středa 25. ledna 2012

Výběrová krabice ze včerejší ochutnávky dvojnásobného Vinaře roku - Salomona

Vážení přátelé ve víně,

včera jsme měli vskutku ryzlinkový den :-) Nejdříve Riesling Masterclass a pak degustace Bertolda Salomona u nás v Benediktské. Přestože to bylo vysilující, jsme rádi, že to Bert před svou cestou do Austrálie zvládl. Odteď ho minimálně 3 měsíce neuvidíme... Proč?
Vysvětlení najdete v historii vinařského rodu Salomonů. Ve zkratce lze říci, že jim Bůh dal i vzal. Celý příběh, ze kterého mám pokaždé husí kůži a orosené oči, Vám podrobně líčím v textu krabice.
Když se podíváme jen o tři generace zpět, lze vypíchnout několik významných bodů. Otec Berta byl prvním ve Wachau, který začal svá vína lahvovat přímo ve vinařství (do té doby se prodávala jen vína sudová). Když otec náhle zemřel, byly vinařské statky rozděleny mezi první dva bratry. Třetí a nejmladší Bertold vystudoval účetnictví, ale cesta osudu ho zavála zpět do vinařiny a to až ke koupi australského vinařství u řeky Finniss. Po těžké nemoci tento svět opustil i Bertův nejstarší bratr, takže se Bert musel začít starat i o rakouské rodinné vinařství v Kremsu.
V Rakousku vyrábí úžasná bílá vína a v Austrálii skvělá červená. Naštěstí je vinobraní na každé polokouli v jiném půlroce, tak se to dá všechno uřídit. A to, že to dělá dobře podtrhují jeho výsledky a renomé u světových kapacit vinařské publicistiky. (Např. 18+/20 od Jancis Robinson za Alttus 2001, přes 90 b. za kolekci od Jamese Hallidaye, 95/100 od Wine&Spirit za Finniss River Shiraz 2003).
Výběrovou rakousko-australskou kolekci jsme sestavili na základě naší včerejší ochutnávky. Je to půl na půl bílé a červené.

Samozřejmě zde nesmí chybět rakouský fenomén GRÜNER VELTLINER (Veltlín zelený). Vybrali jsme Vám víno z ročníku 2011, který má velký potenciál, a navíc je to víno mešní, tedy pocházející z farní vinice.
Dalším vínem je RIESLING (Ryzlink rýnský) 2010 z trati Pfaffenberg, což je tzv. Erste Lage - vybraná trať něco jako francouzské Grand Cru nebo naše VOC. Tento Ryzlink byl prvním Salomonovým vínem, které jsem si zamilovala. Je to skvělý meruňkáč, navíc roste na skále a Bert o něm říká, že je pro "Hardcore Riesling Lovers".
Třetím bílým je velmi zajímavý, voňavoučký, a přesto suchý GELBER TRAMINER (Tramín žlutý) 2010. Jeho jméno je odvozeno od barvy zralých hroznů tohoto druhu. Sazenice vybíral Bertův otec a sázel Bertův bratr, takže je to rodinně významné víno. Roste na vinici obklopené růžemi, proto Wildrosen.
Z červených se těšte na typické australské červené do každé domácnosti - BAAN, což znamená thajsky "dům". Je vyrobeno z cca 95 % australské národní odrůdy - Shiraz - s kapkou Merlotu. Má krásně sametové třísloviny a je neprůhledně červeno-.černé. Velmi dobře se pije :-)
Dalším australským cuvéečkem je mix Shirazu a bordeaux odrůd Cabernetu Sauvignonu a Merlotu. Dostal jméno NORWOOD podle předměstí Adelaide - hlavního města jižní Austrálie. Norwood má sladší třísloviny a širokou chuť po Shirazu, černorybízové tóny na nose po Cabernetu a hladký závěr po Merlotu.
Nejvýznamnějším vínem této kolekce je FLEURIE, což je Shiraz překvapivě doplněný bílou francouzskou odrůdou Viognier. Toto víno bylo loňským Šampionem Prague Wine Trophy a mimo jiných úspěchů je pozoruhodné i to, že si ho do Business Class vybraly Australské aerolinky, vzhledem k tomu, že Salomon Estate je mladé vinařství (od r. 1995), které vlastní Rakušák :-)

V naší kolekci BEST OF... SALOMON vína koupíte za výhodnějších 1799 Kč (místo 2032 Kč)

OLIVOVÝ OLEJ OD ŘEKY FINNISS RIVER, 2011
Chtěla bych Vás ještě upozornit na extra panenský olivový olej, který Bert Salomon vyrábí ve svém australském vinařství. Olivový olej Finnis River byl časopisem Feinschmeker vyhlášen jako 6. nejlepší olivový olej na světě. Je opravdu velmi jemný, voní jako čerstvě posečená tráva a chutná po citrusech. Úžasný je jen tak s bílou bagetou nebo do salátů...
Akorát máme čerstvý z ročníku 2011 v 750 ml temně zelené lahvi za speciálních 399 Kč.
NEJVĚTŠÍ OLIVY NA SVĚTĚ
A když jsme u těch oliv, ráda bych Vás upozornila na další novinku v naší nabídce. Největší olivy na světě se poznají podle toho, kolik se jich vejde na kilogram. Ty největší se označují GGG a do kila se jich vejde 71 - 80 ks. Nabízíme zelené i černé, v menší nebo větší skleničce. Když se do takové olivy zakousnete, je to fakt maso a nemusíte pořád sahat do misky a vyplivovat pecky (za večer vyplivnete tak jednu, max dvě :-)
Buďte a buďme zdraví,

Žádné komentáře: