čtvrtek 1. dubna 2010

VÍNO-DNE: Veltlínské zelené – Weinviertel DAC 2008/ Neustifter, Rakousko


Dnes vás asi nepřekvapíme: co pít o Zeleném čtvrtku jiného než Veltlínské zelené?
Novým vinařstvím v naší nabídce je rakouské vinařství Neustifter z Poysdorfu. Rodinná firma, kterou má v současné době v rukou již třetí generace – Karl s manželkou Brigitte –, obhospodařuje 20 hektarů vinic, přičemž hlavní odrůdou je právě Veltlínské zelené. Mottem Neustifterových je prodávat zákazníkům taková vína, která mají sami rádi.
Weinviertel je rakouská vinařská oblast. DAC znamená Districtus Austriae Controllatus, to můžeme přeložit jako „označení kontrolovaného rakouského původu“. A najdete-li na etiketě spojení Weinviertel DAC, máte tu čest s typickým Veltlínským zeleným z regionu Weinviertel. Dalším poznávacím znakem je jednotný kryt zátky, na němž je schematicky zobrazena oblast Weinviertel.
Veltín označený jako Weinviertel DAC musí být vysoce kvalitní a hlavně odpovídat typickému, nezaměnitelnému regionálnímu charakteru: musí mít světle žlutou až zelenožlutou barvu a ovocnou, kořenitě pepřnatou chuť; dále musí být suchý (což v Rakousku znamená max. 6 g/l zbytkového cukru), nesmí vykazovat dřevitý nádech ani známky ušlechtilé plísně.
Svěží Neustifterův Weinviertel DAC 2008 si můžete vychutnat s pěti jinými Veltlínskými zelenými v kolekci stručně a výstižně nazvané Zelenáči.

Žádné komentáře: