čtvrtek 23. května 2013

MUCHA V LÁHVI

My ve Víno-klubu jsme milovníky oslích můstků a jeden pěkný můstek se mi v úvodu pojednání o jednom z nejslavnějších českých malířů právě nabízí. V minulých dnech jsme s vámi totiž oslavili začátek chřestové sezóny a nyní vám přinášíme řadu vín pojmenovaných po zakladateli secesního stylu v malbě Alfonsi Muchovi. Teď si říkáte, že jsem si to na sebe pěkně ušila, že přece po můstku z chřestu, Alfonse Muchy a vína se žádný oslík neprojde… Ha! Chyba (oslí) lávky! Alfons Mucha se narodil v Ivančicích, hlavním městě chřestu na Moravě, kde se každoročně konají tradiční chřestové slavnosti.

O Alfonsi Muchovi jsme se za poslední rok dozvěděli víc než kdy jindy. Spor Prahy a Moravského Krumlova o Slovanskou epopej, stavba (nebo spíše nestavba) nového pavilonu pro ni a právě probíhající výstava Muchových plakátů ze sbírky Ivana Lendla stále zaměstnává redaktory kulturních rubrik.

Pro množství informací ze života malíře nám pak mohou uniknout detaily, které by nás vínomily mohly zajímat. Tak například že krátkou, ale pro další kariérní rozvoj důležitou, dobu svého života strávil Alfons Mucha v Mikulově, kde maloval portréty místních, pracoval pro tamního kameníka. Zda se Mucha v Mikulově dostal k místní produkci vína, je více než jisté, jaké víno měl mistr nejradši, to se ale bohužel nedozvíme.

"Tož v keré láhvi je ta Mucha?"
Zajímavé také je, že pobyt v tehdejším provinčním městečku posunul jeho kariéru více než příznivým směrem. Práce mladého umělce si povšiml místní šlechtic hrabě Khuen Belassi a nabídl mu zakázku ve formě výzdoby některých jeho nemovitostí, což Muchovi, který se po krachu Ring Theatru ve Vídni ocitl bez prostředků, otevřelo dveře pro další studium a umělecké působení v zahraničí.

Náhoda sehrála, ostatně jako ještě několikrát poté, v Muchově životě kladnou úlohu. Do Mikulova totiž dorazil jen proto, že pouze na lístek do tohoto městečka nedaleko dnešních hranic s Rakouskem mu stačily peníze.

Alfons Mucha vytvořil
reklamní plákaty pro
přední největší domy
ze Champagne.
K mikulovské etapě Muchova života se novou řadou vrací Zámecké vinařství Bzenec. Šestice elegantních vín s krásnými etiketami à la „style Mucha“ představuje odrůdy Müller Thurgau, Ryzlink rýnský, Ryzlink vlašský, Veltlínské zelené, Rulandské bílé a Chardonnay – vše v pozdním sběru.

Veltlín je pěkně kořenitý, s tóny bílého pepře. Müller se vyznačuje libou broskvovou vůní. Vlašák je podle mikulovských standardů hezky ořechový. V Rýňáku vyniká šťavnatá meruňka. Chardonnay je ovocně-máslové, jako když si poléváte horké ovocné knedlíky rozpuštěným máslem. Rulandské bílé je mým favoritem. Dostalo mě hlavně vůní marcipánu a příjemnou, harmonickou a elegantní dochutí.

Jméno Alfonse Muchy je pro mnohé z nás symbolem doby, kdy v Paříži uváděla své inscenace Sarah Bernhardtová, v kabaretech na Montmartru se tančil kankán, Toulouse-Lautrec popíjel absint a Guillaume Apollinaire psal Alkoholy. Přelom 19. a 20. století byla ale také dobou elegantních ornamentů, kdy se styl považoval za součást každodenního života. Dopřejte si trochu stylové atmosféry této doby s víny Zámeckého vinařství Bzenec.

Kolekci doplní doprovodná kniha k unikátní výstavě Muchových plakátů ze sbírky Ivana Lendla, která právě probíhá v Obecním domě v Praze. Kompletní sbírka Muchových plakátů doposud ještě nikdy neopustila sídlo Ivana Lendla, obdivovatelé secese na plátně tak až do této výstavy neměli možnost shlédnout Muchovu plakátovou tvorbu v takovém rozsahu jako v současnosti v Obecním domě. Krásnou publikaci plnou reprodukcí vydává nakladatelství Slovart.

Kolik inspirace nalezl Alfons Mucha ve víně z vinic v okolí Mikulova, na to už také nepřijdeme. Kromě návštěvy míst, kde jsou Muchova umělecká díla k vidění, si ale jeho odkaz kromě zraku můžeme vychutnat i dalšími smysly – čichem a chutí. Kolekce Mucha vín krásným zpracováním etiket spojuje umění na láhvi a vinařské umění v láhvi;)

Žádné komentáře: