pátek 14. května 2010

VÍNO-DNE: Terroir Exclusiv Goldtröpfchen Riesling Spätlese 2007 / Lothar Kettern, Německo


Moselský Riesling, to je pojem sám o sobě. V ušlechtilém bílém víně se snoubí nižší obsah alkoholu, vysoký obsah kyselin a cukru a jedinečná mineralita. Prudké svahy kolem klikatící se řeky Mosely na západě Německa jsou porostlé révou už od dob Římanů.


Obec Piesport s necelými dvěma tisícovkami obyvatel a asi 400 ha vinic je největší vinařské centrum V oblasti Mosely. A z Piesportu pochází i „dnešní“ moselský Riesling z rodinného vinařství Ketternových.

Lothar Kettern se narodil do rodiny s dlouholetou vinařskou tradicí, která sahá až do 17. století. V současné době firmu pomalu předává svému synovi Philipovi. Rodina Ketternových obhospodařuje 6,5 hektarů vinic, z toho asi čtyři hektary jsou osazeny právě Rieslingem.


Terroir Exclusiv Goldtröpfchen Riesling Spätlese 2007, z vinice Goldtröpfchen s více jak 30 let starými keři révy, je víno s krásnou mineralitou, kterou získává ze zdejší břidlicovité půdy bohaté na železo a minerály. Ovocné aroma a jemné kyselinky má na svědomí tamější terroir: podnebí s mírnými celoročními dešti a rychlým oteplením násobeným hladinou řeky Mosely.

Goldtröpfchen Riesling 2007 je sladký (zbytkový cukr 84 g/l), ale díky kyselinám (9 g/l) a nízkému obsahu alkoholu (8 % obj.) není únavný a velice dobře se pije. V prestižním testu časopisu Víno revue získal zlatou medaili. Velmi se hodí i k archivaci (až do roku 2027).

Vysoký podíl ruční práce, velmi kvalitní poloha, výjimečné víno – to vše si Lothar Kettern cení na 409 korun. 

A pokud byste chtěli ochutnat i jiné rýnské ryzlinky, směřujte svou pozornost na krabici Die Rieslingen, v níž vás čekají skvosty z Německa, Rakouska a Alsaska!

Žádné komentáře: