neděle 7. března 2010

VÍNO-TÝDNE: 6 nejprodávanějších v týdnu 1.–7. 3.

Březen, měsíc knihy (v minulých dekádách). Březen, měsíc internetu (jedenáctkrát a stačilo). Březen, měsíc čtenářů (letos poprvé). 
Co se vybaví vám, když se řekne březen? Mně se momentálně nejvíc dere na mysl Březen, za kamna vlezem. A do našeho žebříčku nejprodávanějších vín se opět prodralo Fragolino! Souvisí jeho konzumace (ne)přímo úměrně s klesajícími teplotami? Dostane březen přídomek měsíc Fragolina? ;-)

1. místo – Wachauer Riesling 2008 / Rainer Wess
Krásný suchý Ryzlink z malebné rakouské vinařské oblasti Wachau. Barva je zelenkavě žlutá, vůně svěží s tóny citrusů a meruněk, chuť jemná a osvěžující. Získal stříbrnou medaili na Prague Wine Trophy a od vás pět hvězdiček, což jej nominovalo do kolekce nejoblíbenějších zahraničních vín Best of… Víno-klub 2009 – De Luxe.

2. místo – Fragolino / Rocca dei Forti
Staré známé Fragolino je zpět v top 6. Nakupovali jste k zítřejšímu MDŽ? :-) Toto italské červené perlivé víno najdete v několika krabicích, třeba v Best of… 2009 s třemi domácími a třemi zahraničními nejprodávanějšími víny loňského roku.

3. místo – Rulandské bílé výběr z hroznů 2007 / Vinařství Krist

Třetí místo od minulého týdne drží veleúspěšný milotský vinař Tomáš Krist, který se svými víny opět bodoval na výstavě v Paříži. V této Rulandě vás okouzlí slámově žlutá barva se zářivými odlesky, neuvěřitelně koncentrovaná a nekonečně rozmanitá vůně a krásná chuť, v níž se přezrálé hrozny snoubí s jemným taninem. Ochutnejte s dalšími pěti víny v kolekci Kristovy medaile – 19 medailí v krabici.

4. místo – Muškát moravský pozdní sběr 2008 / Mikrosvín, řada Flower line
Hned dva zástupce má v prvním březnovém žebříčku mikulovský Mikrosvín a jeho svěží, lehká a ovocitá vína z řady Flower line. Muškát moravský nesl do roku 1993 mnohem méně poetické jméno – Mopr. Ještěže ho přejmenovali ;-)

5. místo – Zweigeltrebe pozdní sběr 2008 / Vinařství Šilinek
Rodinnou firmu z Pavlova vám jistě nemusím představovat. Minulý týden bodovali Šilinkovi v naší top 6 s Rulandským šedým, tento týden se mezi nejprodávanější vína probojovalo jediné červené víno, krásné suché Zweigeltrebe s vůní i chutí po přezrálých višních a ostružinách.

6. místo – Ryzlink vlašský pozdní sběr 2008 / Mikrosvín, řada Flower line
Tento Ryzlink vlašský můžete od minulé soboty ochutnat v Salonu vín. Pokud to máte do Valtic daleko, pak si dovolím doporučit vám reprezentativní výběr Lvi salonu vín 2010. Tento svěží a plný Ryzlink je typickým zástupcem vlašáku z Pálavských vrchů, který příznivě ovlivnily tamní vápenité půdy a hodně sluníčka.

Ryzlink přede mnou, Ryzlink za mnou… A do dalších dnů vkročme třeba se slovy Louise Pasteura: Víno je možno považovat za nejhygieničtější a nejzdravější nápoj. 
Úspěšný týden a na shledanou v neděli!

Žádné komentáře: