pátek 7. ledna 2011

Královská odrůda: Ryzlink - ověřeno statisticky i chuťově

Když jsem Vám před 3 lety psala, že londýnská konference Wine&Spirit došla k závěru, že Riesling (po našem = Ryzlink rýnský) v budoucnu ze světového trůnu sesadí jinak univerzálně preferované a pěstované Chardonnay, byla to u nás už tehdy pravda. Dnes jsem se dívala na odrůdové výsledky roku 2010 a domnívala jsem se, že jsem Vám loni ty moje oblíbené Rýňáky jenom hodně tlačila… Vy ale, stejně jako já víte, co je dobré, vždyť Rýňák našim prodejům vévodil už od začátku Víno-klubu! (vždycky skončil na bedně :-)

2007 – Ryzlink rýnský je s 13,85% 2. nejprodávanější odrůdou (1. je ještě Chardonnay, 3. Muškát)
2008 – Ryzlink rýnský se s 12,68% ze všech prodaných vín dostává na 1. místo (2. Ryzlink vlašský, 3. Chardonnay)
2009 – tentokrát obsadil Ryzlink rýnský s 10,82 % 3. místo (1. Ryzlink vlašský, 2. sesazované Chardonnay)
2010 – s nejvyšším poměrem, a sice 14,67 %, kraluje Ryzlink rýnský celý rok na 1. místě (2. je Sauvignon, 3. Ryzlink vlašský a Chardonnay až na 5. místě !!!)

- do roku 2011 má po prvních 5 dnech prodejů našlápnuto na 39,5 %
V knize The Global Encyclopedia of Wine se dozvíte, že kromě Německa, Alsaska, Rakouska a Austrálie nestojí Rýňáky za řeč. Nicméně, my jsme z celkových 151 druhů Ryzlinků rýnských prodali nejvíc těch domácích (našich). Některé jsme tím sice vyprodali, ale aspoň se tak navždy zapsaly do našich srdcí.

Ochutnejte kolekci složenou z TOP 10 domácích Rýňáků za rok 2010: Naše Rýňáčky za 1199 Kč (místo 1260 Kč).

Je tam mimo jiné Ryzlink rýnský Lahofer, kterého už zbývá jen 126 lahví a který byl rozebrán dříve, než jej uveřejnili ve svém ceníku. Jsem ráda, že jsme znojmáky tak dobře přemlouvali a všechny zásoby si včas skoupili. Jedna naše zákaznice ho po ochutnání označila za „vesmírný“…

Riesling je docela komplikovaná pozdní odrůda a dobře vyzraje jen tam, kde k tomu má ideální podmínky. K jeho historické oblibě přispěla jedna „znouzecnost“, a sice, že posel, který jel mnichům z kláštera v Johannisbergu (v Porýní) pro povolení k vinobraní se na cestě díky šarvátce zdržel o několik týdnů, což dalo hroznům možnost pěkně dozrát a mnichům se pak naskytla příležitost vyrobit nejúžasnější mešní víno. (tuto naštěstí nepromarnili :-)

V tomto duchu doporučuji ochutnat Schloss Johannisberg - Rotlack Kabinet Feinherb 2007 nebo Johannisberg - Grunlack 2009 Spätlese, což je snad nejznámější víno z tohoto zámku, u kterého byl poprvé (právě po historce z roku 1775) zaveden termín Spätlese (pozdní sběr).

Nejideálnější oblastí pro Rýňáky je tedy Německo, kde se produkuje 60 % všech Rýňáků na světě (Porýní, Mosela, Pfalz, Franken, Rheinhessen), Rakousko (Wachau, Krems, Kamptal) a Alsasko (oblast Francie, která je tradičně z historických důvodů spíše ovlivněna Německem).

Ochutnejte die Rieslingen, kolekce samých Rýňáků z německy mluvících zemí, za 1999 Kč (místo 2234 Kč).
(složení: Weil - Rheingau, Molitor - Mosel, Burklin-Wolf - Pfalz, Max Müller - Franken, Salomon - Kremstal, J.Cattin - Alsace)

V kolekci die Rieslingen si užijete:

- R. Weila z Porýní (D) -- jehož základní Riesling (přítomen v krabici) má 90 bodů z Wine Spectatoru a jehož vyšší Riesling patří do jejich TOP 100 -- u kterého má Hugh Johnson 4 hvězdičky a označuje jej za Oustanding Winery -- který má podle Gault Millau nejlepší Spätlese Německa -- a jehož vína ročníku 2009 Jancis Robinson hodnotí velmi velmi vysoko 19 z 20
- M. Molitora z Mosely (D) -- kterému H. Johnson přiděluje pravidelně 3 hvězdičky (dobře známý s vysokou reputací)
- Dr. Bürklina-Wolfa z Pfalzu (D) -- kterému H. Johnson v ročence 2011 zvýšil hvězdičkové hodnocení na 4 (prestižní)
- M. Müllera z Frankenu (D) -- který své skvělé Ryzlinky uvádí v typických baculatých lahvích zvaných kozí měch
- B. Salomona z Kremsu (AUT) -- který je podle časopisu A la Carte dvojnásobným Vinařem roku -- má 3 hvězdy v ročence u H. Johnsona -- a který říká, že jeho Pfaffenberg Riesling je pro Hard Core Riesling Lovers :-)
- J. Cattina z Alsaska (FRA) -- skvělého reprezentanta francouzských jednoodrůdových vín z tohoto poněmčeného kraje

Jak popularita Rýňáku rok od roku roste, rozšiřují se i vinice. Není s podivem, že i v tomto směru vede Německo, kde jen loni přibylo 146 rieslingových hektarů (na celkových 22,500 ha). Je zajímavé, že s touto odrůdou experimentují i jiné než tradiční země. Jedním z nejzajímavějších Rýňáků (navždy si tu chuť budu pamatovat) pro mě byl extra minerální Clare Valley Riesling z Austrálie. Je to jeden ze 4 nejprodávanějších Ryzlinků v Austrálii vůbec a je tak specifický, že ho lidi nazývají pouze „Clare Valley“. Je to jako kdybyste lízali začouzenou skálu. Vinice totiž roste na skále. Obyčejným australským Rieslingem je Long Row Ryzling z vinařství Angove´s.

Další zajímavostí je vyzrálejší Riesling z Kalifornie v lehce sladším provedení. U tohoto se naučíte, jak Riesling umí stárnout. Je to ročník 2006. Dezertíčkem a raritou ale je kanadské ledové víno z vinařství Inniskillin. Nikdo mi nikdy nechce věřit, že i zde se pěstuje víno. Ano, a je to opravdový zážitek, který je ovšem náležitě finančně oceněn. Mimo jiných slavných osobností si na něm pochutnával i Barack Obama.

Sbírku světových Ryzlinků doplňuji dvěma zajímavými z Rakouska. Mladý vinař Hirsch z Kamptalu na svých vinicích již od roku 1973 hospodaří v BIO režimu a jako první v Rakousku zavedl šroubovací uzávěry i na luxusní vína (jeho archivní Rýňáky nemají chybu a navíc se snadno otevírají. Přestože se nejsevernější oblast Rakouska vyznačuje především svými Veltlíny a Zweigeltrebe, objevují se zde i krásně svěží Rýňáky, které můžeme s úspěchem porovnávat s těmi našimi - Graf Hardegg – Riesling Vom Schloss.

Kanadský ledový, archivní kalifornský, 2 australské a 2 rakouské Ryzlinky naleznete v kolekci Světové Rýňáčky za 3999 Kč (místo 4437 Kč).
V takto rozsáhlém textu nelze nezmínit náš nejprodávanější zahraniční Riesling od Wesse, který je zároveň 5. nejprodávanějším zahraničním vínem vůbec: Wachauer Riesling. 
Z této královské odrůdy vznikají i nádherně svěží ryzlinkové sekty: např. náš Stephanus, nebo moselský Molitor - Riesling sekt.
Některé moselské Rýňáčky jste nám už vykoupili, proto jsme občerstvili kolekci Moselské Rýňáčky za 1599 Kč.
Na porovnání odrůd, které nejsou příbuzné :-) jen se podobně jmenují,  jsme Vám připravili výběrVlašáků a Rýňáků – České Ryzlinky za 1090 Kč (místo 1140 Kč).

KURZ ARCHIVACE 2.0


Před třemi lety, v únoru 2008, jsme Vám poprvé prodali krabici 6 stejných vín na archivaci. Byl to Riesling z Reistenu 2005. Archivní newsletter si můžete přečíst zde. Cílem Archivační krabice je vysledovat, jak dané víno zraje. A to, že Riesling má ke zrání extra potenciál je známé. Proto i nyní jsme Vám připravili krabici:

Cílem je, abyste první lahev ochutnali ihned po dodání a zapsali si své poznatky. Někde k sobě do deníčku, ideálně však také k nám do diskuze pod krabici. Následně každý půlrok zorganizujemeonline ochutnávku (pomocí chatu) a řekneme si, kam se víno vyvíjí a jak se vjemy mění. Pokud budete chtít vínko pozorovat delší dobu, kupte si krabice 2.

Jakožto bylo Chardonnay ceněno pro svou univerzálnost (v pěstování hroznů i v chuti vína), jeRyzlink rýnský vyzdvihován pro svou jedinečnost a mnohotvárnost. Může být sladší, sušší, ovocnější, minerálnější… , hrozny však vždy musí dobře vyzrát a zároveň si zachovat svěží kyselinku, a to se všude na světě (tak jako to šlo u odrůdy Chardonnay) nepodaří. Proto je Ryzlink odrůdou vzácnější, zajímavější a dokáže krásně zrát v lahvi. Prostě Král vín, víno Králů…

Král je mrtev (Chardonnay), ať žije Král (Riesling)!

Žádné komentáře: