středa 31. října 2012

MÜLLERŮV MÜLLER

Novinkou v naší nabídce je mladý Müllerův Müller. Je to první víno mého kamaráda Pavla Müllera z Pavlova.

Radek prohlásil, že je to nejlepší Müller, který kdy v životě pil. Je krásně suchý (jen gram zbytkového cukru) a šťavnatě ovocný - ucítíte v něm bílou vinohradnickou broskev. Pochází z vinice U Božích muk v Pavlově. Je všeobecně známo, že Müllery z Pavlova se vyznačují právě sauvignonovými tóny.

O stvoření tohoto Müllera na druhou, jak mu s oblibou říkám, by mohla být napsána kniha nebo natočen film. Celý příběh je živen láskou k lidem, vinici, krajině, vesnici i vínu jako takovému. Všichni lidé, kteří se na výrobě či propagaci tohoto vína nějak podíleli mají vřelý vztah k Pavlovu (mojí vesničce :-), proto je jeho zastřešující značkou společnost nazvaná Přátelé Pavlova. Zajímavostí je, že Müller pro Pavla Müllera vyráběl jeden z nejznámějších rakouských vinařů Karl Neustifter z Poysdorfu, kterého my označujeme jako nejjižnějšího moravského vinaře. Karl velice přivítal možnost zpracovávat tak kvalitní surovinu, která nám na Pálavě roste. Myslím, že se mu to moc povedlo.

Tip na Karla Neustiftera dostal Pavel dokonce i od kadeřnice Elizabeth z Poysdorfu. Karl Pavlovi doporučil vinohradnické konzulace u významného německého enologa Franka Johna, který se specializuje zejména na bio hospodaření a procesy na vinici. Před konečným rozhodnutím bylo ve vinici provedeno mnoho analýz.

Umění - nejen v lahvi
Zajímavostí je, že autorem etikety je Michal Čermín, grafik a fotograf, kterého Pavlovi doporučil producent úspěšných filmů Bobule a Bobule 2 - Adam Dvořák. Font loga Přátelé Pavlova je převzat z křestního listu Pavlova zesnulého tatínka, jako výraz jeho úcty k němu. Znak loga byl inspirován keltskými ornamenty, které značí brzské osídlení této překrásné a úrodné krajiny. Samotný obrázek pavlovské návsi namaloval brněnský malíř a Pavlův kamarád - Jan Spěváček. Nejvíc práce ale musí odvést příroda a lidé, kteří se o vinici starají. Vinař to pak ve sklepě nesmí pokazit ;-)

Pokora a odpovědnost
Pavel o svém víně mluví s velkou pokorou a má upřímnou radost, když víno lidem chutná. Svou radost si ale nenechává pro sebe. Rozhodl se, že 1 Kč utrženou z prodeje lahví věnuje na opravu mateřské školky v Pavlově.

Dále se podílí na benefičním představení Jaroslava Duška - Čtyři dohody, které se bude hrát 19.12. v brněnském Divadle Bolka Polívky a jehož výtěžek bude rozdělen mezi tři subjekty: 1. Nadačnímu fondu dětské onkologie Krtek, 2. Diakonii ČCE Klobouky u Brna - poskytující sociální, zdravotní, vzdělávací a pastorační služby všem těm, kteří se v důsledku věku, zdravotního postižení či jiného ohrožení dostali do nepříznivé životní situace a 3. Kociánce Brno - ústavu sociální péče pro tělesně postiženou mládež.


Žádné komentáře: