Ročník 2011 na vinicích
Jaro v Beaujolais začalo velmi brzo. Měsíce duben a květen provázela extrémní vedra a velké sucho. V závislosti na tom réva velmi brzy vykvetla. Do první poloviny července bylo velké sucho, což naštěstí zpomalilo předčasné zrání hroznů.
V polovině července začalo pršet a vinaři si mohli konečně oddechnout. Příroda v Beaujolais byla milostivá i v tom, že deštivé počasí neprovázely žádné bouřky, což je v tomto regionu v tomto období velmi překvapivé (a žádoucí :-).
Druhá polovina července byla velmi deštivá a hodně studená. Teplotní průměry zde byly nejnižší od roku 1980!!! Díky tomu se opět zpomalilo zrání hroznů a předpokládaná doba sběru, která byla nastartovaná brzským a intenzivním jarem, se posunula do normálních kolejí. I srpen byl plný teplotních extrémů, ale srážky byly podprůměrné.
I přes extrémní letní teploty se ročník 2011 řadí mezi nadprůměrně suchý a teplý. Počet hodin slunečního svitu byl také nadprůměrný.
Vinobraní
Sběr hroznů byl zahájen 25. 8. v Chateau de la Terrière a Chateau des Maladrets, které mají své vinice situovány v oblastech, kde hrozny dozrávají nejdříve. 29. 8. se začalo sbírat i na vinicích Domaine Romy a Domaine de Boischampt.
Hrozny byly velmi zdravé, jednalo se o menší bobulky s tlustou slupkou, což jim umožnilo dobře a bezpečně dozrát i v extrémnějších podmínkách. Úroda byla průměrná, někde lehce podprůměrná. Díky tomu jsou hrozny krásně koncentrované. Obsah hroznového cukru v bobulkách lze přirovnat ke skvělým ročníkům 2005 a 2009 (je vyšší než v ročníku 2010). Kyselinky jsou sice nižší než v těchto ročnících, ale mají podobné pH.
Sběr bílých hroznů Chardonnay v sousední oblasti Maconnais začal 27. 8. , což je na tuto oblast hodně brzo. Naštěstí se letos nikde v oblasti nevyskytly kroupy. Hrozny jsou krásně zdravé. Těste se na Macon Villages Nouveau 2011 od Pierra Duponda.
Žádné komentáře:
Okomentovat