úterý 16. března 2010

VÍNO-DNE: stručné pojednání o růžových vínech

Venku to na jaro zatím tak úplně okatě nevypadá, ale citlivější nosy už určitě alespoň jednou ucítily závany jara… Každopádně meteorologická předpověď vypadá pozitivně, takže je třeba se začít řádně připravovat! A co může pomoct v boji s jarní únavou? Zaručený recept to sice není, ale kolik takových už jste bez úspěchu vyzkoušeli?

Tedy rada z Víno-klubu zní: proti jarní únavě bojujte s růžovými víny! :-)

Ohledně růžových vín panuje mnoho předsudků. Třeba že ho vyrábějí vinaři, kteří neumějí udělat pořádné červené. Nebo že růžové je pouze pro ženy. Nebo že se vyrábí… jak se vlastně vyrábí pravé růžové víno? (Opakování je matka moudrosti ;-))

a) Smícháním bílého a červeného, nižší jakosti, a následným doslazením řepným cukrem. Získáme tak sladké „babské pití“ růžové barvy. Přejete-li si ještě výraznější sladkou chuť, doporučujeme podávat s punčovým řezem, který s nápojem ladí i barevně.

b) Do kvalitního bílého vína přilijeme trochu vody z růžových květů, kterou jsme si přivezli z dovolené v arabských zemích. Víno bude lehce narůžovělé, s jemným aroma po růžích. Pokud nemáme růžovou vodu, přidáme potravinářské barvivo, nemáme-li potravinářské barvivo, pijeme raději víno bílé.

c) Hroznový mošt se lisuje ihned po rozdrcení hroznů, aby se ze slupek modrých hroznů uvolnilo jen minimum červeného barviva. Pro docílení výraznější růžové barvy se rozdrcené modré hrozny nechají macerovat déle, někdy až do kvašení moštu. Velkou roli zde hraje zkušenost vinaře, protože dosáhnout ideální růžové barvy je na celém procesu výroby růžového vína skoro to nejtěžší.

Ano, růžoví už vědí – c) je správně!

Růžová vína se vyznačují svěžestí a lehkostí. Mají nižší obsah alkoholu (mezi 11,5 až 12,5 % obj.), příjemnou kyselinku, která může být vyšší, je-li vyšší cukr. Zatímco v létě vás více osvěží sušší růžové víno, na jaře a na podzim můžete volit růžové polosuché či polosladké. I když existují výjimky, ideální je pít růžová vína mladá, stará maximálně dva roky, aby vynikla jejich svěžest a ovocitost.

Růžové podávejte vychlazené, ideální teplota se pohybuje mezi 7 až 9 °C (nezapomeňte, že ve skleničce se víno poměrně rychle ohřeje). Obecně se hodí k lehčím pokrmům – salátům ovocným či zeleninovým s citronovou zálivkou nebo zálivkou z aceta balsamica, masům lehčích úprav, lehčím dezertům.

Já osobně se velmi těším na rosé drink dle Horta (jahody, led, rosé, mátový lístek), ale to si ještě chvíli počkám, až se oteplí na krátký rukáv ;-) A co vy? Zkusíte přivolat jaro svěžím rosé? Co byste řekli třeba naší zbrusu nové kolekci Rosé… du Hort 2009?

Žádné komentáře: