pátek 28. ledna 2011

Schloss Johannisberg - zámek, kde vzniklo Spätlese


26.1.2011 jsme se účastnili úžasné degustace. Ad 1 - milujeme Rýňáky, ad 2 - vedl ji charismatický exportní manažer pocházející původně z Tater, takže nám vše mohl v rodné slovenčině barvitě vylíčit.

O historii zámku Johannisberg už jsem Vám psala u krabice Die Rieslingen. Vznikl tam pojem "Spätlese" (pozdní sběr) a stalo se to vlastně úsměvnou náhodou. Více o osudových 3 týdnech zde. Zajímavostí také je, že zámek nejdříve vlastnil Franz Josef I., který jej za dobré služby věnoval hraběti Metternichovi (z nedalekého Koblenzu). Nyní jej vlastní rodina nejen pundinkového Dr. Oetkera.


Chutnali jsme:

3 ročníky SILBERLACKU (stříbrná záklopka), suchých Rýňáků, které pochází z nejlepších tratí pod zámkem Erste Gewächs - 2009, 2008 a 2007 a 4 ročníky GRÜNLACKU (zelená záklopka) - slavného Spätlese - r. 2009, 2005, 1996 a 1964.

Zajímavosti SILBERLACKU:


2009 - kvasil 6 měsíců (neskutečně pomalu, ale snad tak bude i stárnout. Mně chutnal nejvíc, protože mám ráda mladé a meruňkové.)2008 - 7,4 g/l kyselin, 7,1 g/l cukru !!! (poměrově naopak :-) Vyvíjí se nejrychleji, dávají mu tak 7 - 8 let.2007 - úžasný ročník, podobný jako ročník 1976, sbíralo se 8 týdnů !!!- má nejvíce ocenění a medailí: 99 b Gault Millau, 91 b R.Parker, 93 b Wine&Spirit, nej kolekce roku a zařazení mezi TOP100 vinařství světa- poznamenala jsem si, že je "čuchací"

Zajímavosti GRÜNLACKU:


- 1996 a 1964 - měli stejnou barvu- 1964 - jednou měnili korek (mění jednou za 30 let), voní jako sushi menu :-))) Je nádherně svěží, mladiství a stárne velmi pomalu. Prakticky vydrží ještě jednou tolik (není zatím ani v půlce zrání)- 2005 - se dělal ještě v nerezech, vyznačuje se exotickou vůní, v chuti akátový med (prý vynikající s marakujovým soufflé)- 2009 - 2. nejlepší Spätlese Německa, 97 g/l cukru a 8,5 g/l kyselin, vyzkoušejte sami!






Žádné komentáře: