středa 19. října 2011

Svět chválí naše vinaře a hlavně Vlašák!

Svět chválí naše vinaře a hlavně Vlašák!


V poslední době se vynořilo několik pochvalných novinových zpráv o našem vinařství, resp. o našich vinařích. Po Spielbergově úspěchu v londýnském časopisu Decanter se do hledáčku zahraničních novinářů a vinařských publicistů dostalo ještě Vinařství Volařík a Reisten.

André Dominé chválí Vlašáky z Pálavy


První chvála byla otištěna v týdeníku E15 ze dne 8.9.2011 v článku s příznačným názvem: Autor vinařské bible chválí vlašské ryzlinky z Pálavy.

Jde o to, že slavný André Dominé, který napsal tučnou knihu s názvem Víno, procestoval Moravu a navštívil deset moravských vinařství. Díky jeho návštěvě se jeho slavná publikace rozroste i o kapitolu věnovanou České republice, zejména Moravě. Doteď se v knize zmínka o našem vinařství nachází jen na jedné stránce dohromady se Slovenskem a pravděpodobně k ní podklady připravoval slovenský publicista, protože se na slovenské vinařství soustředí.

André Dominé v rozhovoru pro E15 prohlásil, že: "Obrovským překvapením byla odrůda vlašský ryzlink, především vína z viniční tratě Železná, v obci Perná na Pálavě." Dále pokračuje: "jsem překvapen tím, kolik testovaných vín získalo vysoké skóre 17 či 18 bodů z 20, což je vizitkou skutečného terroir a excelentních schopností tuzemských vinařů."

Moravské Vlašáky, Ryzlinky a Veltlíny


Z odrůd, které by mohli uspět ve světové konkurenci, André Dominé vyzdvihuje Ryzlink vlašský (stejně jako my!!!) a odrůdy z rodiny Pinotů (Rulandské bílé, šedé a modré). Dále se mu líbili moravské Veltlíny a Ryzlink rýnský.


6.10.2011 vydal svůj článek ve Financial Times Eddy Kester. Popisuje svoji návštěvu ve třech moravských vinařství.

Ve vinařství a na vinicích u Volaříků současném držiteli titulu Vinař roku 2011, kteří mu také potvrzují, že jejich rozhodnutí soustředit se od začátku na Vlašák bylo správné.

Čtenářům předkládá historický exkurz do doby před a porevoluční charismatického Filipa Mlýnka, úspěšného tvůrce volaříkových vín.

Autor se dále soustředí na množství soukromých a evropských investic do našeho vinařství a na fakt, že vzhledem k vysoké domácí poptávce nejsou naši vinaři nuceni exportovat.





Žádné komentáře: