neděle 10. června 2012

ČOKOLÁDA K VÍNŮM - ideální párování

víno-klub
Čokoláda je mimo jiné považována za afrodiziakum.
Kombinace kvalitní čokolády s douškem dobrého alkoholu je pro mnohé gurmány nový nedostižný objev. Jejich komplexní a rafinované charaktery se spojí a výsledkem jsou nové a dosud nepoznané chutě.

Vyzkoušet si to můžete na prvních dvou čokoládách z edice XC Chocoflower vyrobené ze vzácné jednodruhové čokolády smíchané s kořením a květy. Tyto čokoládové květinky jsou vyladěné speciálně pro párování s víny a ušlechtilými destiláty.


My jsme pro Vás otestovali více než 30 předvybraných lahví a sestavili z nich dvě kolekce vín, která se ideálně snoubí s čokoládami XC Chocoflower.




I design čokolády je inspirován rostlinnými ornamenty z alchmistického herbáře tzv. Voynichova rukopisu. Tvar čokolády XC Chocoflower je vytvořen pro zavěšení na sklenici vybraného nápoje.

Rose of Jericho 69 %
Tajemná, omamná směs koření s květem chrpy v 69% jednodruhové čokoládě z Ostrova sv. Dominika, kde kontrapunkt tvoří trocha mořské soli z Camargue.

Snoubí se s: Hebkými barikovanými červenými víny (např. Merlot, Pinot Noir, Syrah, Alibernet apod.). Z tvrdšího soudku to jsou: destiláty, zralý tmavý rum, whisky, cognac a brandy.

Speciální kolekce vín k čokoládě Rose of Jericho.

Heart Soul 73 %
Tato edice je tvořena 73% jednodruhovou čokoládou z Tanzanie doladěnou svěží kombinací květin a bylin z jihu Evropy.

Snoubí se s: svěžími plnými bílými víny (např. Muškát, Tramín, Irsai, Pálava, Chardonnay nebo Aurelius), sušším sektem (i růžovým), proseccem či šampaňským. Z tvrdšího soudku to je: grappa, vodka, gin.

víno-klub
Jak krásně se čokoláda vyjímá na skleničce.

Čokoládová revoluce

V posledních desetiletích v rámci „čokoládové revoluce“ nastupuje nový gurmánský trend konzumace čokolády se šampaňským, červeným vínem, koňakem, rumem a dalšími ušlechtilými destiláty.

Zakladatel a hlavní umělec čokoládovny URZI z Florencie pan Francesco Montroneho říká: „V dobrých vinotékách v Itálii Vám již běžně k vínu nabízí vhodný kousek ušlechtilé čokolády ke spárování. Je to považováno za nové vznešené umění mezi someliéry.“

Párování čokolády a dobrého alkoholu také propadla řada kulinářských osobností, například legendární Gordon Ramsay prohlásil že „... kombinace rumu a čokolády je největší gurmánský objev mého dospělého života.“ 
víno-klub
XC Chocoflower

Zatímco ve světě pouze hledají vhodné čokolády pro párování, čokoláda XC Chocoflower je k vínu přímo namíchaná. Připravil ji český chocolatiér Daniel Syrový přímo na míru konkrétní odrůdy vína, sektu či rumu. Několik let kombinoval chutě z kakaa, květů a koření, aby se s dobrým alkoholem vzájemně snoubily, doplňovaly a vytvořily  novou, dosud nepoznanou chuť.

XC Chocoflower je vyrobena z té nejkvalitnější a šetrně zpracované čokolády z vybraných zemí s přidáním přírodního koření, bylin a květů. Unikátní technologie zpracování květů a bylin vychází z alchymistických postupů středověké Prahy a renesančních metod výroby parfémů z jihofrancouzského Grasse.

Pravidla snoubení nápoje a čokolády:

1/ Základním pravidlem je: nejdříve čokoláda a pak nápoj
2/ Nejprve si přivoňte k čokoládě i ušlechtilému nápoji (ideálně přes čokoládu zavěšenou na okraji sklenice).
3/ Pak ukousněte kousek čokoládky a nechte ji rozplynout na jazyku tak, aby vyplnila všechny chuťové pohárky.
4/ Poté se napijte doušku dobrého alkoholu a nechte nápoj přetéci přes jazyk jako vlnku rozkoše.
víno-klub
Nechte tančit své chuťové pohárky.




Žádné komentáře: