úterý 13. září 2011

Národní odrůdou bude Vlašák

Rozhodli jsme se, že vyhlásíme Vlašák naši národní odrůdou. Čtěte dál a zjistíte proč.

Možná si říkáte, že je to moc silné tvrzení, ale my bychom rádi vyzvedli kvality této odrůdy v našich podmínkách. Ryzlinky rýnské dělají nejlépe v Německu, i proto často slýcháme, že naše nejlepší Rýňáky mají moselský šmrnc... Sauvignonům se zase nejlépe daří na Novém Zélandu. Takže, když se nám zde povede šťavnatý a svěží Sauvignon s tóny větviček černého rybízu říkáme, že je to novozélanďan... Lepší než rakouské Veltlíny byste hledali těžko... Ale Vlašák žádný jiný národ dobře vyrobit nedokáže!

Je nám líto, že je Ryzlink vlašský teď vedle těch Rýňáků,Sauvignonů a Chardonnay maličko upozadněn, proto jsme se rozhodli oslavit a zdůraznit jeho kvality.


Ryzlink vlašský výraznější kyselinky, proto se musí nechat dobře vyzrát. Nicméně, díky tomu Vám budou chutnat i sladší vína, protože je jeho šťavnatá kyselinka krásně oživí. Když bude Vlašák navíc pocházet z vápencem a sluncem zalité Pálavy, máte jistotu, že budete pít skvělé víno. Strukturu chutí totiž doplní i mineralita, takže budete mít vína plnou pusu a nebude Vám připadat řídké, kyselé ani prázdné. Bude to Vlašák jak hora (a to nejen Ořechová :-).

Vinařství, která tento vlašákový potenciál nejlépe uchopila jsou Mikrosvín Mikulov a vinařství Volařík. Právě tato vinařství hospodaří na těch nejvyhlášenějších viničních tratích, kde se Vlašákům mimořádně daří. Je zajímavé pozorovat, jak se chuť a projevy vína liší vinici od vinice, proto na těchto vínech vždy uvidíte trať, ze které pochází (Železná, Kotelná, Purmice, Plotny, Zimní vrch, Ořechová hora, Liščí vrch, Pravá klentnická, Goldhammer).
Jedním z nejslavnějších moravských vín byl v poslední době Ryzlink vlašský 2007 výběr z hroznů ze Železné, který vyrobil Mikrosvín. Jeho následovníkem je Vlašák 2008, který je již  vyprodán

To, že má Vlašák obrovský potenciál letos i loni dokazovalo právě vinařství Volařík. S Vlašákem získali titul Šampiona Valtických vinných trhů a Šampiona Krále vín v konkurenci více než 1000 vín různých odrůd. Obě vína jsou bohužel již téměř vyprodaná :(( Jejich vítězná kolekce Vinaře roku 2011 obsahovala 4 Vlašáky a jejich vítězná kolekce Krále vín měla 3 Vlašáky (včetně obou šampionů).


V kolekci Vinař roku 2011 prodáváme jen 3 Vlašáky, protože čtvrtý ledový Vlašák ze zimního vrchu, který je nejsladším vínem v ČR. neuvěřitelných 367,2 g zbytkového cukru na litr. Tento nabušený rekordman Vás vyjde na 849 .

Vítězná kolekce Krále vín 2011 je vlastně takovou raritkou v naší nabídce, protože nemáme moc a určitě se ihned vyprodá, nicméně uvidíte, jaká vína zvítězila. Stejně jako loni ji i letos obhájil právě Volařík a stejně jako loni jsou v zastoupeny 3 Vlašáky. A teď se budu opakovat, ale stejně jako loni  tato kolekce nejvyšší bodový průměr historie soutěže (takže se od loňska ještě vyšvihnul). A teď jednu perličku ze zákulisí, 2. nejlepší víno kolekce Ryzlink vlašský 2010 kabinetní ze Zimního vrchu je nejoblíbenějším vínem samotného pana Volaříka!

Vlašák je jednou z našich nejrozšířenějších odrůd, které se u nás skvěle daří. A protože se neví,odkud přesně pochází, tak se může lehce stát našim národním vínem a reklamou po celém světěOchutnejte a uznejte sami!

Žádné komentáře: