úterý 18. května 2010

VÍNO-DNE: Gryllus červený 2001 / Vinařství rodiny Špalkovy



Cvrček se latinsky řekne gryllus. Co mají však latina a cvrčci společného s vínem?

Špalkovi
Rodinné vinařství Špalkových pěstuje a vyrábí víno už ve třetí generaci. Sídlí v Novém Šaldorfu ve Znojemské vinařské podoblasti a víno vyrábějí a uchovávají v hloubených pískovcových sklepích starých tři sta až šest set let. Technologie zpracování hroznů a výroba vína však nezůstávají pozadu oproti současným trendům, které společně s dlouholetými zkušenostmi, pečlivou prací i odborným zázemím dávají vzniknout krásným kvalitním vínům.













Vinice
Špalkovi obhospodařují asi šest hektarů révy na jihovýchodní straně viniční trati Kraví hora v Sedlešovicích. V jedné části Kraví hory se ve vinicích vyskytuje hodně cvrčků, a proto Špalkovi pojmenovali tyto vinice Gryllus. Jedná se o 2,5 hektaru osázeného odrůdami Ryzlink rýnský, Sauvignon, Chardonnay, Zweigeltrebe, Svatovavřinecké a Cabernet Sauvignon.

Gryllus v lahvi
Červené cuvée z odrůd Zweigeltrebe, Svatovavřinecké a Cabernet Sauvignon z vinice Gryllus dostalo název – Gryllus. Tato suchá kupáž z roku 2001 vás potěší temně červenou barvou. Voní po vanilce a kouři v kombinaci s lesními plody, chuť je sametová s tóny kávy a lesních plodů. Doporučujeme ke grilovanému masu, ale třeba i k dušenému jehněčímu kolínku. Je nádherně, ale opravdu nádherně uleželý. Pije se jak samet!

Exkluzivně jen u nás
Posledních pár lahví cuvée Gryllus 2001 můžete koupit jen u nás za 399 korun. Ovšem pozor – objednáte-li si krabici Špalkův archiv zdarma, tři bílá a dvě červená vína doplní „lahvovaný cvrček“ zcela zdarma! :-)

Žádné komentáře: