pátek 29. července 2011

Nejlepší vína z našeho výletu po Jižní Francii

Jak jistě víte, byli jsme letos v květnu s partou nadšenců v Languedocu. A abychom tam nepopíjelijen tak zbůhdarma, dali jsme si za cíl vytipovat ta nejlepší a nejzajímavější vína, která budeme chtít pít i doma. Vybrali jsme Vám 6 vín, které jsme poskládali do kolekce BEST OF... VÝLET - jaro 2011. Jsou to naše tekuté vzpomínky, zážitky a dojmy, které Vám touto cestou chceme zprostředkovat. Zavřete oči, jste u moře!!!

Tato kolekce má asi nejdelší popis v celé naší historii. Je to tím, že zážitky enologické, gastronomické a historické byly tak intenzivní a detailní popis okolností je potřeba k lepšímu pochopení jednotlivých vín. 
Zkusím se zde omezit do pár vět ke každému vínu:

1/ Picpoul, bílé víno z tradiční odrůdy v tradiční lahvi, byl asi největším překvapením našeho výletu.Okamžitě se stal Šampionem našich srdcí. Dobře ho ale hodnotí i světová vinařská veřejnost. Byl úžasný k čerstvým ústřicím s limetkou, které jsme jedli 20 min po jejich vylovení. Picpoul má krásně svěří limetkové tóny. Ideální víno na teď! Zajímavostí také je, že vinařství vede žena - Claude Jourdan. 

Fotky z tohoto vinařství naleznete zde: Félines Jourdan

2/ Donnadieu Mathieu et Marie - červené cuvée z odrůd: 50% Syrah, 20% Grenache, 15% Mourvèdre a 15% Carignan vyrábí ve vinařství Clos Bagatelle také žena - Christine Deleuze. Výběr vína v tomto vinařství byl velmi náročný, neboť jsme museli ochutnat celkem 18 vzorků (některé i dvojmo). Cuvée pojmenované po dětech Christinina bratra nás však zaujalo i přesto, že má asi nejošklivější etiketu na světě. Nezaujalo však pouze nás, ale i porotce Decanteru, kteří mu přidělili titul Nejlepšího vína Languedoc-Rousillonu roku 2011. A když už jsme u toho dekantéru, ten se Vám bude velmi hodit. Víno se Vám ukáže pak ve vší parádě. Tohle navíc může klidně 5 let ležet.

3/ Combe rouge je už sametovější červené ročníku 2008, vyrobené z odrůd 75% Syrah a 25% Grenache. Pochází z oblasti Faugeres, což je vlastně taková languedocká Mosela - samý kopec a samá břídlice. Na tomto víně jsme se shodli jednoznačně, protože nás na jazyku příjemně hladilo. Toto vína není ve světě žádným nováčkem, rodinná firma Jeanjean ho čile exportuje a sklízí světová ocenění. (to je vidět na stylu etikety, profesionální fotografii lahve apod.) Na vinicích nás uvítal sám starosta, který se stará nejen o vinice Jeanjean, ale i o turisty lačnící po výšlapech s vyhlídkou do kraje...

4/ Bílé Mas de Lunes z vinařství Mas de Lunes, které také patří rodině Jeanjean, je zajímavé tím, že je vyrobeno ze dvou původních jihofrancouzských odrůd, které se navíc rýmují - Roussane a Marsanne. Díky odrůdě Roussanne si víno uchovává ovocnost, zatímco Marsanne přidává kořenitost. K jídlu chutná dvakrát tolik!

5/ Bílé víno nazvané Le Puech v Chateau Raissac vyrábí již šestá generace rodu Viennetů. (Jeden kousek nikdy nestačí :-) Zajímavostí zde je sklep ze 17. století vytesaný přímo do skály a jedna z největších sbírek dekorativní keramiky ve Francii. Vyrábí zde širokou řadu odrůdových vín, ovšem vítězem degustace se stalo komplexní cuvée tří odrůd nazvané Le Puech, které si nás získalo lahodnou harmonií plného Chardonnay s aromatickými odrůdami Viognier a Muscat Petits Grains.

6/ Jediné růžové v této kolekci reprezentuje Combemale Rosé z Chateau Ricardelle (oblast LaClape), které nás dostalo na lopatky. A nebylo to tím, že venku pražilo květnové sluníčko a teplota stoupala ke čtyřiatřiceti stupňům. Bylo to díky prvotnímu tělnatému a výrazově bohatému nástupu, který byl zjemněn hedvábnou taninovou strukturou. Toto mohutné a svěží rosé s buketem po čerstvém červeném ovoci (jahody, rybíz) bude určitě popíjet samotné většina z vás. Ovšem ono je ideální k jídlu.

Fotoalbum z Clos Bagatelle (a návštěvy místního trhu) naleznete zde: Clos Bagatelle

Fotoalbum z Domaine Fenouillet s našimi vyhlídkami a mým rozbíjením břidlice naleznete zde: Domaine Fenouillet

Celou reportáž z výletu krásně a vtipně zpracoval náš spoluviník (jako, že má rád víno) Zdenda Svánovský. Tuto reportáž naleznete zde. (Možná tam díky Vám bude mít největší návštěvnost v historii. Má tam takové pěkné počitadýlko :-)

Žádné komentáře: