pátek 2. prosince 2011

Nejlepší italská červená vína - Gambero Rosso - rosso

Vážení přátelé silných červených vín a kávy,

chtěli jsme Vám vytvořit kolekci silných italských červených vín a přemýšleli jsme, jakým klíčem vybrat ta nejreprezentativnější. Řekli jsme si, že použijeme výsledky nejslavnějšího italského žebříčku vín -Gambero Rosso (červený rak). Tento žebříček vzniká na základě slepého hodnocení nezávislých degustátorů, kteří každý rok hodnotí desítky tisíc vín a nejlepším vínům přiřazují 1 - 3 červené skleničky (bicchieri), podle toho, jak se vína jeví a jaký mají potenciál. Letos jich ochutnali cca 20.000 a 3 skleničky získalo jen 402 vín.
Já jsem vybírala jenom z těch 3-skleničkových, které jsou momentálně i cenově dostupné. Musím říct, že mi z toho vznikla úžasná kolekce červených vín napříč italskými regiony i odrůdami. Nazvala jsem ji Gambero Rosso - rosso :-)
Vůbec nejslavnějším vínem této kolekce je 100% Aglianico z vinice Radici z vesnice Taurasivyrobené ve vinařství Mastroberardino působící v Kampánii (píšu to tak polopatě, abyste dokázali jednoduše rozklíčovat jeho etiketu). Toto víno získává 3 skleničky v Gambero Rosso pravidelně, ale my zde máme opravdu výjimečný ročník 2005, který byste měli vypít mezi lety 2015 - 2035! Je to ideální dárek dětem narozeným v roce 2005, které si to budou moci vypít na své 18, 20 nebo i 30 narozeniny, pokud jim ho nevypijete Vy :-) Je to skvělá investice, protože jeho cena na světových trzích neustále roste! Kromě 3 skleniček má toto víno i 93 bodů od Roberta Parkera, 18/20 bodů od Jancis Robinson a 92 bodů z časopisu Wine Enthusiast.
Dalším vínem v kolekci, které bude aktuálně nejpitelnějším, je Barrua 2005, vyrobená z místní sardinské odrůdy Carignano a mezinárodních (tzv. bordeaux) odrůd - Cabernetu Sauvignonu a Merlotu. Já tomu říkám Supersardinec, po vzoru slavnějších Supertoskánských vín tohoto typu (Sangiovese + mez. odrůdy). Barrua je společný projekt nejlepšího toskánského vinařství - Tenuta San Guido a nejlepšího sardinského vinařství - Cantina Santadi, které jsme letos navštívili. Až se potkáme osobně, zeptejte se mě, jak se vypere černočervená Barrua z bílého saka :-)
Toskánsko reprezentuje slavné Chianti Riserva 2007, vyrobené z 90% z odrůdy Sangiovese a 10% Canaiola. Toto víno pochází z krásného klášterního vinařství Badia a Coltibuono, což se dá přeložit jako "opatství dobré úrody", kde jsou hrozny pěstovány a víno vyráběno s láskou a navíc v BIO kvalitě. Vinařství se nachází v samém srdci oblasti Chianti a rozhodně stojí za návštěvu.
Oblast Marky (Marché) reprezentuje její nejlepší víno - Rosso Piceno Superiore, které může být podle apelačních regulí vyráběno pouze mícháním dvou odrůd - Sangiovese a Montepulciano. Toto exkluzivní víno z vinařství Velenosi pochází z jejich nejlepší vinice Roggio del Filare. Gambero Rosso jej doporučuje konzumovat mezi lety 2010 - 2015.
Nebyl by to reprezentativní výběr, kdyby v něm chybělo víno ze Sicílie se silnou místní červenou odrůdou - Nero d´Avola z vinařství bratří Cusumanů. Je vyrobeno z nejlepších hroznů z vinice, která leží 300 metrů nad mořem. Sagana získává 3 skleničky v Gambero Rosso pravidelně, tento ročníky vypijte do roku 2014.
Posledním vínem výběru je víno z oblasti Basilicata, což je malá oblast na jihu Itálie. Zajímavostí je, že vinice vinařství Basilisco leží na úpatí sopky Vulture, proto je jejich víno vyrobené z odrůdy Aglianico del Vulture v chuti plné, bohaté a komplexní. Můžete jej porovnat z Aglianicem z Kampánie (Radici - Taurasi), které také roste na vulkanickém podkladě. Zajímavostí je, že i cena tohoto vína na světovém trhu stále roste. Čas na vypití máte až do roku 2016.
DÁREK DO KAŽDÉ KRABICE GAMBERO ROSSO - ROSSO:STYLOVÝ KÁVOVAR ZNAČKY BIALETTI v hodnotě 715 Kč
Do každé krabice s těmito silnými italskými červenými víny Vám přidáme další italskou klasiku - kávovar Moka Express 6 značky Bialetti. Kávovar v roce 1933 navrhl a sestrojil pan Bialetti a v nezměněném designu se vyrábí nepřetržitě až dodnes. Výhodou tohoto kávovaru je fakt, že si uvaříte silnou kávu, která nahradí chuť espressa. V tomto typu kávovaru - Moka Express 6 uvaříte 300 ml kávy (což je 6 italských šálků).
Více podrobností, tipy a triky naleznete ZDE.
Videopředstavení kávovaru můžete sledovat tu.
Tato nabídka platí jen týden - tedy do 9.12.2011.
Budete-li si chtít užít luxus i na Vánoce, doporučujeme také kolekci Vánoce v krabici 2011 - De Luxe. Jinak Vám doporučujeme kolekci Vánoce v krabici 2011 za luxusní cenu 1599 Kč.
Já se na ta červená moc těším... a to jsem si kdysi myslela, že červená nejsou pro mě...

Žádné komentáře: