čtvrtek 14. dubna 2011

Poznejte Rosé z Francie - ochutnáte Provance, Rhonu, Languedoc, Beaujolais a Tavel


Už i u nás pomalu přichází sezona růžových vín. Dnes to bylo jedním z témat ekonomiky ČT24. Přestože se naši vinaři radují, že se spotřeba domácích růžových vín ztrojnásobila, v praxi to znamená, že si domácí růžové vychutnáváme jen ve 4 - 5 % příležitostí.


Ve Francii se růžové pije téměř místo vody, proto jsme si pozvali svého francouzského kamaráda, aby nás do tajů francouzských růžových zasvětil. Přivezl nám vína z různých oblastí, různých odrůd a stylů a ukázal nám, že si v každé denní i noční době, ke každému jídlu i příležitosti vystačíme s dobrým (a vhodným) růžovým.
Domácí růžová pro univerzálnější použití omezuje určitá uniformita stylů - jahůdky, třešinky, jogurt a smetana a zase dokola. V naší speciální kolekci Vám ukážeme, proč Francouzi pijí skoro víc růžových než bílých.

Růžová po francouzsku:

Kolekci chutnejte v daném pořadí. Lehčí, ovocnější a světlejší vína z Languedocu se hodí jako aperitiv nebo jen tak jako picnic (nebo pijvíc) víno. Růžové z Beaujolais doplní saláty a předkrmy, nebo lehčí jídla z bílého masa. Růžová z Provence udávají světový trend a hodí se k pestřejší voňavé provensálské kuchyni. (Pokud si zde nevíte rady, doporučujeme kuchařku Provence - škola provensálské kuchyně - k vínu za 375 Kč místo 499 Kč). Silnější vína (co do barvy, chutě i alkoholu) z Cotes du Rhone rosé a král růžových - Tavel, ve vinném menu téměř 100% zastoupí červená vína. Dejte jim čas a nechte je rozvonět. Každý doušek a každé přivonění je malým překvapením.

Naše kolekce je zajímavým průřezem francouzskými růžovými, která se dají pít od rána do večera a zas dokola.
Víte, že TAVEL se vyrábí podle 100leté tradice z 9 odrůd včetně 3 bílých? 

Tavel byl na naší včerejší degustaci ohodnocen nejvyšší známkou - 1,4 (v rozmezí 1 - 5). Bohužel, chutná všem a je ho také nejmíň. Máme k dispozici jen 120 lahví, tak neváhejte a nenechte si ho ujít. Dalšími dvěmi nejlépe hodnocenými víny byla Cotes du Rhone rosé - 1,5 a Cotes du Provence rosé - 1,9.

Žádné komentáře: