úterý 6. dubna 2010

EDELSPITZ 1884 - už má prezident i papež

Konečně se blíží okamžik, kdy neobyčejné víno EDELSPITZ 1884 opustí temné a chladné útroby gotického sklepa a po šesti stech dnech zrání spatří světlo světa.

Víno EDELSPITZ 1884 má netradiční, ale přitom velmi zajímavou vůni a bohatou, minerální až lehce astringentní chuť. Barva je výrazná, mohutná, zlatavá až starorůžová. Také senzorické vlastnosti naplnily představy tvůrců. František Špalek, Petr Ilgner i Marek Špalek zpětně přiznávají, že jim sebevědomí, že to zvládnou, sice nechybělo, nicméně jisté obavy o kvalitu budoucího vína tu byly. Ty se však rozplynuly již několik měsíců po sklizni! A u Špalků zavládlo takové nadšení z charakteru vína EDELSPITZ 1884, vyrobeného podobně jako se víno připravovalo před sto léty, že se rozhodli navázat na tento projekt výrobou menšího „bratra“ s názvem PETIT EDELSPITZ.

Vína EDELSPITZ 1884 se dosud prodalo takřka 200 lahví v takzvaném režimu en primeur. Oficiální uvedení na trh proběhne 8. června 2010, kdy se začne prodávat za plnou cenu 5.000 Kč. V tento den začne také vydávání již zakoupených lahví. Dnes se cena lahve za 540 dní vyšplhala na částku 4874 Kč. Její cena každý den stoupá o 2 Kč.

V prvním ročníku byla vyrobena limitovaná série 500 lahví vína, přičemž každá lahev je číslovaná. Číslované lahve z první limitované série je možné objednávat zde. Volná čísla lahví jsou graficky znázorněna. Krásným volným číslem je např. 215 :-)

Zatím byly naplněny pouze dvě lahve. První z nich obdržel při návštěvě Jihomoravského kraje prezident Václav Klaus, druhá byla v září věnována papeži Benediktu XVI. jihomoravským hejtmanem Michalem Haškem.

Víno PETIT EDELSPITZ je menší a levnější "bratr" unikátního vína EDELSPITZ 1884.

PETIT EDELSPITZ se vyrábí každoročně jako odrůdové víno připravované ze čtyř odrůd - Pinot blanc, Pinot gris, Sauvignon a Zweigeltrebe. Vyrábí se v desetinásobném množství, za desetinovou cenu, v poloviční láhvi a s poloviční dobou zrání v porovnání s vínem EDELSPITZ 1884.

PETIT EDELSPITZ se také prodává v režimu "en primeur", prodej začal okamžikem sběru. V režimu "en primeur" se víno podává jen po bedýnkách na pět lahví. Cena začala na 1 900 korunách za bedýnku a každý den stoupá o 2 koruny - až na konečných 2 500 korun za bedýnku.

Víno se vyrábí podobným stylem jako EDELSPITZ 1884, tedy ze šlapaných hroznů a po dlouhé maceraci hroznů na slupkách a stopkách, stejně tak i přirozeným postupem za minimálního přispění člověka.

Vstupem vína PETIT EDELSPITZ na trh začíná nová éra našeho trhu s vínem. Konečně přichází opravdu drahé tuzemské víno v dostatečném množství, které však svoji cenu neobhajuje vysokou koncentrací cukrů či alkoholu (přehnanou cukernatostí hroznů), nýbrž svým pojetím a příběhem. Konečně přichází na trh víno, které se nemusí za svou vyšší cenu stydět a které může být směle nakupováno v režimu "en primeur", protože se to jednoduše vyplatí.

Žádné komentáře: