) je první krok k uplatňování apelačního systému u nás! Vybrané odrůdy, vybrané tratě, vybrané charakteristiky a vybraná vína, aneb záruka kvalitních a pro danou oblast typických vín.


V České republice sice stále ještě převažuje tzv. germánský systém, který označuje kvalitu vín podle obsahu cukru (stolní, jakostní a přívlastková). Postupně se ale i u nás zavádí systém hodnocení kvality vín, který klade důraz na místo původu, terroir. Tzv. apelační nebo také románský systém je běžný například ve Francii, Španělsku a Itálii (známé zkratky AOC, DO, DOC). V jiných zemích se souběžně využívají oba systémy. Germánský i románský systém označování vín je zaveden třeba v sousedním Rakousku.

Vinař a spoluzakladatel VOC Znojmo Jiří Hort jako mnemotechnickou pomůcku ke zkratce VOC uvádí následující šifru: V = vůně, O = odrůda, C = cit vinaře. První písmeno ukazuje na to, že díky příznivým klimatickým podmínkám jsou vína ze Znojemska vysoce aromatická, prostřední písmeno zdůrazňuje tři hlavní odrůdy VOC, poslední písmeno netřeba více přibližovat.

Avoir, devoir, savoir… Terroir!

Pod termínem terroir si můžeme představit soubor několika vlivů, které působí na výslednou podobu vína. Vliv má především půda, podloží, počasí, množství vody, slunce, poloha vinice, odrůda a její klon, práce ve vinici, cit vinaře.

Vinaři ze Znojemské vinařské podoblasti se rozhodli pojem terroir v České republice zpropagovat a založili první apelační systém u nás, VOC Znojmo. Jeho nejvýraznějším poznávacím znakem je páska okolo lahve.

Komu se VOC nelení, tomu se páska kolem hrdla zelení

U apelovaného vína má pak zákazník jistotu, že víno bude skutečně kvalitní a pro danou oblast typické. V
případě Znojemské podoblasti a znojemského terroiru můžeme očekávat chuťově plné víno s mimořádným a typickým aromatem, které ovlivňuje střídání studených nocí a teplých dnů v době zrání hroznů.

Do systému VOC jsou zařazeny pro Znojemskou vinařskou podoblast nejtypičtější odrůdy: Sauvignon, Ryzlink rýnský, Veltlínské zelené a jejich cuvée.

Pravidla pro certifikaci vína jsou velice konkrétní a striktní. Cukernatost hroznů musí být nejméně 19° NM (tedy stejná jako pro výrobu přívlastkových vín), hrozny musí pocházet pouze z vybraných a uznaných tratí, výnos nesmí překročit 2,5 kg na keř, lahev smí být uzavřena pouze korkovým uzávěrem apod.

Každé víno nesoucí označení VOC Znojmo splnilo nejen výše uvedená kritéria, ale prošlo také přísným hodnocením degustační komise. Označení VOC není udělováno vinařům (v současné době je jich 15), přesněji jejich vínům, automaticky. Krátce a jednoduše: VOC = garance kvality a jedinečnosti.

Naše-vaše vína z apelace VOC Znojmo

Vína VOC Znojmo vstupují pravidelně na trh 8. května v rámci Festivalu vín VOC Znojmo. Druhé kolo certfikace pak probíhá až v září. Vinaři do něj přihlašují vína, která vyžadují delší zrání. A co nám apelace VOC letos nabídla?

Apelační systém VOC funguje na Znojemsku už pátým rokem. Vyberte si u nás i vy svoje VOC:

1 komentář:

iachimalafalce řekl(a)...

Hopefully all your questions have been answered all through this text, however just to verify we 1xbet korea have probably the most pertinent and common questions answered, we have gathered some FAQs here. If you are be} still not satisfied, send us an e mail along with your query to -casinos.com. As for the opposite reside game suppliers, their general quality is at an excellent stage, however you may find a limited game choice. With all issues considered, Evolution is by far the best choice|the only option|your greatest option} when it comes to of|in relation to} reside games.