pátek 4. listopadu 2011

SvatoVÁCLAVSKÉ víno 2011 - technologický exkurz

Vážení přátelé kvalitních vín,

protože je teď období mladých vín, chtěla bych se pozastavit nad výrobou jednoho z nich. Řeklabych, že je úplně nejvíc zajímavá, protože kombinuje několik stylů, díky čemuž se s nimi můžemedetailně seznámit :-)
(A taky proto, že se mi to do středečního newsletterunevešlo... :-)
Víno, jehož technologii výroby budeme probírat
je 2x svaté: SvatoVÁCLAVSKÉSvatoVAVŘINECKÉ 2011 od Špalků.

Pozn. toto jméno je odvozeno od faktu, že se jehohrozny sbíraly přesně 28.9. na den Sv. Václava.
Foto z vinice z Kraví hory - by Petr Švec -děkujeme!!!
Půlka hroznů byla zpracována KARBONICKOU MACERACÍ.
Co to je? Hrozny se nemelou a celé, i se stopkami, se dají do uzavíratelné kádě. Díky gravitaci nasebe hrozny tlačí a ty úplně naspodu tím tlakem prasknou a vyteče z nich šťáva, která začne kvasit.Při kvašení vzniká plyn CO2 a tím dále zvyšuje tlak v kvasící nádobě, takže začnou praskat i dalšíhrozny. Ve šťávě se postupně tvoří více alkoholu, který přispívá k tomu, aby se ze slupekvymacerovalo (vyluhovalo) barvivo. Víno se takto nechá macerovat několik dní, v případěSvatováclavského to bylo přesně týden. Odtud tedy pochází název technologie - karbonická (s CO2)macerace (luhování)
Při tomto kvašení bez přístupu kyslíku vznikají ve víně krásné šťavnaté ovocné tóny, ale víno bývá světlejší a křehčí. Toto ale Špalkovi vyřešili tak, že druhou půlku hroznů zpracovali jinak.

Druhá půlka hroznů byla místo mletí POŠLAPÁNA . Tato metodazvyšuje míru extrakce barviva ze šlupek a je velmi šetrná k hroznům. Tím, že se šlape jen lidskou nohou a vahou (veslušivých bílých holinkách z potravinářského průmyslu), tak se nepoškodí zrníčka, ze kterých by se do vína dostala nechtěná hořčina. Drsní jedinci hrozny šlapou bosou nohou, což vzhledem k teplotě hroznů a okolí ve sklepě není úplně procházka rájem. To jsem já musela podstoupit jenom kvůli focení, ale řeknu Vám, je to nejlepší peeling a výživa kůžičky, co jsem zažila. Antioxidanty prostě pracují i o svatováclavském svátku :-)
Špalkovi metodu exrakce šlapáním používají již od roku 1997, kdy začali vyrábět svůj dezertní Šaler , což je víno portského typu. A právě v Portugalsku se naučili, že díky šlapání se do vína rychleji a efektivněji vymáčkne více barviva, což je vzhledem k délce zpracování portského, ale i mladého vína, které se na trh dostává 7 týdnů od sběru, žádoucí.
My už to víno dneska pijem. Má purpurovo rubínovou barvu - né úplně sytou, ale tmavou. Ovocná chuť je hodně výrazná, intenzivní, červené ovoce je už ve vůni. Převládají višně, i tak jak bývají, pěkně kyselé. V puse je dost dlouho tato svěže ovocitá chuť. Myslím,.že může být pěkným a důstojným společníkem Svatomartinské husičky.
Věřím, že Vás toto víno zaujme tak moc, jak moc se s ním vinaři v Šaldorfě piplali. Navíc je 2x svaté! To vše získáte koncentrované v lahvi jen za 134 Kč.

Žádné komentáře: