
Ryzlink rýnský (neboli Riesling), jak už jeho řízný název napovídá, pochází z německé oblasti Rheingau, tedy Porýní. Odtud se rozšířil do celého světa. Není tedy s podivem, že je odrůdou č. 1 v Německu. Ve velkém se pěstuje také ve francouzském Alsasku, Rakousku, u nás a na Slovensku. Do začátku 90. let byl nejpěstovanější bílou odrůdou v Austrálii, než jej předstihlo Chardonnay. Ryzlinku rýnskému se daří na minerálním (zejména břidlicovém) a písčito-jílovitém podloží.
U nás se Rýňáku nejlépe daří na písčitém Znojemsku, kde mu postavili pomník ve formě apelačního systému VOC Znojmo (společně s Veltlínem zeleným a se Sauvignonem). Druhou nejúspěšnější oblastí z hlediska mezinárodních úspěchů je oblast Slovácka, kde výše položené tratě a kopcovitý terén nechají uzrát velmi reprezentativním kouskům. Velmi zajímavým terroirem je i vápencové podloží Mikulovska s vysokým obsahem volného vápna v půdě, kde bývá réva často stresována nedostatkem vody.
Většinová část vyznavačů vinného moku v současné době preferuje mladé a svěží exempláře Ryzlinku rýnského, protože jsou pěkně šťavnaté a ovocné. Nazrálé kousky s neobvyklými vůněmi vyhledávají blázni a znalci - tzv. Hardcore Riesling Lovers.
Když odhlédneme od samotného stáří, zachovává si Ryzlink rýnský mnoho tváří. Vyrábí se z něj lehká, svěží vína, sladší a vyzrálejší kousky, ale dokonce i vzácná dezertní vína - bobulová nebo ledová. Zde hraje svou pozitivní roli jeho přirozená vyšší kyselinka, která chuť vína, bzť i sladšího, krásně vyvažuje a osvěžuje. Dalším důležitým stavebním kamenem je mineralita, která prohlubuje strukturu chuti.
(Naše (nejen) Ryzlinkové kolekce se postupem času obměňují, společně s tím, jak se vína vyprodávají a nahrazují je jiná. Níže si můžete přečíst o tom, co obsahovala naše úplně první kolekce: drůdy č. 4 - Ryzlinku rýnského.)
Praktická cvičení zahajujeme výborným Rýňákem ze Slovácka. Vyznačuje se vůní nedozrálé meruňkové slupky a právem je zařazen mezi TOP 100 vína v Salonu vín ČR 2013, ale také mezi 1000 nejlepšími víny světa, protože na mezinárodní výstavě vín v Paříži (Vinalies Internationales) získal zlatou medaili.
![]() |
Přestože se stává, že réva občas nemá tolik vody, kolik by si zasloužila, na vápencovém podloží se jí velmi daří. |
O tom, že má Lahofer dobré Rýňákové polohy a že je umí svědčí i to, že jedním z našich nejprodávanějších vín historie byl jejich Ryzlink rýnský 2009 - krášlený na kvasnicích (tzn. zrál na svých kalech).
Vína ročníku 2011 z Kolby byla teprve před týdnem uvedena na trh. Nedělají žádné rychlokvašky, ale vína na delší trať, proto si s uváděním dávají na čas a klidně ho posunou do doby, kdy ostatní už vína daného ročníku vyprodávají. Ze všech jejich novinek nás nejvíce okouzlil právě tento svěží a šťavnatý Rýňák. Pochází ze sprašové půdy popického kopce a možná i proto nám tolik připomíná Rýňák z rakouského Wachau. Je takový čistý, minerální, hodí se k rozličným gastronomickým pokusům a bude určitě krásně zrát.

Druhý Kořínkovic Rýňák 2011 VOC Znojmo - šarže 19 se nám z pochopitelných důvodů do kolekce nevešel, i když by si to také zasloužil. V porovnání s dvacítkou je v projevu trošku zdrženlivější, ucítíte sušené meruňky a lipový květ.
Krásný Rýňák se povedl vyrobit z celkem mladé mikulovské vinice nazvané Pod Mušlovem (jednak proto, že leží pod vesničkou Mušlov a za druhé proto, že se zde nacházejí zkameněliny mušlí a trilobitů). Šťavnatou chuť tohoto Rýňáku, kterou lze připodobnit k delikátním citrusům a zralým letním jablkům, doplňují příjemné minerální mušličkové tóny.
2011 - následovník nejprodávanějšího vína v celé naší historii. Ryzlink rýnský 2009 z řady Auterlitz byl totiž v londýnském Decanteru zvolen Nejlepším suchým bílým vínem z ČR. Ani tento nováček ročníku 2011 do Vašich domovů nepřijde s prázdnou. Reference mu daly věhlasné instituce v Paříži (stříbrná medaile - Vinalies Internationales 2013), v San Franciscu (stříbrná medaile - IWC 2012) a ve Vídni (diplom - AWC Vienna 2012). Toto víno je ze všech úplně nejvíc minerální, a to už ve vůni. Jinak zde objevíte tóny lipového květu podkreslené jemnými ovocnými tóny zralého angreštu. Čas ukáže, co se z něj zráním ještě vyklube.
Žádné komentáře:
Okomentovat