pondělí 10. května 2010

Co znamená VOC Znojmo?

Možná se s tím už setkali – okolo hrdla lahve páska s písmeny VOC Znojmo – vína originální certifikace. Co si však pod tímto označením představit?

U nás převažující systém označující kvalitu vín podle obsahu cukru (stolní, jakostní a přívlastková), který nezohledňuje původ hroznů, se nazývá germánský. Tzv. apelační či románský systém hodnocení kvality vín klade důraz nejen na obsah cukru, ale hlavně na místo původu, terroir. V některých zemích, např. ve Francii, Španělsku či Itálii, existuje pouze apelační systém (AOC, DO, DOC…), jiné státy provozují souběžně oba systémy, kupř. sousední Rakousko.

Pod termínem terroir si můžeme představit soubor několika vlivů, které ovlivňují výslednou podobu vína: půda, podloží, počasí, množství vody, slunce, poloha vinice, odrůda, klon, práce ve vinici, cit vinaře.

Vinaři ze Znojemské vinařské podoblasti se rozhodli více akcentovat právě terroir a založili první apelační systém u nás, VOC Znojmo. Jeho nejvýraznějším poznávacím znakem je již v úvodu zmíněná páska okolo lahve. Zákazník tedy ví, že takto apelované víno bude skutečně kvalitní a pro danou oblast typické – čili v případě Znojemské podoblasti, znojemského terroir, chuťově plné víno s mimořádným a typickým aroma, které ovlivňuje střídání studených nocí a teplých dnů v době zrání hroznů.

Do systému VOC jsou zařazeny odrůdy pro Znojemskou vinařskou podoblast nejtypičtější: Sauvignon, Ryzlink rýnský, Veltlínské zelené a jejich cuvée.

Cukernatost hroznů musí být nejméně 19 °NM (tedy jako pro výrobu přívlastkových vín), hrozny musí pocházet pouze z vybraných a uznaných tratí, výnos nesmí překročit 2,5 kg/keř, lahev smí být uzavřena pouze korkovým uzávěrem apod.

Každé víno nesoucí označení VOC Znojmo splnilo nejen výše uvedená kritéria, ale prošlo také přísným hodnocením degustační komise, označení VOC není udělováno vinařům (v současné době je jich 13), resp. jejich vínům, automaticky. Prostě VOC = garance kvality a jedinečnosti.

Každý rok se na VOC Znojmo schází větší parta mlsných jazýčku

Žádné komentáře: