úterý 7. června 2011

Best of Čechy - Mělník i Žernoseky

Dnes je Váš velký den! Konečně, po dlouhém a vysilujícím pátrání, Vám ve Víno-klubu po 4 letech nabízíme Vína z Čech. Vybrali jsme 4 nejlepší česká vinařství z Mělníka a Velkých a Malých Žernosek - měst, která mají dlouhou a významnou vinařskou tradici, o kterou se zasloužil mimo jiných i sám Karel IV.

Kolekce: Best of... ČECHY


V naší kolekci tak můžete ochutnat dva řízné mělnické Ryzlinky, které se vyznačují vyšší kyselinkou a tím, že potřebují déle zrát. V závislosti na ročníku by měly zrát 3 až 5 let. Ryzlink 2006 z mělnického Školního statku byl dokonce zvolen 3. nejlepším Ryzlinkem v soutěži časopisu Víno Revue v obrovské světové konkurenci (Ryzlinků německých, rakouských, alsaských a moravských...).

Ze Školního statku budete moci ochutnat i Sylván zelený, který je nejen v Čechách, ale i na Moravě, stále vzácnější odrůdou. Je to takové svěží neutrální víno. Sylván patřil na Mělníce ke starým tradičním odrůdám, nyní se ho vyrábí jen pár set lahví.

Jediným polosuchým vínem tohoto výběru je žernosecký Tramín z Velkých Žernosek. Tyto Tramíny a mělnické Rýňáky patřily mezi pilíře vysoké gastronomie. Od 30. let byly v nabídce vyhlášeného lahůdkařství U Liprta a za všech režimů se dodávaly i na hrad.

Povedeným a vyzrálým vínem je polosladké Rulandské šedé z Malých Žernosek z malého rodinného vinařství Sv. Tomáše pana Vybírala. Ten se specializuje na pěstování burgundských odrůd, tedy nejen tohoto Rulandského šedého, ale i bílého a modrého, ze kterého vyrábí svůj klaret.

To, že se na Mělníce a v Žernosekách burgundským odrůdám daří dokládá i Krausův Pinot noir 2007, který velice okouzlil slavného Johna Salviho, uznávaného držitele titulu Master of Wine. Ten údajně prohlásil, že je to nejlepší Pinot noir, který u nás ochutnal.

Historický exkurs a zajímavost: 


Pinot noir je původní francouzská odrůda dovezená císařem Karlem IV. do královského věnného města Mělník roku 1348 z burgundské obce Chambertin. Během staletí se potvrdilo, že terroir mělnických viničních tratí je schopen dávat podobné kvality červeným vínům z odrůdy Pinot noir jako Burgundsko.

Před chvílí mi přišel pozdrav od Radka, který se právě nachází v burgundské obci Chambertin - pravlasti mělnického Pinot Noir (aneb Rulandského modrého aneb Roučího malého). To je ale náhodička :-) Až se vrátí, tak ho otestuju při slepé degustaci českých a burgundských Pinotů.

Jsme šťastní, že Vám mohu nabídnout ucelenou a zajímavou kolekci vín z Čech. Bude to Váš další krok k poznávání našich vín. Jsme také rádi, že jsme konečně mohli splnit slib, o který jste si často psali, že mimo německých ryzlinků uvedeme i ty mělnické, které se jim na soutěžích rovnají :-)

1/ Obnovili jsme kolekci Francouzských růžových, které jsou ideálním pitím na teď! Naleznete zde novinku z Languedocu - růžové pro blížence! Doporučuji jako ideální dárek pro všechny blížence, kteří právě teď mají svůj měsíc. Až si přečtete charakteristiku tohoto vína uvidíte, že to na ně přesně sedí! Jak jsem již psala, kvalitní česká vína jsou vyráběna v malých šaržích, proto jich není dost. Bohužel, ročník 2011 ovlivnily mrazy, takže jich bude ještě míň. Naši kolekci jsme sestavovali dlouho a pečlivě a můžeme Vám nabídnout pouze 100 krabic. Nicméně, u všech vín, kromě Tramínu, máme nějaké lahve navíc. Ty si tedy můžete kupovat libovolně do vyprodání zásob. Jen u Tramínu Vás prosíme, abyste si ho kupovali pouze v kolekci Best of... ČECHY.

Žádné komentáře: