středa 21. dubna 2010

Britská královna Alžběta II. má dnes 84. narozeniny. Co jí přivezl Charles z návštěvy ČR?

Pokud vás naprosto neoslnily zářivé úsměvy Baracka Obamy a mohutná bezpečnostní opatření, jistě si vybavíte druhou polovinu března a již pátou návštěvu britského prince Charlese u nás. Kromě setkání s prezidentem, návštěvy Mozartovy opery Don Giovanni, zasazení jabloně v ekologické vesničce Hostětín či diskuse se studenty Masarykovy univerzity princ Charles samozřejmě jedl a pil. A co pil?

V Praze princi Charlesovi nalévali vína z vám dobře známého vinařství Reisten: Ryzlink vlašský 2008 kabinet a Sauvignon Blanc 2008 pozdní sběr. „Jsme samozřejmě patřičně hrdí, že právě naše vína se dostala až na stůl prince a jeho manželky. Věříme, že chutnala, i když žádné konkrétní ohlasy bohužel nemáme,“ uvedl ředitel vinařství Reisten Petr Očenášek.

Červená vína pak reprezentovalo víno od vinaře roku 2009 – Jožky Valihracha z Krumvíře. V Hostětíně si pochutnal na Frankovce 2006 v pozdním sběru a odvezl si ji i domů (navíc dostal i Tramín červený 2006 výběr z hroznů). Valihrachovu Frankovku 1996 pil princ Charles už při své návštěvě České republiky v roce 2000 – nyní si ji opět vyžádal a po deseti letech dostal Frankovku o 10 let mladší, ročník 2006.

Frankovka 2006 pozdní sběr je typickým zástupcem této odrůdy. Hrozny pocházejí z trati Díly, sklizeň je redukovaná, tj. maximálně do 1 kg hroznů na hlavu. Zrála šest měsíců v barikových sudech (francouzských značky Mercier a maďarských), nyní v lahvi dalších půl roku. Víno-klub je vůbec první, kde tuto „královskou“ Frankovku můžete koupit.
Vína pro urozené hlavy a krky, vína prezidentů a státníků, vína střežená a oceňovaná (a všechna výše uvedená) – ta najdete v naší nové Královské krabici.
Takže královně Alžbětě i vám na zdraví!


Žádné komentáře: