úterý 21. února 2012

Ochutnejte nejlepší kozí měchy aneb Best of... FRANKEN


Vážení přátelé ve víně,

nebojte se, nepřestěhovali jsme se na kozí farmu :-) Jen jsme se po skoro pěti letech rozhodli zrealizovat dávný plán, a sice vybrat to nejlepší, co kozí měchy nabízí.
Kozí měch (něm. Bocksbeutel) je název speciálně tvarované lahve, kterou od roku 1690 na svá nejlepší vína používají vinaři v německé oblasti Franken. Lahev má chráněný tvar ploché elipsy, který vychází ze středověké předlohy polních lahví. Mimo jiných výhod se nikam nerozkutálejí...
Německá vinařská oblast Franken, kterou lahve ve tvaru kozích měchů charakterizují, je zajímavá i jinak. Jednak proto, že se nachází v srdci pivního království - v Bavorsku (jejich jediná vinařská oblast) a také proto, že se zde rodí nejlepší Sylvány na světě (Ryzlinky samozřejmě také, ale Sylvány zde hrají prim). Velmi důležitou odrůdou zde je i Müller Thurgau, který se pěstuje na 30 % vinic.
Vína, která zrají na strmých svazích okolo řeky Mohan s vápencovo-mušlovým podložím, vynikají svou příjemnou mineralitou, svěžestí a harmonií. Krásně se hodí k jídlu, i proto, že jsou převážně suchá nebo polosuchá.
V našem repre výběru Best of... FRANKEN (kozí měchy) ochutnáte samá suchá vína z předních franckých vinařství: Hanse Wirschinga (zal. 1630), Horsta Sauera a Maxe Müllera (více o vinařstvích v textu kolekce). Zařadili jsme sem dva Sylvány, které jsou nejen dle slov slavného vinařského guru Hugha Johnsona, tím nejlepším, co ve Franken vzniká. Dále jsou tam dva Ryzlinky rýnské, protože je to Německo a nejlepší Rýňáky jsou prostě z Německa. Pokud máte předsudky o kvalitě vína z odrůdy Müller Thurgau, zkuste tohoto dvojnásobného Müllera od Müllera. Je to svěží, ovocné víno s pěknou strukturou. Zlatým hřebem je aromatičktější, typicky německá, odrůda Scheurebe. Většinou se z ní dělají sladká vína, ale Wirschingovci se proslavili svými suchými Scheurebe, které voní po trávě a chutnají po broskvích.

Opravdu se máte na co těšit :-) Minimálně si tyto lahve nespletete s lahvemi olivového oleje od Salomona. Tato záměna byla odhalena až po nalití viskózní zelené tekutiny do ručně foukaných sklenic...

DÍKY KOLEKCI UŠETŘÍTE: běžná cena vín je 1854 Kč, Vy je můžete koupit jen za 1699 Kč.
Pozor, jen do vyprodání zásob.

ČAJ Z KOZIČEK A MERUNĚK
Když jsme u těch koziček, tak bychom Vás chtěli upozornit na výborný bílý čaj s příchutí květů černého bezu (na Moravě tomu říkáme kozičky) a meruněk. Tento čaj od London tea jsme na včera skončeném lyžařském zájezdu (I. turnusu) vyhodnotili coby šampiona.

Nabízíme ho ve dvou verzích:
- tubus s 15 hedvábnými pyramidkami za 139 Kč (z jedné pyramidky uděláte až 0,8 litru)
- krabička s 20 papírovými sáčky za 59 Kč

Z téměř 100 druhů čajů si můžete sami vybírat na adrese: www.vino-klub.cz/caj.
Na zdraví a na chuť!

Žádné komentáře: