středa 24. listopadu 2010

Vína k vánočnímu menu vyřešena a 500 Kč ušetřeno (jen týden)

Narozdíl od jiných obchodníků jsme Vás Vánocemi netrápili zbytečně brzy a ten podzim jsme si s Vámi hezky vinně i povinně užili (Beaujolais, Svatomartinské, sklepy pootvírané apod.) Jenže dnes už je 24.11. a Štědrý den bude přesně za měsíc.

A stejně jako každý rok (od roku 2007), Vám i letos vyřešíme nejsložitější dilema: "co a jak na Štědrý den pít". Popravdě jsme samozřejmě schopni Vám vyřešit i jiné vánoční úkoly, např. co komu darovat :)

Náš vánoční vinný komplet má už tradiční složení, ale vína v něm jsou letos zase o něco lépe vybraná a celkově je ještě o něco výhodnější - ušetříte skoro 500 Kč. (Důkladněji o ceně až na konci tohoto dopisu. Máte-li teď málo času na čtení, určitě si tam přeskočte).
V našem předchozím dopisu jste na našem tajném grafu sami mohli vidět, že Vánoce v krabici každoročně patří mezi naše nejlépe prodávané sady.

Letos jsme Vám přichystali takovýtofahrplan/itinerář/drinkinerář/picí lístek:


1. Štědrodenní aperitiv - Protože trávicí ústrojí čeká večer hooodně práce, musí se aperitivně dooobře připravit. Proto se sekt coby aperitiv pije už namísto snídaně. Celý Štědrý den tak dostane úplně jiný rozměr. Námi nabízený sekt MATTHIAS je šampionem Vinaře roku 2010 a tradiční šampaňskou metodou ho vyrobil Kamil Prokeš (a zároveň se na něm protrénoval až k titulu mistra republiky v sekání sektů šavlí a vším možným dalším (sekerou, sklenicí, golfovou holí, atd...)). Hrozny na toto víno navíc pochází z farní vinice.

2. Víno k rybě - Prvním pořádným jídlem dne pro většinu z Vás bude asi trochu tučnější (navíc smažená, aby toho tuku nebylo málo) bílá ryba. K té je potřeba suché, bílé víno, ale s velmi pevným tělem, extraktivní a žádný mladíček, ale vyzrálý frajer. Vybrali jsme Vám Kristovo (jak příznačné) Rulandské šedé, ročník 2008. Budete kapra zapíjet grapefruitovými tóny. Zlaté penízky najdete nejen pod talířkem, ale i na lahvi - má medailičky z londýnského Challengeru, Valtických vinných trhů a slovenského Mundus Vini.

3. Víno pod stromeček - Protože se Ježíšek narodil na slámě, dáme si symbolicky k cukrovíčku po rozbalování dárkůslámové víno. Tohle je navíc extra vzácné, protože je vyrobeno z celosvětově nejoblíbenější modré odrůdy Cabernet Sauvignon. Aby se mohlo udělat slámové víno, museli být nejen hrozny výjimečně zralé a zdravé a ještě velmi složitě a pečlivě zpracované.

Pohádka pro děti k tomuto vínu: když se šel průvod v čele se třemi krály klanět Ježíškovi, donesli mu různé dary. Mimo jiné z Rakvic jim donesli ty nejlepší hrozny Cabernet Sauvignonu a obložili jimi celý chlév, kde Ježíšek na slámě ležel. A za 3 měsíce posbíral zbytky těchto hroznů dobrý, chudý člověk a udělal z nich víno. A to víno bylo moc dobré... Takové... slámové ... lehce růžové a slaďoučké...

4. Půlnoční osvěžení - Velmi pravděpodobně po štědrovečerní večeři usnete a probudíte se až po TV pohádce a možná před odchodem na půlnoční mši. Coby osvěžení pro delší noc pro Vás máme znojemský Ryzlink rýnský v úplně černé, půlnoční lahvi. Ta pravá specialita je však schovaná uvnitř. Tento Rýňák totiž zrál 8 měsíců na svých vlastních kalech (sur-li te-dy), které tak k typické vůni-chuti lipového květu přidali dochuť meruňkové marmeládičky, (kterou prý v Pavlově u babičky dávají do lineckého cukroví).

5. Božohodový aperitiv - Předpokládáme, že další víno si dáte až na Boží hod (1. svátek vánoční) k obědu, který bude pravděpodobně docela hutný, těžký, český. Ať už na kachnu, červené maso nebo i svíčkovou je třeba žaludek opět dobře připravit. Protože u Vás bude na oběd určitě i babička, bude nejlepší volba dát si před obědem "šťopičku". Máme pro Vás pravé portské v Tawny (čti "tóny") verzi. To znamená, že víno zrálo v sudech a narozdíl od Ruby verze, je trošinku míň ovocné a více kořenito-ořechové.
Navíc portské vydrží klidně pár dní otevřené (ale pod špuntem :-), takže s ním nadále můžete snoubit vánoční cukrovíčko, dezertíčky, kafíčka i doutníčky. (ano, jsme nejvíce zdrobňující firma v Čechách :) Toto portské vyrobil mistr na portská vína Mister Graham, který má za sebou takové bomby jako 99 WS bodový Vintage Port 2007 (pro všechny naše moudré zákazníky, kteří již vědí: ještě neprodávat ani neotvírat, tržní cena ještě poroste....)

6. Víno ke svátečnímu obědu - k tomuto těžkému obědu potřebujete husté, těžké, červené víno, které zrálo v sudech. Prakticky ověřeno: zavolali jsme Jožkovi Valihrachovi, Vinaři roku 2009 i 2010, které svoje víno si na Boží hod otevře. A tak si s ním společně všichni dáme jeho barikový Merlot 2004. Je to první moravské červené víno, které kdy získalo medaili v zahraničí, a to rovnou zlatou v Bruselu. Tohle víno je fakt "hustý" (doslova i obrazně) a "boží" (doslova i obrazně).
Přestože doufám, že největším prodejním argumentem bude obsah této krabice a doporučený (nezávazný :) způsob konzumace, dovolte mi ještě shrnout prodejní argumenty:
- pouze v této sadě ušetříte téměř 500 Kč. Normálně by vína takto poskládaná stála 1991 Kč
(vyzkoušejte si to sami)
- pouze první týden prodeje (tedy do 1.12.) bude cena této kolekce mega extra výhodná: 1499 Kč
- potom jí budeme každý týden zvyšovat o 100 Kč až do Vánoc, nebo do vyprodání zásob
- zvláště zásoby sektu, slámového i dovezeného portského jsou zcela evidentně omezené
- v každé krabici bude vložen pěkný A4 vánoční menu-list na křídovém papíře s popisem a doporučenou konzumací vín, a tak může být Vánoční krabice skvělým a originálním dárkem i pro ty, kteří si to nepřečtou na našem webu :-)
- vína budou navíc balena v naší krásné (TRAMTADADÁÁÁÁ) vánoční krabici
- kvůli všem výše uvedeným benefitům budeme vánoční krabici expedovat až po Mikuláši

P.S. Nezapomeňte dětem k Mikuláši přihodit do krabice třeba čokošku, čokokostku a sobě ještě třeba foie gras nebo sváteční paštiku - kachnu na portském.

BOBULE UŽ ZASE DOŠLY, ALE UŽ ZASE JSOU:
Bohužel, minulý týden uvedená X. verze bobulí už opět není, protože došel unikátní výběr z cibéb, který tato krabice obsahovala. Museli jsme trochu improvizovat, aby nám Bobule nezmizely z vánočního portfolia, a tak verze XI obsahuje dvakrát Chardonnay - výběr z bobulí 2009. Červené bobule jsou taky lehce inovované, a je to zatím jejich 4. verze.

Žádné komentáře: