úterý 5. dubna 2011

Víno z ráje: PETIT NOIR

LIBANONSKÉ PARADOXY

Libanon je vlastně pravlastí vinařství. Víno zde začali pěstovat již staří Féničané, pokračovali v tom Řekové a Římani, jezuité, křižáci, i když nám tato vína připadají exoticky novodobá.
Zamyslíme-li se nad tradicí a historií vinařství v Libanonu, mohli bychom se zaleknout případných zastaralých technologií a procesů výroby. Opak je však pravdou. Nejlepší vinařství vlastní zkušení vinaři, kteří svá studia prožili ve Francii a svou praxi skládali nejčasteji v Bordeaux zámečcích. Svá vinařství mají vybavena nerezovými tanky na řízené kvašení a jejich sklepy lemují řady francouzských barikových sudů.
Libanon je vinařským rájem na zemi - právě zde se stal nejslavnější biblický zázrak, kdy Ježíš proměnil vodu ve víno. Vínu se tu skvěle daří. Hrozny zrají v cca 1000 m.n.m v průměrných 300 slunečných dnech v roce. Nadmořká výška, správná vlhkost a vlahý větřík nedovolí hroznům strádat plísňovými či jinými neduhy (užívají si jen duhy :-). A přesto 66% z 4milionové populace Libanonu vínu (ani žádnému jinému alkoholu) neholduje (protože nesmí).
Proto si na něm můžeme pochutnat my :-)


CO JE TO TEN PETIT NOIR?

Libanonské vinice jsou nejčastěji osázeny francouzskými odrůdami. Malé velké víno PETIT NOIR z vinařství Cave Kouroum z Kefrayi, které Vám nyní představujeme, se skládá ze 4 odrůd: Syrah, Carignan, Grenache a Cinsault.
Malé je proto, že se zatím netěší věhlasu podobných francouzských vín. Malé je také proto, že je za neuvěřitelně nízkou cenu. A dotřetice je malé také proto, že může klidně dalších 5 let ležet. Proč ale neproměnit malé víno ve velký okamžik? A třeba každý den?
Předchůdce tohoto vína, ročník 2004, dokonce získal stříbrnou medaili na soutěži Challenge International 2006. V každé lahvi tohoto vína se skrývá neuvěřitelný poměr ceny a kvality. Ochutnejte sami!
Uvidíte nádherně jasnou barvu s temnými fialovými záblesky. Ucítíte zralé lesní ovoce a oceníte sametově hladkou a plnou marmeládovou chuť.

1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

Tak jsem chtěl tři krabice objednat, a už píštete vyprodáno, sice blahopřeji, ale...