pondělí 18. února 2013



PŘESTAVUJEME VINAŘSTVÍ GALANT


O vinařství 

Vinařství Galant vzniklo teprve v roce 2004 v Mikulově na 27,5 hektarech vinic, které jsou téměř výhradně osázeny bílými odrůdami. 

Odrůdy byly zvoleny tak, aby se maximálně využilo charakteristiky prostředí jejich výsadby. Na Pálavě se proto vlajkovou lodí vinařství nutně musel stát Ryzlink vlašský - naše národní odrůda. 

(Proč jsme jako Víno-klub vyhlásili eRVéčko, jak se často objevuje v našich degustačních sešitcích, naší národní odrůdou, se dozvíte ve studijním materiálu k první koLEKCI našeho dvousemestrového kurzu Úvod do teorie odrůd.) 

Skvělý Ryzlink vlašský - pozdní sběr, 2011 z vinařství Galant byl také důvodem, proč jsme se původně rozhodli s Vinařstvím Galant spolupracovat. Tento svěží, minerální Vlašák s tóny červených grepů a neloupaných mladých vlašských ořechů je přesně ten, o kterém napsala Veronika v jednom ze svých newsletterů "Vždycky, když tuto chuť ve víně ucítíme, říkáme si: "je to on"! 


Ideální polohu pro Ryzlink vlašský na Pálavě představuje špičková trať Železná. Vlašáky ze Železné se dodávaly už na dvůr Marie Terezie a získaly si tak celoevropský věhlas. Vinařství Galant se může pyšnit několika ročníky Ryzlinku vlašského z hroznů ze Železné.


Další dva vinohrady nejsou o nic méně známé: Ořechová hora je trať, o kterou se dělí například s nám-Vám známým Vinařstvím Volařík nebo s vinařstvím Mikrosvín Mikulov

Nejrozlehlejší vinice vinařství Galant nese název Pod Mušlovem a je z ní krásný výhled na mikulovský Svatý Kopeček. Svah vinohradu je tvarován dvěma přírodními vlnami a jeho speciální mikroklima dotvářejí dva rybníky bezprostředně navazující na úpatí vinice. 

Co se týče technologií výroby, ve Galantu se klade největší důraz na šetrnost k přírodě a k hroznům. Jejich špičková kvalita je totiž základem filozofie. Ve vinařství se proto bez výjimky uplatňuje metoda ručního sběru a gravitačního vinařství.

A co na vinařství Galant oceňujeme mimo jejich krásná vínka? Etiketu, kterou si mohou přečíst i nevidomí. Je totiž doplněna o informaci o víně v Braillově písmu!



Žádné komentáře: