pátek 16. dubna 2010

Rulandské šedé v testu Mladé fronty Dnes – vítěz je náš!

Mladá fronta Dnes už deset let podrobuje testům také vína. Tentokrát se degustační komise pod vedením slovenského enologa Fedora Malíka podívala „pod korek“ 18 vínům odrůdy Rulandské šedé neboli Pinot gris. Obecně si vína této odrůdy velice pochvalovali, mluvili o nejlepší kolekci testovaných vín a udělili dvě stříbrné a 13 bronzových medailí. U nás ve Víno-klubu nakoupili 5 vzorků. A jak to dopadlo? Máme vítěze!

Nejúspěšnější šedou rulandou se stalo Varieto Rulandské šedé výber z hrozna 2008 z vinařství Karpatská perla. Už jsme o něm psali ve Vínovinách, kromě jiných ocenění se pyšní i titulem nejlepší víno Slovenska roku 2009. A takto jej hodnotila komise MFD: „Čirost i barva vynikající. Vyzrálá, ideálně esterifikovaná vůně, tóny sušených květů a orientálního koření. Plná, elegantní a vyzrálá chuť. I dochuť je důstojná a elegantní. Je to víno typu ,zralé rezervy‘, pro snoby i pro znalce.


Zabodovalo i slovenské vinařství Janoušek. Vzniklo teprve před čtyřmi lety, ale za tuto krátkou dobu získala jejich vína 300 ocenění! Rulandské šedé výber z hrozna 2008 má „skvělý vzhled. Zlato v číši. Víno s mimořádně intenzivní odrůdovou vůní. Chuťový extrakt pevný, struktura stabilní, poezie na jazyku. Perzistentní, dlouhé víno s vynikající mineralitou v závěru a velmi dobrým zracím potenciálem.“

Italské Rulandské šedé v testu zastoupil a bronzovou medaili získal Pinot grigio 2008 od Josepha Hofstättera z Tramínu.

Dalším bronzově hodnoceným slovenským vínem bylo Rulandské šedé výber z hrozna 2008 z vinařství Pavelka–Sobolič, „třpytí se ve sklenici a tajemně voní“.

České, resp. moravské barvy zastoupil náš/váš oblíbený a dobře známý milotský Tomáš Krist a jeho Rulandské šedé výběr z hroznů 2008, které najdete v Salonu vín České republiky 2010 (a v kolekci Lvi Salonu vín 2010).

Více o testu se dočtete na webu MF Dnes, celý test najdete také v archivu deníku ze dne 14. 4. 2010.

Žádné komentáře: