středa 27. března 2013

VÍNOVERZITA - ODRŮDA Č. 4 - RYZLINK RÝNSKÝ

V této ko-LEKCI se zaměříme na krále bílých odrůd - Ryzlink rýnský. Není králem jen pro svou charakteristiku, ale i proto, že opravdu vévodí světovému žebříčku nejpěstovanějších odrůd, ve kterém přeskočil Chardonnay. S ním a se Sauvignonem patří mezi tři nejvýznamnější světové bílé odrůdy. 

Ryzlink rýnský (neboli Riesling), jak už jeho řízný název napovídá, pochází z německé oblasti Rheingau, tedy Porýní. Odtud se rozšířil do celého světa. Není tedy s podivem, že je odrůdou č. 1 v Německu. Ve velkém se pěstuje také ve francouzském Alsasku, Rakousku, u nás a na Slovensku. Do začátku 90. let byl nejpěstovanější bílou odrůdou v Austrálii, než jej předstihlo Chardonnay. Ryzlinku rýnskému se daří na minerálním (zejména břidlicovém) a písčito-jílovitém podloží.

U nás se Rýňáku nejlépe daří na písčitém Znojemsku, kde mu  postavili pomník ve formě apelačního systému VOC Znojmo (společně s Veltlínem zeleným a se Sauvignonem). Druhou nejúspěšnější oblastí z hlediska mezinárodních úspěchů je oblast Slovácka, kde výše položené tratě a kopcovitý terén nechají uzrát velmi reprezentativním kouskům. Velmi zajímavým terroirem je i vápencové podloží Mikulovska s vysokým obsahem volného vápna v půdě, kde bývá réva často stresována nedostatkem vody.

RYZLINK - VONÍ, CHUTNÁ...
KO-LEKCE č. 4 – RYZLINK RÝNSKÝ


Mladší vína vyrobená z odrůdy Ryzlink rýnský jsou svěží, voňavá a ovocná s říznou kyselinkou. Typicky v nich můžete odhalit tóny meruněk v rozličných formách - od nezralého plodu až po meruňkovou marmeládu. Dále se v nich často vyskytuje vůně lipového květu. V testovaných Rýňáčcích jsme často cítili vůni sypaného zeleného čaje. Čím starší víno je a z čím minerálnějšího podloží pochází, tím víc v něm bude tónů kamenů, prachu a u vyzrálejších se po delším zráním objeví i tóny petroleje.

Většinová část vyznavačů vinného moku v současné době preferuje mladé a svěží exempláře Ryzlinku rýnského, protože jsou pěkně šťavnaté a ovocné. Nazrálé kousky s neobvyklými vůněmi vyhledávají blázni a znalci - tzv. Hardcore Riesling Lovers.

Když odhlédneme od samotného stáří, zachovává si Ryzlink rýnský mnoho tváří. Vyrábí se z něj lehká, svěží vína, sladší a vyzrálejší kousky, ale dokonce i vzácná dezertní vína - bobulová nebo ledová. Zde hraje svou pozitivní roli jeho přirozená vyšší kyselinka, která chuť vína, bzť i sladšího, krásně vyvažuje a osvěžuje. Dalším důležitým stavebním kamenem je mineralita, která prohlubuje strukturu chuti.

(Naše (nejen) Ryzlinkové kolekce se postupem času obměňují, společně s tím, jak se vína vyprodávají a nahrazují je jiná. Níže si můžete přečíst o tom, co obsahovala naše úplně první kolekce: drůdy č. 4 - Ryzlinku rýnského.)

Praktická cvičení zahajujeme výborným Rýňákem ze Slovácka. Vyznačuje se vůní nedozrálé meruňkové slupky a právem je zařazen mezi TOP 100 vína v Salonu vín ČR 2013, ale také mezi 1000 nejlepšími víny světa, protože na mezinárodní výstavě vín v Paříži (Vinalies Internationales) získal zlatou medaili. 

Přestože se stává, že réva občas nemá tolik vody, kolik by si zasloužila,
na vápencovém podloží se jí velmi daří.
Krásným příkladem meruňkového Rýňáku je tento studijní vzorek z Lahoferu. Už z vůně poznáte, že je to typický Rýňák, těšte se na meruňky, zelený čaj a tóny tropického ovoce guave. Tyto příjemně nasládlé ovocné tóny Vás budou ve víně hodně bavit, přestože je úplně suché.

O tom, že má Lahofer dobré Rýňákové polohy a že je umí svědčí i to, že jedním z našich nejprodávanějších vín historie byl jejich Ryzlink rýnský 2009 - krášlený na kvasnicích (tzn. zrál na svých kalech).

Vína ročníku 2011 z Kolby byla teprve před týdnem uvedena na trh. Nedělají žádné rychlokvašky, ale vína na delší trať, proto si s uváděním dávají na čas a klidně ho posunou do doby, kdy ostatní už vína daného ročníku vyprodávají. Ze všech jejich novinek nás nejvíce okouzlil právě tento svěží a šťavnatý Rýňák. Pochází ze sprašové půdy popického kopce a možná i proto nám tolik připomíná Rýňák z rakouského Wachau. Je takový čistý, minerální, hodí se k rozličným gastronomickým pokusům a bude určitě krásně zrát.

Vína z apelace VOC Znojmo musí být vyrobena v souladu s pravidly a musí projít schvalovací komisí. Klukům Kořínkovým se podařil opravdu majsterštich! Pro jejich Rýňák hlasovali všichni členové schvalovací komise, takže se stal se skórem 13:0 nejlepším Rýňákem v historii VOC Znojmo. V porovnání s předchozími třemi víny má tento vyšší obsah zbytkového cukru a jeho meruňkové tóny v chuti jsou vyzrálejší. Těšit se můžete až na meruňkový džem.

Druhý Kořínkovic Rýňák 2011 VOC Znojmo - šarže 19 se nám z pochopitelných důvodů do kolekce nevešel, i když by si to také zasloužil. V porovnání s dvacítkou je v projevu trošku zdrženlivější, ucítíte sušené meruňky a lipový květ.

Krásný Rýňák se povedl vyrobit z celkem mladé mikulovské vinice nazvané Pod Mušlovem (jednak proto, že leží pod vesničkou Mušlov a za druhé proto, že se zde nacházejí zkameněliny mušlí a trilobitů). Šťavnatou chuť tohoto Rýňáku, kterou lze připodobnit k delikátním citrusům a zralým letním jablkům, doplňují příjemné minerální mušličkové tóny.

2011 - následovník nejprodávanějšího vína v celé naší historii. Ryzlink rýnský 2009 z řady Auterlitz byl totiž v londýnském Decanteru zvolen Nejlepším suchým bílým vínem z ČR. Ani tento nováček ročníku 2011 do Vašich domovů nepřijde s prázdnou. Reference mu daly věhlasné instituce v Paříži (stříbrná medaile - Vinalies Internationales 2013), v San Franciscu (stříbrná medaile - IWC 2012) a ve Vídni (diplom - AWC Vienna 2012). Toto víno je ze všech úplně nejvíc minerální, a to už ve vůni. Jinak zde objevíte tóny lipového květu podkreslené jemnými ovocnými tóny zralého angreštu. Čas ukáže, co se z něj zráním ještě vyklube.

Žádné komentáře: