pondělí 23. července 2012

Suchá bílá pro začátečníky - domácí i světová - od 1090 Kč

Vážení přátelé ve víně,


doufáme, že si užíváte prázdniny a dovolené podle svých nejlepších představ :-) Abyste tím nicneděláním úplně nezakrněli, připravila jsem Vám dvě studijní kolekce k tématu SUCHÁ BÍLÁ.

Když jsme před pěti lety s Víno-klubem začínali, stavěli jsme vše na myšlence, že Vás (i sebe) budeme vínem bavit a přitom vzdělávat. Proto jsme první kolekce navrhovali velmi sofistikovaně pomocí maticového systému na obrovské papírové plachtě. Díky různým jiným nápadům a prioritám se nám postupně tato páteřní nabídka vyprodala a my jsme až teď zjistili, že Vám tyto kolekce chybí. Chceme je ale také představit těm, kteří jsou s námi kratší dobu a kteří ještě neví, že jim chybí :-)


SUCHÁ BÍLÁ - DOMÁCÍ za 1090 Kč (místo 1164 Kč)

Tato kolekce obsahuje šest suchých bílých vín z Moravy v základních odrůdách, které musí každý znát a poznat. Vybrali jsme Vám typické zástupce daných odrůd tak, abyste se je na těchto vínech naučili poznávat. Můžete si koupit hned dvě kolekce, jednu si nastudovat a druhou vypít naslepo (P.S. Tip, jak zabavit skupinu vinných konzumentů, kteří k Vám přijdou na návštěvu :-)

V textu kolekce najdete více podrobností, ale základní charakteristiky jsou tyto:

Müller - lehké vínko s jemnou muškátovou vůní
Veltlín - kořenitý s tóny pepře (tento navíc od Kořínka :-)
Vlašák (Ryzlink vlašský) - naše národní odrůda, Vlašák z Pálavy, hodně minerální, tóny vlašských ořechů
Rýňák (Ryzlink rýnský) - svěží kyselinka, tóny meruněk
Sauvignon - tóny černého rybízu (plodů i lístků), nebo bílé broskve či angreštu
Rulandské šedé - plnější tělo, méně kyselinky (není svěží, ani tolik ovocná)


Berte to opravdu jako základní kolekci. Samozřejmě by se dalo diskutovat, zda tu nechybí Chardonnay nebo Rulandské bílé, které jsme tolik opěvovali po jeho úspěchu v testu MF Dnes (viz kolekce: Best of... 2011 - bílé). Všechna vína se tam ale nevešla. Ostatně, každá odrůda má také své nuance v rámci různých podoblastí a dokonce i tratí. A to je to kouzlo, co nás vinné nadšence baví. Pokud Vás třeba zajímají přímo Ryzlinky, nebo to po vypití této základní kolekce zjistíte, doporučuji dále pokračovat kolekcí České Ryzlinky, kde najdete 3 typické Vlašáky a 3 Rýňáky a mimo jiné se dozvíte, že nejsou rodina.



SUCHÁ BÍLÁ - ZAHRANIČNÍ za 1590 Kč (místo 1649 Kč)

Nadstavbovým studiem je obdobná kolekce sestavená ze základních bílých odrůd světových vinařských velmocí. Poznáte, co je světovým vyrcholem dané odrůdy, ke kterému se vinaři často upínají nebo odvolávají. Např. zvolání: "Mám ve sklepě novozélanďana", znamená, že se hovoří o Sauvignonu svěžího novozélandského typu a nikoliv o návštěvě z druhé polokoule.

Vybrané základní světové odrůdy perfektně reprezentují dané země až tak, že můžete mezi odrůdou a zemí udělat rovnítko. Když se řekně Rýňák, vybaví se Vám Německo, atd.

Sauvignon - Nový Zéland - hodně intenzivní svěží chuť a vůně, černý rybíz, zejména jeho zelené části
Ryzlink rýnský - Německo - svěží kyselinka, mineralita (plná pusa) a meruňky
Veltlínské zelené - Rakousko - lehčí, svěží typ, pepř
Chardonnay - Francie - plné tělo, máslové, elegantní
Pinot gris (Rulandské šedé) - Itálie - plné, elegantní víno, ovocnější

Vpravdě, další světové velmoci jsou známé spíše pro svá červená vína, ale abychom doplnili světovou kolekci suchých bílých vín, vybrala jsem jihoafrickou národní odrůdu - Chenin, což je zajímavé svěže-ovocné víno, s vyšším obsahem kyselinky, pro kterou je populární i v horkých vinařských oblastech.




SKLENIČKA ZDARMA


Věříme, že Vás toto odrůdové vzdělávání bude bavit. Abychom Vás k této (nepo)vinné dřině o prázdninách namotivovali, PŘIDÁME VÁM SKLENIČKU Luigi Bormioli - Esperienze v hodnotě 200 Kč ZDARMA, pokud si zakoupíte oba bílé výběry - DOMÁCÍ i ZAHRANIČNÍ - a to jen při objednání dnes (23. 7.) a zítra (24. 7.).




AUKCE



Do dnešní aukce jsme Vám nominovali SUCHÁ BÍLÁ Z EVROPY. Začínáme od 1 Kč za krabici a držíme Vám palce.



BORDEAUX EN PRIMEUR 2011

Minulý týden jsme opět rozjeli společný nákup vín Bordeaux 2011 v předprodeji. Pokud se k nám chcete přidat, přečtěte si instrukce ZDE.




FOTO-SOUTĚŽ S VÍNY ZLOMEK & VÁVRA
Celé léto na našem facebooku soutěžím s vinařstvím Zlomek & Vávra. Nejnovější soutěžní fotografie dokazuje, že to berete opravdu vážně. Lahev Chardonnay výběr z bobulí s naším soutěžícím vystoupala až na vrchol Mont Blancu!!! (4362 m.n.m.) To si určitě palce zaslouží. Celé album fotografií naleznete ZDE. A my držíme palce právě té Vaší fotce, aby dostala palce nejen od Vás.



POCHUTINA - TIP

V našem gurmánském okénku Vám dnes doporučuji provensálskou tapenádu ze zelených oliv, která se spolu s bílou bagetou stane ideálním degustačním soustem k Vašemu vinnému posezení.





Na zdraví zdraví



Veronika z Víno-klubu

Žádné komentáře: