čtvrtek 26. července 2012

VÍNO-KOKTEJLY (Bellini, Sangria, Kir Royal, Rosé liči, Třešňovínový koktejl).. pro zlepšení mizerného léta


Pokud máte spolu s námi pocit, že si z Vás počasí dělá ... srandu, postavte se tomu čelem. Nabízíme Vám zábavu s vínem, která by Vás ze současné prázdninové zamračenosti měla dostat.
Pro tentokrát, (a pouze protože nám Veronika odjela na dovolenou ;-), jsme si dovolili opustit naši tradiční (jakkoliv familiérní) seriózně vínofilnou polohu a připravili jsme Vám několik receptů na koktejly s vínem. Svatokrádež! Ano, víme, že se pouštíme na tenký led. Vždyť už jen otázka ledu ve víně dokáže vzbudit divoké vášně. Za sebe musím připustit, že když jsme včera (opět) dorazil po práci domů, tak špunt ze Šilinkova brutu putoval 34 metrů do zahrady a do brutu putoval led... Domníváme se, že právě teď je ideální příležitost nebrat počasí ani víno tak vážně...

Máme pro Vás 5 receptů na víceméně tradiční vinné koktejly. Připravila je pro Vás Jana z Víno-klubu, protože svého času (kdysi dávno (v předaleké galaxii ;-)) pracovala na baru. Díky, Jano!

Sangria


1 litr červeného vína – doporučujeme víno z oblasti La Rioja (ale právě ve výběru vína je super prostor pro experimenty - pozn. Radek)
3 broskve
½ citrónu
2 pomeranče
1 dcl čerstvě vymačkané citrónové šťávy
1 dcl Brandy
50 g cukru
2 dcl čerstvě vymačkané pomerančové šťávy
1 spirálka citrónové kůry

Oloupané broskve rozkrojíme na polovinu, poté je zbavíme pecek a nakrájíme na jemné plátky.
Pomeranče a ½ citrónu také oloupeme a nakrájíme na jemné plátky.
Ovoce společně s cukrem a Brandy dáme do velké nádoby a necháme na 3 hodiny macerovat, aby ovoce dostalo tu správnou chuť a nádech Brandy. (Bohužel aktuálně máme pouze jeden druh brandy, ale myslím, že velmi dobře poslouží mnoho podobných hnědých destilátů, které určitě máte doma..., pozn. Radek)
Poté celou směs přelijeme nejlépe do skleněného džbánu a zalijeme čerstvě vymačkanou pomerančovou a citronovou šťávou a to vše zalijeme vínem a promícháme tak, abychom plátky ovoce zbytečně nerozbili.
Podáváme vychlazené s kostky ledu.

Třešňovínový koktejl


½ dcl třešňového brandy Cartron Cherry Brandy 25%
1 dcl bílého vína – nejlépe Sauvignon blanc
½ dcl sody

Do sklenice nalijeme sodu, víno a třešňové Brandy, promícháme.
Přidáme 4 kosty ledu.
Jako ozdobu můžeme použít sušené třešně 
Bellini
2 čajové lžičky nasekaných zmražených broskví
20 cl Cartron Creme de Peche de Vigne 18% 
1,5 dcl sekt brut nebo rovnou šampaňské

Do champagne sklenice dáme 2 čajové lžíčky mražených broskví,
přidáme Creme de Peche , pořádně rozmícháme a zalejeme cca 1,5 dcl Šilinkem.
Podáváme chlazené a jako ozdobu můžeme použít plátek broskve.

Kir Royal


(nejslavnější, nejznámější, nejsnazší a nejvděčnější koktejl vůbec)
20 cl Cartron Double Creme de Cassis de Bourgogne 19%
1,5 dcl sekt brut nebo rovnou šampaňské

Do vychlazené champagne sklenice nalejeme Creme de Cassis a zalijeme sektem.
Pro lepší efekt můžeme na dno sklenice vložit čerstvou ostružinu.
 (Pokud budete mít velmi velkou letní spotřebu bublinek (jako já) a budete s nimi a těmito koktejly velmi experimentovat (jako já), doporučuji si nakoupit velké zásoby Šilinka Brut. Pozor, i vychlazený velmi dobře vystřeluje... Napište mi, pokud překonáte můj domací rekord 34 metrů... pozn. Radek)

Rosé Liči


50 cl Cartron Lychee 25%
80 cl  polosuchého růžového vína
20 cl čerstvě vymačkané citronóvé šťávy
50 cl sody

Do sklenice nalijeme citrónovou šťávu, růžové víno a liči,
promícháme a zalijeme sodou.
Podáváme s ledem.
Jako ozdobu můžeme použít liči nebo plátek citrónové kůry.

Žádné komentáře: